Gün geçmiyor ki hayat bizi geçmişle hesaplaştırmasın, gündelik hayatımızı perspektife koydurmasın. Ne yazık ki toplumsal hafızamıza unutulmaz rolleriyle kazınan değerli sanatçı Ercan Yazgan’ı dün (8 Mart 2018) saat 23:45’te sonsuzluğa uğurladık.
1946 yılında doğan ve yine kendisi gibi oyuncu olan Buket Dereoğlu ve Billur Yazgan’ın babası Ercan Yazgan, 80’li yıllardan sonra ünlense de hayatını oyunculuğa adamış bir tiyatro, sinema, dizi aktörü ve yönetmen. Bu satırların yazarı içinse iyi oyunculuğun ne demek olduğunu, oynadığı karakterlerde yansıttığı doğru, dürüst, gerçek ve samimi tavırlarıyla öğreten örnek alınması gereken bir üstat.
Bu acı haberin üzerine, onun anısına biz de kendi dilimiz döndüğünce onu hep yaptıklarıyla hatırlayacağımız bir liste hazırladık.
Teşekkürler Ercan Yazgan, bize bizi seninle anlattığın için.
1. Perihan Abla – Şoför İsmet
Türkiye’de dizi-film diye bir kavram oluştuysa bunda onun da tuzu var… Bu sektörün öncülerinden Perihan Abla dizisinin bıçkın taksi şoförü Şoför İsmet, 80’li yılların ikinci yarısında ülkemizde toplumsal hafızaya damga vurdu.
34 AK 701 plakalı Şahin marka taksisi, kolsuz montu, çabuk sinirlenen kişiliği ve Tuluğ Çizgen’in oynadığı Meraklı Melahat’a olan ilgisiyle; Perran Kutman, Şevket Altuğ, Cihat Tamer gibi isimlerin de rol aldığı dizide sadece kurgusal bir mahallenin değil hepimizin abisi oldu.
“Küüt, bir kafa” , “Şakkkirr” gibi replikleri ile beraber Melahat’a olan aşkı hafızamızdan hiç silinmeyecek Şoför İsmet; bize yanlışlarımızla beraber nasıl doğru insan olunacağını müthiş bir oyunculukla aktardı.
Ve taksisi hep Üsküdar’a giderdi, atı alanların Üsküdar’ı çoktan geçtiği dönemlerde.
2. Bizimkiler – Kapıcı Cafer
13 yıl yayınlanarak, Türk Televizyon Tarihi’nin en uzun soluklu dizisi ünvanını kazanan Bizimkiler dizisinin aslında pivot oyuncusudur. Kapıcılar Kralı filmini yazan Umur Bugay’ın buradaki karakterleri geliştirmesiyle ortaya çıkan dizide sırnaşık, fırsatçı ve dolayısıyla biraz da üç kağıtçı, ama bir o kadar saf ve temiz apartman görevlisini oynayan Ercan Yazgan, her ne kadar o dönemde meslek grupları tarafından eleştirilse de aslında bize bizi anlatmaya devam ediyordu.
Dizi yayınlanmaya başlandığında 5 yaşında olan bir ufaklık, bittiğinde 18 yaşında bir yetişkin haline geldiğinden, bir nesili etkiledi desek abartmış olmayız. Dizinin geniş kadrosu teker teker bütün isimleri saymayı zorlaştırsa da değinmeden geçemeyeceğimiz Erdal Özyağcılar (sonrasında Savaş Dinçel), Ayşe Kökçü, Atılay Uluışık, Mehmet Akan, Salih Kalyon, Erdinç Dinçer, Aykut Oray, Uğurtan Sayıner gibi isimleri saymadan olmaz.
“Hee valla” ve “Anaaam, katil geldii!” replikleri ile unutulmayacak olan bir karaktere hayat verdi.
3. Kaygısızlar – Memnun Kaygısız
Tiyatro’da kim kimdir sorusunun cevabı gibi bir ana kadroyla (Halit Akçatepe, Ayşen Gruda, Çiçek Dilligil, Tilbe Saran) çekilen Kaygısızlar dizisinin başrol oyuncusu Ercan Yazgan’dı. Çok kanal değiştirse de izleyicisini kendisi ile birlikte kanaldan kanala taşıdı.
Ordulu çapkın ve üç eşli Memnun Kaygısız, 36 çocuklu bir babaydı. E, haliyle de evi geçindirmek çok zordu. Asker arkadaşı İsmail’in yanına gitmek gibi müthiş bir fikirle İstanbul’a taşınan Memnun; artık İsmail ve karısı Zeynep’in de derdi olmuştu.
Gani Müjde ile beraber Birol Güven’in ve Fatih Solmaz’ın yazarken efsanevi bir iş çıkardığı dizi, aynı zamanda belki de televizyonda gördüğümüz en komik esprilere de ev sahipliği yaptı. Ama elbette o esprileri doğal oyunculuğuyla daha komik yapan Ercan Yazgan’dı.
BONUS: O sadece bu dizilerde oynamadı, o sadece dizilerde oynamadı
1963’teki Susuz Yaz filminden itibaren ekranlardan ve beyaz perdelerden ayrılmayan Ercan Yazgan, oyunculuğun er meydanı olarak kabul edilen tiyatroya da büyük emek verdi. Yazgan aynı zamanda Tuncay Özinel Tiyatrosu ve Ankara Sanat Tiyatrosu’nun emekçilerinden.