Muhtemelen şu ana kadar cinselliğiniz hakkında bir sürü şey duymuş ve öğrenmişsinizdir. Hal böyle olunca aklınızda bazı konularla ilgili soru işaretleri oluşabilir. Elbette bu normal bir durumdur. Çünkü cinsellik birçok insanın zannettiği şeyden çok daha fazlasıdır. Örneğin 50 yaşındaki bir insan kendi cinselliği hakkında yeni şeyler öğrenebilmektedir. Bu nedenle sizleri bilgilendirmek istedik ve “erkek ve kadın cinselliği aynı mı? sorusunu yanıtladık.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Zorunlu Heteroseksüellik: Toplumun Etkisiyle Alternatif Bir Cinsel Yönelimin Olmadığına İnanma Durumu”
Öncelikle “cinsellik nedir?” öğrenelim
Cinsellik, bedenlerimizi, cinsiyetimizi ve ilişkilerimizi nasıl anladığımızı tanımlayan geniş bir terimdir. Bu, cinselliğin “eşcinsel” veya “heteroseksüel” olmanızdan çok daha fazlası olduğu anlamına gelir. Cinsel yöneliminiz, cinselliğinizin sadece bir yönüdür. Cinselliğinizi oluşturan diğer bileşenler şunlardır:
- Doğumda atanan cinsiyet ve sosyalleştiğiniz cinsiyet
- Cinsiyet kimliği
- Cinsel ve romantik yönelimler
- Libido, cinsiyete ilgi ve arzu ve uyarılmanın fizyolojik ve fiziksel belirtileri
- Fanteziler, fetişler ve cinsel tercihler
- Travma geçmişi
- Geçmiş cinsel deneyimler
- Cinsiyetle ilgili sahip olmak üzere yetiştirildiğiniz şeyler
‘Erkek’ ve ‘kadın’ dediğimizde tam olarak ne demek istiyoruz?
Genellikle insanlar “kadınlar ve erkekler cinsel olarak nasıl farklılık gösterir?” diye soruyorlar. Bir kişinin cinsiyeti, doğumda kendisine atanan cinsiyetle uyumluysa, cis (cisseksüel) olarak kabul edilmektedir. Örneğin vajina ile dünyaya gelen, doğumda kadın olarak atanan ve daha sonra kendini kadın diye tanımlayan bir kişi cis sayılmaktadır. Birinin doğumda atanan cinsiyeti, cinsi ile uyumlu olmadığında, sadece birkaç farklı cinsiyet kimliğini adlandırmak için transgender, non-binary veya agender olarak kabul edilebilmektedir.
Transgender, kişinin cinsiyet kimliği ile atanmış olan cinsinin uyumlu olmaması durumudur. Non-binary, cinsiyet kimliklerinin maskülen veya feminen olmayan, yani ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimliklerini kapsayan bir spektrumudur. Agender ise cinsel kimliği olmayan insanlar için kullanılan terimdir.
Ayrıca şunu belirtelim; makalemizde daha kapsayıcı olmak adına, “erkekler” veya “kadınlar” dediğimizde tüm cisseksüel ve transgenderlerden bahsediyoruz.
Peki araştırmalar ne diyor?
Ne yazık ki, bu konudaki çalışmaların çoğu sadece cisseksüel erkekleri ve kadınları kapsıyor ve non-binary ve cinsiyete uygun olmayan insanları tamamen dışarıda bırakıyor. Peki bu araştırmalar neye işaret ediyor?
Cisseksüel kadınlarla karşılaştırılan cisseksüel erkekler:
- Sekse daha fazla ilgi gösterirler.
- Saldırganlığı cinsellikle daha büyük ölçüde ilişkilendirirler.
- Cinsel ilişkilerinde bağlılığa daha az önem verirler.
- Cinsel yönelimlerinde daha fazla durgunluk ve daha az adaptasyon yaşarlar.
Ancak bu, cisseksüel erkeklerin doğuştan ve doğal olarak bu dürtülere sahip oldukları anlamına gelmez. The Sex Toy Collective’de uzman olan klinik seksolog Sarah Melancon, yetiştirme ve kültürün büyük bir rol oynadığını söylüyor.
