ENS coin nedir sorusuna cevap vermeden önce Ethereum Name Service’e göz atalım. Kripto adresleri, uzun sayı ve harf dizilerinden oluşur. Bu uzun adresler kafa karışıklığına ve hatta fon kayıplarına neden olabilir.
Ethereum Name Service veya ENS coin, uzun ve kafa karıştırıcı kripto adreslerine çözüm sağlayan bir teknolojidir. Ethereum blok zincirine dayalı olarak dağıtılmıştır. Tıpkı bir web sitesi adı veya e-posta gibi bir kripto adresini temsil eden bir URL’dir.
ENS, kripto kullanıcılarının aşina olduğu uzun genel adresi eşler. Adresi okunması ve hatırlanması kolay basit bir adla değiştirir. Örneğin “0xDC25EF3F5B8……………….” gibi karmaşık bir şey, “listelist.eth” kadar basit hale gelir.
ENS, basit web sitesi adlarını IP adresleriyle eşleştiren Domain Name Service (DNS) ile aynı konsepti kullanır.
ENS coin nedir?
ENS coin bir yönetişim token’ıdır. Ethereum blok zincirinde oluşturulmuştur. ENS coin kripto para piyasasında alım-satım içinde kullanılır. Ancak ENS coin topluluk içerisinde belirli bir role hizmet eder. ENS topluluk üyeleri; DAO üyeleri olarak yer alır. Bu üyeler, kuruluşta görmek istedikleri değişiklikleri iletmek için ENS coin’i kullanır.
Örneğin, 2022 yılı içerisinde ENS topluluğu, ENS’nin nasıl yönetilmesi gerektiğine ilişkin yönerge olan ENS Tüzüğü’nü oylayacak. Her token bir oy yerine geçer. Anayasanın belirli bir maddesine verilen oyların %67’si “evet” ise, madde geçer.
Bir kullanıcı ENS topluluğuna bir teklif sunmak isterse oylamaya gitmesi için 100.000 token‘ın desteğine ihtiyacı olacaktır.
ENS coin projesi
ENS’nin görevi, ‘listelist.eth’ gibi insan tarafından okunabilen adları makine tarafından okunabilen tanımlayıcılarla eşlemektir.
ENS, ayrıca ters çözünürlüğü de destekler. Ters çözünürlük ile metaverse‘i Ethereum adresleri ile ilişkilendirmeyi mümkün kılar.
ENS’de etki alanının sahibi, alt etki alanları oluşturabilir. Ve üzerlerinde tam denetime sahiptir. “.eth” ve “.test” gibi üst düzey alan adları, alan adlarını yöneten akıllı sözleşmelere aittir. Bu akıllı sözleşmeler kuralları belirleyen kayıt şirketlerinden oluşur. Herkes bu kayıt şirketinin koyduğu kurallara uyarak, kendi kullanımı için alan adı sahipliği elde edebilir.
ENS kayıtları yok edilemez. Ve Ethereum blok zinciri tarafından güvence altına alınır.
ENS aracılığıyla, adlar ve adresler daha şeffaf ve etkileşimi daha kolay hale gelir. Herkes bir açık artırma sürecine katılarak bir “.eth” alanı oluşturabilir. En yüksek teklif alan adını kazanacak ve kazananın alt alan adları oluşturmasına ve alan adlarını kiralamasına olanak tanıyacaktır.
ENS coin kim tarafından çıkarıldı?
ENS coin başlangıçta Ethereum Vakfı’nın bir parçasıydı. Ancak 2018’de farklı bir organizasyon olarak ayrıldı. Baş Geliştiricisi, daha önce Google ve Ethereum Vakfı’nda çalışan Yeni Zelandalı bir yazılım mühendisi olan Nick Johnson. ENS ekibi dokuz kişiden oluşuyor. Hazinesi aşağıdaki üyelerden oluşan çoklu imza kökü tarafından yönetiliyor:
- Nick Johnson – ENS
- Sergey Nazarov – Chainlink
- Dan Finlay – MetaMask
- Taylor Monahan – MyCrypto
- Aron Fischer – Colony
- Jason Carver – Ethereum Vakfı
- Martin Swende – Ethereum Vakfı
ENS’nin yatırımcısı olmamasına rağmen, Ethereum Foundation, Binance_X, Chainlink, Ethereum Classic Labs ve Protocol Labs tarafından desteklenmektedir.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.