Bitmek bilmeyen renkli seyahat hikayeleri, ‘Avrupa’da böyle değil’ söylemleri, ilginç kültürel tecrübeleri ile gençler arasında her geçen gün daha popüler hale gelen Erasmus nedir? Öğrenci değişim programı olarak bilinen Erasmus, 2014 yılından itibaren Erasmus Plus ismiyle yurt dışında eğitim ve yurt dışında staj imkanının yanı sıra sunduğu spor desteği gibi birçok proje ile gençlerin hayatını değiştiriyor.
Erasmus nedir? Erasmus+ Plus nedir? Erasmus başvuru şartları nelerdir? Yurt dışında eğitim görmek, yurt dışında staj yapmak, Erasmus sınavı, Erasmus’ta dersleri saydırmak gibi birçok alanda aklınıza takılan soruların cevaplarını, hazırladığımız listede bulabilirsiniz. Yol açık, yola çık!
Erasmus+ yalnızca eğitimi değil stajı, sporu ve gençlerin kültürel paylaşımını destekleyen bir program
Bugüne dek yaklaşık olarak 4 milyon Avrupalı’ya başka ülkelerde eğitim görme ve staj yapma hakkı tanıyan Erasmus+ programı, 14.7 milyar euro üzerinde bir bütçeye sahip. Spor alanında da destek sağlayan Erasmus plus programı aynı zamanda gençler için kültürel amaçlı gezileri destekliyor.
30 yılın üzerinde bir geçmişe sahip olan ve ilk olarak 11 ülke ile hizmet vermeye başlayan program, günümüzde 33 ülkeyi kapsıyor
1987 yılında 11 ülke ile başlayan program, günümüzde 9 milyon gence destek olacak büyüklüğe ulaştı. Avrupa Birliği Ülkeleri dışında Norveç, İzlanda, Makedonya, Türkiye gibi ülkeleri de kapsıyor.
İş bulma konusundaki faydaları nedeniyle tüm ülkelerde oldukça fazla talep görüyor
Erasmus yapmak, Erasmus sürecinde edindiğiniz tecrübelerden dolayı iş başvurusu yaptığınız şirketler tarafından tercih sebebi olmanızı sağlıyor. Başka kültürlerden insanlarla uyum sağlayabilmek, risk alabilmek, cesur olmak, İngilizce bilmek gibi birçok maddeyi becerebildiğinizin ispatı olan Erasmus, iş hayatınızda önünüzü açma potansiyeline de sahip.
Öğrencilik döneminin belki de en heyecan verici tecrübesi olan Erasmus, iş hayatında fırsat bulmakta zorlanacağınız birçok imkan sunuyor
Berlin’den Prag’a geçerken trende yaşadığınız absürt hikayeleri yıllarca anlatmak, her biri başka milleten olan arkadaşlarınızla unutamayacağınız maceralara atılmak, Türk Lirasını saniyeler içinde bölüp çarpıp kur hesaplama yeteneğinizi geliştirmek istiyorsanız siz de Erasmus öğrencisi olabilirsiniz.
Erasmus başvuru şartları
Her güzel şey gibi Erasmus programı başvurusu için de bazı şartlar mevcut. Lisans ya da yüksek lisans öğrencisi olmak, İngilizce bilmek, belirli bir not ortalamasını tutturmak bu şartlardan bazıları. Talep edilen not ortalaması; lisans için 2,20/4,00, lisansüstü eğitim için ise en az 2,50/4,00.
Bunun yanı sıra İngilizce sınavından alacağınız puan da oldukça önemli. Başarı sıralamanız; genel not ortalamanızın %50’si ile yabancı dil puanınızın %50’si toplanarak hesaplanıyor. Bu puan ile kontenjan durumuna göre, Erasmus+ imkanından faydalanıyorsunuz.
Erasmus+ süresi ve hibe miktarı
”Erasmus hibeleri ne kadar?’’ sorusu, Erasmus yapmak isteyen herkesin aklındaki en büyük sorulardan biri. Öncelikle bu hibe tutarının %80’inin yurt dışına çıkmadan önce verildiğini, kalan %20’sinin ise ülkeye dönüşten sonra verildiğini belirtelim. Erasmus öğrenim hareketliliği kapsamında verilen hibeler, gittiğiniz ülkeye ve kaldığınız süreye göre değişiyor.
Yunanistan, Portekiz, Malta, İtalya, İspanya, Hollanda, Güney Kıbrıs, Fransa, Belçika, Avusturya, Almanya, Norveç, Lüksemburg, Lihtenştayn, İzlanda, İsveç, İngiltere, Danimarka, Finlandiya, İrlanda olmak üzere 1. ve 2. Grup ülkelerde bu ücret aylık 500 euro olarak hesaplanıyor.
Slovenya, Slovakya, Romanya, Polonya, Makedonya, Macaristan, Litvanya, Letonya, Hırvatistan, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan olmak üzere 3. Grup ülkelerde ise bu tutar aylık 300 euro.
Erasmus plus, yurt dışında staj yapma imkanı sağlayarak yurt dışında kariyer kapılarını aralayabilir
Erasmus Plus kapsamında yurt dışında 1 yıla kadar staj yapma hakkınız da bulunuyor. Bu sürenin Erasmus+ öğrenim hareketliliği süresinden düşüldüğünü de belirtmekte fayda var. Öğrenci değişim programı benzeri şartları yerine getirerek başvuracağınız staj programı için staj yapacağınız firmayı kendiniz bulmanız gerekiyor.
Erasmus Plus, bireylerin öğrenme hareketliliği, yenilik ve iyi uygulamaların değişimi, politika reformu, Jean Monnet programı gibi birçok alanda destekler sunuyor
Eğitim, staj, gönüllü uygulamalar, uluslararası gelişim programları destek sunulan alanlardan yalnızca birkaçı. Stratejik ortaklıklar, sektörel beceri ortaklıkları, inovasyon, kar amacı gütmeyen spor etkinlikleri gibi alanlarda geliştirilen projeler de destek kapsamında. Proje destek kapsamına Tunus, Suriye, Filistin, Fas, Rusya, Ukrayna, Arnavutluk gibi birçok ülke de dahil.