14 Mayıs’taki seçimde Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı belirlenememiş, ülke tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalmıştı. 28 Mayıs saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi 17.00’de sona erdi, sandıklar açıldı, oylar sayıldı… Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, mevcut cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52,14 oy olarak bir kez daha cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,86’lık oy oran ile seçimi ikinci sırada tamamladı.
Kısacası Türkiye, uzun süredir gündemi meşgul eden seçim sürecinin sonuna geldi, Erdoğan 3. kez cumhurbaşkanı seçildi… Ancak ekonomi başta olmak üzere pek çok farklı alandaki kötü gidişat devam ediyor! Peki, yeni dönemdeki Erdoğan iktidarı, bu sorunları çözebilir mi, Erdoğan’ın seçim vaatleri nelerdi, birlikte bakalım.
Kesin olmayan ilk sonuçlara göre Recep Tayyip Erdoğan ikinci turdan zaferle ayrılan isim oldu
Cumhur İttifakı’nın adayı, 28 Mayıs’ta 52,14 oy alarak, üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi. Hatırlayacağınız gibi 14 Mayıs seçimlerinden yüzü gülerek ayrılan da Erdoğan ve Cumhur İttifakı olmuştu. Yani geride kalan 21 yılda olduğu gibi, Türkiye önümüzdeki 5 yıl boyunca bir kez daha Erdoğan iktidarı ile yönetilecek.
Peki, ekonomiden iç politikaya kadar pek çok farklı alanda devam eden ve milyonlarca vatandaşın önemli zorluklar yaşamasına neden olan sorunlar çözülebilecek mi?
AKP ve Tayyip Erdoğan, seçimden önce 481 sayfalık bir beyanname yayınlayarak yeni dönemdeki hedef ve vaatlerini açıklamıştı
Beyannamede ekonomi, göç, dış politika ve eğitim gibi farklı alanlarda izlenecek yol haritası açıklanıyor, Erdoğan’ın seçim vaatleri sıralanıyordu. Gelin, Erdoğan’ın seçim vaatleri arasında öne çıkan bazı konulara yakından bakalım.
Yeniden cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın ekonomi alanındaki en önemli vaadi, cari açık sorununu ortadan kaldırmak
Ne var ki bu, Erdoğan’ın yeni vaatlerinden biri değil. 2018 yılında, TL’deki değer kaybının hızlandığı dönemde Erdoğan tarafından ilan edilen “Türkiye Ekonomi Modeli” de cari açık sorununa karşı bir formül olarak sunulmuştu. Ancak takip eden 5 yılda cari açık artmaya devam etti, 2023 yılında ise Türkiye’nin cari açığı rekor kırdı!
Erdoğan’ın vaatleri arasında enflasyonu düşürmek de var
Resmi rakamlara göre yüzde 40 civarında olan ancak vatandaşın cebine çok daha yüksek bir şekilde yansıyan enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi, Erdoğan’ın ekonomi alanındaki en önemli seçim vaatleri arasında.
Temmuz ayında asgari ücrete refah payı artışı ile birlikte zam yapılması ve zam oranının enflasyon artışının üzerinde olması da Erdoğan’ın seçim vaatleri içerisinde yer alıyor
Ancak ülkemizde uzun süredir devam eden ekonomik kriz nedeniyle çözüme kavuşturulması gereken pek çok sorun, aşılması gereken pek çok kriz var. Buna bağlı olarak Erdoğan’ın ekonomi ve ekonomiye bağlı alanlardaki seçim vaatleri de oldukça çeşitli.
Örneğin önümüzdeki 5 yılda, yıllık 5,5 büyüme ile gayrisafi yurtiçi hasılayı 1,5 trilyon dolara, kişi başı gayrisafi yurtiçi hasılayı ise 16 bin dolara yükseltmek de bunlardan biri.
Erdoğan, seçimden önce işsizlik oranını yüzde 7’nin altına indirme sözü vermişti
Güncel işsizlik oranı ise yüzde 10. Bununla birlikte kadınların iş gücüne katılımını ve kadın istihdamını artırmak da Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı seçim vaatleri arasında bulunuyor.
Güncel olarak 254 milyar dolar düzeyinde olan ihracatın, en az 400 milyar dolara yükseltilmesi yeni dönemdeki hedefler arasında
Bunun yanı sıra, 2022 yılında 51 milyon olan turist sayısının 2028’de 90 milyona çıkarmak, bu sayede Türkiye’nin turizm gelirini artırmak da Erdoğan’ın önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi düşündüğü planlardan biri. Bazı uzmanlara göre TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı ve “Türkiye’nin yabancılar için tatil cenneti,” algısı devam ettiği sürece bu hedefi gerçekleştirmek çok da uzak bir ihtimal değil.
“Özgürlükçü, geniş katılımlı ve çoğulcu bir anayasa” Erdoğan’ın seçim beyannamesinde yer alan dikkat çekici hususlardan biriydi
Bunun yanı sıra Erdoğan, seçimden önce Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu ve Meclis İçtüzüğü’nde de “Yasama Reformu” yapılacağının sözünü vermişti. Öte yandan AKP Genel Başkanı, kişi özgürlüklerini önceleyen, tutuklama ve gözaltı gibi uygulamaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına uygun hale getiren bir yargı düzenini egemen kılma sözüyle de seçmenin karşısına çıkmıştı.
Dış politikada Suriye ile normalleşme devam edecek, Avrupa Birliğine tam üye olmak için adımlar atılacak
Ancak Türkiye’nin üyelik süreci dondurulmuş durumda. Erdoğan’ın bu seçim vaadini yerine getirebilmesi için AB’nin dondurulan başlıkları yeniden canlandırma kararı alması gerekiyor.
Göç, sığınmacılar ve kaçaklar Türkiye’de çözülmesi gereken en önemli konulardan biri. Erdoğan’ın bu konulara yönelik en dikkat çeken seçim vaadi ise “göçü kaynağında engellemek”
Bununla birlikte Erdoğan seçimden önce Türkiye’deki sığınmacılar konusuyla ilgili olarak çelişkili açıklamalara imza atmıştı. Türkiye’deki sığınmacıların “gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşünü” sağlayacaklarını ifade eden Erdoğan, sığınmacılar göndermek gibi bir düşüncelerinin olmadığını da dile getirmişti.
Erdoğan, seçim beyannamesinde gençlere 10 GB ücretsiz internet ve Gençlik Kartı sözü vermişti
Gençlik Kartı ile müzelere ve sinemalara ücretsiz veya indirimli girilebileceği ifade ediliyor. Erdoğan’ın yükseköğrenimdeki gençlere yönelik seçim beyannameleri arasında, bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlamak da var.
Erdoğan’ın seçim vaatleri hayata geçirilirse İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) yetki ve sorumluluğu artırılacak
Ayrıca deprem bölgesinde büyük kısmı bir yıl içerisinde tamamlanmak kaydıyla, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelere 650 bin yeni konut inşa etmek de Erdoğan’ın dikkat çeken seçim vaatlerinden biriydi.
Kaynak: 1