Anadolu topraklarının kadim öykülerine değer veren, bu kültürün tevazu, hoşgörü gibi önemli değerleriyle yaşayan Ercan Kesal bugün edebiyat ve sinema alanındaki önemli bir isim. Sanattan önce bilimle var olan, yıllar yılı hekimlik yaptıktan sonra sanat hayatında faaliyet gösteren Kesal’ın yaşam öyküsüne ve kitaplarına eğiliyoruz.
1. İlk dönemler
1959 doğumlu sanatçı, yeryüzüne Nevşehir Avanos’ta iner. Lise de dahil, eğitim hayatının bu ilk bölümü tamamen Nevşehir’de geçer. 1984’te ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak hekimlik yapmaya başlayacağı günlere gelir. 1984 – 1990 zamanlarında Ankara’nın kasaba bölgelerinde hekimlik yapar. 1990’dan sonra İstanbul’a gelerek çeşitli tıp merkezleri kurar ve özel sektöre atılır. Öyle ki 1997’de kurduğu Özel Okmeydanı Hastanesi’nin yönetim kurulu başkanlığını hâlâ sürdürür.
2. Akademik gelişimi
Kesal, insan doğasına meraklı olacak ki 2004 – 2006 yıllarında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Uygulamalı Psikoloji alanında yüksek lisans yapar. Yeditepe Üniversitesi’nde Sosyal Antropoloji alanındaki doktora hayatına da devam eden sanatçı, lisansüstü dönemini hesaba katarsak 14 yıllık bir akademik deneyime sahiptir.
3. Sinemadaki ilk yıllar
Nuri Bilge Ceylan imzalı, 2002 çıkışlı “Uzak” filminde gösterdiği oyunculuk performansı, sinemaya attığı ilk adımdır. Ceylan’ın belli başlı diğer filmlerinde de oynayan Kesal, yönetmenin ödüllü filmlerinde senarist olarak da varlığını sürdürür. Bir Zamanlar Anadolu’da, Yozgat Blues, Küf, Üç Maymun şahane oyuncu ve senaristliğini gösterdiği belli başlı işler arasında yer alır. Senaryo ve oyunculuk alanında aldığı bir düzineye yakın ödül de onun sinema perdesindeki başarısını bize tekrar gösterir.
4. Yazarlık hayatı
Gelelim edebiyata… Kesal henüz tüm bu işlere girmemişken, bir tıp fakültesi öğrencisiyken şiir ve yazılarını yayımlamaya başlar. İzmir menşeli “Dönem” dergisi onun ilk edebi ürünlerinin yayımlandığı mecradır. Hekim olarak mecburi hizmet yaptığı dönemlerde “Son Reçete” dergisinde de faaliyetlerini sürdürür. Era Yayınları’nın kurucularından biri olan Kesal, yaptığı çeşitli köşe yazarlıklarının yanı sıra yayımlanan 7 kitabıyla da edebiyat camiasının bir üyesidir.
5. Bozkırda Bir Gece Yarısı
Yazarın 1980’li yıllarda Anadolu’daki mecburi hizmet zamanlarında başından geçen bir olaya dayanıyor. Bozkır, kasaba, kış günleri ve edebiyat bu eserde bir araya geliyor. Kesal bu resimli öykünün öznelerinden biri yani doktorudur. Muhtarsa, yazarın kafasını uzun yıllar kurcalayan iktidar nosyonun temsilcilerinden biridir. Genç doktorun, köy ahalisinin sucuktan zehirlendiği haberini alması ve köye gittiğinde karşılaştığı muhtar, bir Ercan Kesal anısı olarak karşımıza çıkıyor.
6. Peri Gazozu
Taşranın sıcak kucağı ve serin kasveti üzerine… diyor kitabın tanıtım yazısı. Ercan Kesal yine anılarıyla buluşturuyor okuyucuyu. Yakın tarih, hem bir hekim, hem bir çocuk, hem bir babanın gözünden ve hayatından kesitlerle çıkıyor karşımıza. Yazarın güç odakları ile ilgili yaşadığı çatışma burada da gözler önüne serilmiş durumda.
7. Evvel Zaman
Nuri Bilge Ceylan’ın 2011 Cannes Film Festivali Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan “Bir Zamanlar Anadolu’da” filminin güncesi niteliğindedir. Kesal’ın taşra yıllarındaki hekimlik dönemleri kitabın temasını oluşturuyor. Anadolu’nun kendine özgü izbeliği, yabanıllığı burada da Kesal’ın kalemiyle gözler önüne seriliyor.
8. Nasipse Adayız
Nasipse Adayız, Kesal’ın da deyimiyle bir novella, uzun öykü. Politikaya merak duyan bir hekimin başından geçen yarı hüzünlü yarı komik hikâyeleri anlatıyor. Psikoloji alanında yüksek lisans yapan sanatçının bu eserinde de insana özgü güç, çevreye hâkim olma ve baskı kurma duyguları gözler önüne seriliyor.
9. Cin Aynası
Duygu ve hüzün yüklü Ercal Kesal eserlerinden bir diğeri Cin Aynası’dır. Hekimlik yıllarını ve bu yılların çevrelediği Anadolu topraklarını kitaplarında sıklıkla gördüğümüz yazar, bu kitabında da benzer olay ve mekânlara sadık kalıyor. Sonlara kadar insanların türlü acıklı yaşam öykülerine değinen kitap, son kısımlara doğru daha çok edebiyat ve sinemaya yönelik yazılardan meydana geliyor.
10. Aslında
Kesal’ın düşünsel yönlerinin ortaya çıktığı bir kitap. Hayat, acılar, güç ve türevi kavramlar, sinema, edebiyat ve sanata dair yazdıklarının bir toplamı “Aslında”. Yazar ve oyuncunun bu konulardaki söyleşilerinin kitaplaştırıldığı eser, sizi de düşünsel bir serüvenin peşinden sürükleyebilir.
11. Zamanın İzinde
Bir fotoğraf anlatıları kitabı ve adı gibi zamanın peşinden koşuyor. Hızlı, çabuk ve derhal yenisi istenen günümüz zaman dilimlerinin ötesinde, yitip gitmeye yüz tutan bir dünyayı kovalıyor. Sinemacı ve yazar Enis Rıza’nın seçtiği fotoğraflar, Ercan Kesal’ın yazılarıyla bir araya gelir ve “Zamanın İzinde”yi oluşturur. “Dün geçmişte kalırken, yarına yeni yüzler ve yeni sözlerle varılır” tanıtım yazısında yer alan ve kitabı en iyi tanıtan cümle olsa gerek. Ercan Kesal odaklı ve çekildiği bir fotoğrafın hikâyesini anlatan bir diğer içeriğimiz için de sizi şöyle alalım: Ercan Kesal Fotoğrafının Hikayesi