Amerikalı yazar Ernest Hemingway, 72 senelik (1889 – 1961) ömrüne pek çok farklı mesleği sığdırdı. O ilk başta bir gazetecidir. Birinci Dünya Savaşı’nda ambulans şoförlüğü, İkinci Dünya Savaşı’nda hava saldırıları üzerine keşifler yapar. Sade üslubu ve yazma tekniğini eserlerine çok başarılı şekilde yedirir. Böylece yirminci yüzyılın en önemli yazarları arasına girer. Ayrıca Nobel Edebiyat ve Pulitzer Kurgu Ödülü’nü kazanır.
1. Güneş de Doğar
Özgün adı “The Sun Also Rises” olan eser, Hemingway’in ilk romanıdır. Buna karşın roman büyük ilgi görür ve sinemaya da aktarılır. Hayatı savaşlara tanıklık etmekle geçen usta yazar, bu romanında savaşın insan üzerindeki derin etkilerini kendine has sadeliğiyle ele alır. Romanın ana karakterleri savaşın etkilerini en uç noktalarda yaşayan kişilerdir.
2. Yaşlı Adam ve Deniz
Küba’da geçirdiği yıllarda yazdığı Yaşlı Adam ve Deniz, Hemingway’e Pulitzer Kurgu Ödülü’nü kazandırır. Yaşlı bir Kübalı balıkçının dev bir kılıçbalığıyla olan çetin mücadelesi bu uzun öykünün konusudur. Yenilgi ve cesaret, boyunduruk ve başkaldırının bir arada sade bir dille verildiği eserde Küba halkına özgü âdetler de görülür.
3. Silahlara Veda
Yazarın en önemli romanlarından biridir. Yine savaş, ölüm, yıkım gibi temalarla karşımıza çıkan Hemingway bu romanında savaşın ortasında kalakalmış iki genci ele alır. Bütün güzelliklerin yok olduğu bir savaş zamanında, sevgiden vazgeçmeyen ve güzellikle çöküş arasında git gel yaşayan bu iki genç bize yaşama sevincinin, sevginin değerini tekrar hatırlatabilir.
4. Çanlar Kimin İçin Çalıyor
Savaşın derinliklerinden gelen, gerçek olaylara dayanan, macera dolu bir roman. Zaman ve konu olarak İspanya İç Savaşı’nı gördüğümüz roman, idealleri uğruna fikir birliği etmiş insanların tutkulu serüvenlerini anlatıyor. Savaşın tüm yıkımı ve korkunçluğuna rağmen umut ve mücadele romanda tüm canlılığıyla gözler önüne serilir.
5. Paris Bir Şenliktir
1920’li yıllarını Paris’te geçiren Hemingway, anılarını bu kitapta bir araya getiriyor. Tecrübeleri, gözlemleri, kişisel kanaatleriyle anı türünde bir eserdir. Yazar günümüz Paris’inde dahi bulabileceğimiz kafe, bar ve çeşitli mekânların açık adreslerini de verir.
6. Irmağı Geçmek
İkinci Dünya Savaşı sonrası, bu büyük harbin etkileri tüm insanlıkça yaşanır. Bu eserde savaş sonrası iyi ile kötü, güzel ile çirkin, hayat ile ölüm arasında gidip gelen insanların yaşamına konuk oluyoruz. Hemingway bu eserinde, bizzat tanık olduğu olayları ve mekânları doğallığını koruyarak aktarır.
7. Cennet Bahçesi
Türkçe baskısı oldukça zor bulunan Cennet Bahçesi, iki kadın ve bir adamın arasındaki aşk hikâyesini anlatan ustaca bir roman. İçerisinde erotik ögeler de barındıran eser, kadın ve erkek psikolojisini irdelemek için de okunabilir. Kitabın özgün adı “The Garden Of Eden” olup Eden, İncil’de Adem ile Havva’nın yaşadığı cennet bahçesidir.
8. Akıntı Adaları
Yazarın ustalık dönemlerinden bir roman Akıntı Adaları. Hemingway bu eserinde kendi yaşadıklarını anlatırken romantizme de özellikle eğiliyor. Net, kısa ve sade üslubuyla tanınan yazarı, burada da kendine has edebi özelliklerini korurken görüyoruz.