“Erkekler ve kadınlar farklı şekilde sosyalleşiyorlar ve cinsiyete ilişkin farklı kültürel beklentilerle karşı karşıya kalıyorlar. Bu, onların ne zaman, nasıl, ne sıklıkta ve kiminle seks yapacaklarını etkiliyor.”
Doğumdaki anatominiz cinselliğinizi etkileyebilmektedir
The Kinsey Enstitüsü’nde sosyal psikolog ve araştırma görevlisi olan Justin Lehmiller, “İster bir penisle veya bir vulva ile doğmuş olun, hiç kuşkusuz bu cinsi nasıl hissettiğini bir ölçüde etkileyecektir.” diyor.
Nasıl mı? Çünkü nasıl seks yaptığınızın ve orgazma nasıl ulaştığınızın mekaniği farklı olacaktır. Örneğin, vulva ile doğan insanların, penisli insanlara kıyasla çoklu orgazm yaşama olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca penisi olan kişiler, olmayanlara göre daha uzun bir refrakter periyoda sahiptir.
Melancon, “Bütün biyolojik cinsiyetlerden insanların cinselliklerini nasıl deneyimledikleri konusunda hala birçok benzerlik var.” diyor.
Bir kişinin yetiştirilme biçimi cinselliğini etkileyebilmektedir
Genele baktığımızda, kız olarak sosyalleştirilen insanlara, erkek olarak yetiştirilen insanlara kıyasla çok daha fazla cinsellikten kaçınmaları gerektiği öğretilmektedir. İçinde yetiştirildiğiniz kültür, din ve toplum aldığınız mesajların aynısını dikte ederken, genellikle erkeklere mastürbasyonun normal olduğu ve mümkün olduğunca çok insanla seks yapmanın soğukkanlılık faktörlerini artırdığı söylenmektedir. Diğer yandan, kızlara genellikle mastürbasyonun kötü olduğu ve evlilikten önce seks yapılmaması gerektiği öğretilmektedir.
Melancon, “Kültürel açıdan baktığımızda, erkeklik kısmen özgür cinselliği teşvik etmek üzerine kuruluyken, kadınlık onu inkar etmeye veya kontrol etmeye odaklanıyor.” diyor. Buna genellikle “cinsel çifte standart” denir.
Melancon ayrıca, “Bu erkekler için olumlu görünse de, bazı olumsuz sonuçları da olabilmektedir. Erkeklerin daha az cinsel partnere veya deneyime sahip oldukları için utanmalarına neden oluyor, erkekleri daha fazla cinsel risk almaya teşvik ediyor ve yakın ilişkilerde erkeklerin duygusal ihtiyaçlarını ortadan kaldırıyor.” diye söylüyor.
Cinsiyet ve cinsellik konusunda doğru bilinen yanlışlar
Bu konuyla ilgili çok fazla soru işareti var. Bu nedenle bazılarını açıkladık.
Her cinsiyetten insan mastürbasyon yapabilir
Toplum genellikle mastürbasyonu sadece erkeklerin yaptığı bir şey olarak lanse eder. Ancak mastürbasyon, her cinsiyetten ve yaştan insanın yapabileceği ve zevk aldığı bir şeydir.
Lehmiller, “Kadınların mastürbasyonunun normal olarak algılanması için daha fazlasını yapmalıyız. Çünkü mastürbasyon erkekler için olduğu gibi, diğer cinsiyetlere mensup olan birçok kişinin cinselliğini ilk kez keşfetmesi, orgazm yaşaması ve hazzı keşfetmesi için çok önemlidir.” diyor.
Birinin seksten hoşlanıp hoşlanmadığını belirleyen şey cinsiyet değildir
Birçok insana kadınların seksten hoşlanmadığı öğretilmiştir. Elbette bazı kadınlar seksten hoşlanmaz, ancak bu geniş kapsamlı bir ifade değildir.
Lehmiller, “Erkeklerin seksten hoşlandığı ve kadınların hoşlanmadığı fikri ortadan kaldırılması gereken bir efsanedir. Her cinsiyetten insan seksten hoşlanabilir ve zevk alabilir.” diyor.
Birinin seksten hoşlanıp hoşlanmadığını anlamanın en iyi yolu bunu onun ağzından duymaktır.
