Bundan çok değil birazcık yıllar önce, 1990’da Almanya’daki evcil hayvan dükkanında dişi pullu kerevit ek bir kromozomla dünyaya geldi ve olanlar oldu. Kerevit erkeği olmadan üreyebiliyordu. Yavruları da tıpkı onun gibi yüzlerce yumurta bırakıyor, yani genetik açıdan birbirinin aynısı bir tür oluşuyordu. Önce akvaryumcuların dikkatini çeken bu yeni tür daha sonrasında Avrupa’daki göllere bırakıldı.
Durmak bilmeden üremeye devam eden kerevitler vahşi yaşamdaki yerli türleri tehdit ederken dünyayı ele geçirmeleri an meselesi.
1. Son zamanlarda yapılan çalışmalar benekli kerevit adlı türün, DNA zincirindeki mutasyon sebebiyle tek başına üreyen, tek bir dişiye dayandığını ortaya çıkardı
Sadece 30 yıllık kısa geçmişleriyle ekosistemi işgale başlayan kerevit türü hızla çoğalıyor.
2. Bu benekli kerevitlerin evlerde beslenmemesi gerekiyor
Ancak tüm uyarılara rağmen Kanada’da satışı devam ediyor.
3. Bilimsel ve karmaşık adı Procambarus virginalis olan mutant tür, Avrupa Birliği tarafından yasaklı
4. Şimdilik Japonya, Madagaskar, İsveç ve ABD’de vahşi yaşamda görülüyor
5. Bilim dergisi Nature, Ecology an Evolution (Doğa, Ekoloji ve Evrim)’da yer alan bilgiye göre; bu kerevitler Madagaskar’daki yerli kerevitleri tehdit ediyor
6. “Bir benekli kerevitiniz varsa, üç ay sonra 200 ya da 300 tane olur”
Kanada devlet televizyonuna açıklama yapan Dr. Wolfgang Stein, kerevitlerin ne kadar hızlı ve kimseye ihtiyaç duymadan üreyebildiklerine dikkat çekiyordu.
7. Kanada’daki evcil hayvan dükkanlarından veya internetten 20 dolara satın alınabiliyorlar
Kerevitlerle ilgili uyarıda bulunan yetkililer; bu canlıların şu an vahşi doğada bulunmadığını ve doğaya salınmasının yasa dışı olduğuna dikkat çekti.
Kaynak: 1