9. Varlık ve Yokluk
Yazarın bu eserinde de Yaşlı Adam ve Deniz’de olduğu gibi bir balıkçı vardır. Geçimini teknesini kiralayarak sağlayan karakterimiz, işler yolunda gitmediği gerekçesiyle illegal yollara başvurur. Kaçak Çinli, Kübalı ve içki taşıyarak geçim sıkıntısını gidermeye çalışır. Bir balıkçının ekonomik problemlerle mücadelesini anlatan eser gerilim, macera gibi unsurları içinde barındırır.
10. Kadınsız Erkekler
Yazarın gençlik döneminin ürünlerinden biri olan Kadınsız Erkekler, tanık olduğu savaşın etkileri doğrultusunda yazılmıştır. Savaşın getirdiği yıkım ve kadın erkek ilişkileri eserin iskeletini oluşturur. 14 öyküden oluşan Kadınsız Erkekler, diğer yapıtları kadar okunmaya değer bir eserdir.
11. Kilimanjaro’nun Karları
On kısa öyküden oluşan eser, Hemingway’in oldukça popüler eserlerinden biridir. Kitabı oluşturan öyküler Kazanan Hiçbir Şey Almaz, Kadınsız Erkekler, Beşinci Kolon ve İlk Kırk Dokuz Öykü isimli yapıtları arasından seçilmiştir. Kitaba ismini veren kısa öykü için yazar “Bütün gerçekleri burada anlattım.” gibi çarpıcı bir iddia ile ortaya çıkar.
12. Afrika’nın Yeşil Tepeleri
Hemingway, Avrupa’da yaşasa da avlanmak için sık sık Afrika’ya gitmiştir. Afrika’nın Yeşil Tepeleri, yazarın Afrika’da avcılıkla uğraşırken yaşadığı maceraları anlatan bir eserdir. Avcılığa ve farklı sporlara ilgi duyan Hemingway’in ustalık ürünü olarak kabul edilir.
13. Katiller
İki kiralık katilin kurbanlarını bulma çabaları ve bu doğrultuda yaşanan maceralar Katiller’in özünü oluşturur. Robert Siodmak’in yönettiği Katiller filmi de Hemingway’in bu eserinden uyarlanmıştır.
14. Kazanana Ödül Yok
Sadeliği, doğallığı ve sert üslubuyla kendini kabul ettiren, bu teknikleri eserlerinde çok başarılı şekilde uygulayan yazarın bu eseri, on dokuz kısa hikâyeden oluşmaktadır. Kazanana Ödül Yok, Hemingway’e yeni başlayanlar için ideal olarak nitelenir. Kadınlar, avcılar, boğa güreşçileri, bilgeler ve onların türlü hallerini bu eserde görebilirsiniz. Hem de hepsi ölümle yüzleşiyorken!
15. Günün İlk Işığında Gerçek
Kendi çevresini, görüp tanık olduğu şeyleri ustalıkla anlatan Hemingway bu eserini Afrika’da olduğu sıralarda ele alır. Afrika yerlileri, sömürge, Avrupa eserin ana başlıkları arasındadır. Çocukluğun güzelliğine olan vurgu, kitabın arka kapağında yakalar bizi: “Afrika, bu yaşlı kıta, profesyonel istilacılarla çapulcular dışında herkesi çocuklaştırır. Afrika’da hiç kimse kimseye ‘Niçin bir türlü büyümüyorsun?’ diye sormaz.”
16. Tehlikeli Yaz
İspanya İç Savaşı yıllarına tanık olan yazar bu eserinde İspanya’nın geleneksel boğa güreşlerini ele alıyor. Keskin üslubuyla okuru bir anda eserin içine sokmayı başarabilen Hemingway, bu eserinde de okuyucusunu bazen bir kızgın boğa bazense bir matadora dönüştürür. Ölümle burun buruna gelen birinin psikolojisi ve daha türlü maceralar kitabın sayfalarında gizlice okurunu bekliyor.