Her cinsiyetten insan seks sırasında zevk alma kapasitesine sahiptir
Lehmiller, “Kadınların cinsel açıdan zevk alması, cinsel eğitimde olduğu kadar kültürel açıdan da çok uzun süredir ihmal edilen bir konudur. Bunun sonucunda kadınların seks sırasında zevk alması ikinci hatta üçüncü planda kalmıştır.” diyor. Bu duruma “zevk boşluğu” deniyor. Ancak kadınlar ve tüm cinsiyetten insanlar seks veya mastürbasyon yaparken zevk alabilirler.
Lehmiller’e göre, birinin seks sırasında zevk alıp almadığını etkileyen bazı faktörler vardır:
- Yaş
- Sağlık
- Kişilik
- Cinsel geçmiş
- Akıl sağlığı
- İlişki dinamikleri
- Stres ve dikkat dağınıklığı
Birçok cinsiyetten insanlar, orgazm olduklarında benzer şeyler hissederler
Cisseksüel erkekler ve kadınlar farklı yollarla orgazma ulaşabilirler. Ancak Lehmiller, cisseksüel erkeklerin ve kadınların orgazmın nasıl hissettirdiğine ilişkin açıklamalarını karşılaştıran araştırmanın, her iki cinsiyetin de benzer cevaplar verdiğini bulduğunu söylüyor. Ancak söz konusu araştırma, diğer cinsiyetlerden insanları araştırmamıştır.
Hem cisseksüel erkekler hem de cisseksüel kadınların orgazmı anlattıkları ortak tanımlamalar şunlardır:
- Keyifli memnuniyet
- Rahatlama
- Duygusal yakınlık
- Coşku
- Ateş basması ve zonklama hissi
Lehmiller, “Cinsel zevk duyguları aslında cinsiyetler arasında oldukça benzerdir.” diyor.
Cinsel işlev bozukluğu, cinsiyetler arasında benzerlik göstermektedir
Erkekler, kadınlar ve cinsiyete uygun olmayan insanlar için cinsel zorluklar konusunda hem benzerlikler hem de farklılıklar vardır. Lehmiller, “Araştırmalar, en yaygın cinsel zorluklardan biri olan düşük cinsel ilginin, cinsiyetler arasında aynı olduğunu bulmuştur.” diyor.
Herhangi bir cinsiyetten penis sahibi olan kişilerin yaşadıkları muhtemel sorunlar şunlardır:
- Erken boşalma
- Ereksiyon olmada zorluk
- Orgazm olmada zorluk
Herhangi bir cinsiyetten vajina sahibi olan kişilerin yaşadıkları muhtemel sorunlar şunlardır:
- Orgazm olmada zorluk
- Vajinal kuruluk
- Yetersiz cinsel zevk
Seks sırasındaki deneyimi etkileyen faktörler
Elbette bunu etkileyen çok faktör var, ancak biz en çok öne çıkanları anlattık.
Kültürel, dini ve manevi inançlar ve yetiştirilme biçimleri
Cinsellik etrafındaki kültürel ve dini öğretiler, bireyin cinsel davranışını şekillendirebilmektedir.
Melancon, “Pek çok kültür ve din, sekse yalnızca katı koşullar altında izin veriyor. Cinsiyetle ilgili olumsuz ve utanç dolu bu mesajları duymak, kişinin cinsel deneyimini gençliğinde ve yetişkin bir birey olduğunda etkileyebilmektedir.” diyor.
Travma geçmişi
Melancon, “Her türlü travma, sinir sisteminde düzensizliğe yol açar ve güven ve samimiyet sorunlarına neden olur.” diyor.
Konuyla ilgili travma örnekleri şunlardır:
- Zor geçen doğumlar
- Doğal afetler
- Araba kazaları
- Savaş
- İhmal edilme
- Taciz
- Cinsel travma
Akıl sağlığı
Melancon’a göre, birinin cinsellik ile olan ilişkisini aşağıdaki şeylerden bazıları etkileyebilmektedir:
- Depresyon
- Endişe
- Bipolar bozukluk
- Şizofreni
- Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)
- Psikoz
Melancon, “Stres ve tükenmişlik, sinir sistemini ve hormonları etkilediğinden, doğal olarak cinsel arzuyu, uyarılmayı ve zevki azaltarak cinsiyeti de etkileyebilir ” diye ekliyor.
Kaynak: 1