Dan Brown romanları bir yayıncının başına gelebilecek en güzel şey olsa gerek. Romanlarını ispatlanması mümkün olmayan komplo teorilerinin bereketli havzasında yetiştiren ve tıpkı Hollwood filmlerindekine benzer bir yapıda kuran Mr. Brown, bu gizemli maceraları ‘Rasyonel ve şüpheci’ bir bilim adamına yaşatarak okuyucunun ihtiyacı olan özdeşleşme duygusunu da kontrastla yakalamayı başarıyor. Seçtiği konuların, bilim ve din (daha doğrusu dinler tarihi) gibi sürekli tartışma masasında bulunan ve asla kanıtlanamayacak iddialar etrafında şekillenmesi ve okuyucuya kitap boyunca bir bulmaca çözme deneyimi yaşatması, onu çok satanlar listesinin ilk sırasına taşıyor.
Peki konular kadar karakterlerin de önemi yok mu? Şüphesiz öyle. Bir şeyler öğrenmenin, işine yaramayacak olsa da arkadaş sohbetlerinde mevzu açmanın/mevzuya katılmanın veya artık her yaştan insanın uğraştığı blogger’lık müessesesiyle daha yakından haşır neşir olmanın gerektirdiği ‘Bilgi sahibi olma’ motivasyonunun bu satışlarda etkisi büyük. Dan Brown romanlarının baş karakteri, simgebilim ve tarih profesörü Robert Langdon’un karakterini Enneagram kullanarak çözümlediğimizde 7 maddelik bir liste elde ettik. Sonuç, Prof. Langdon’ın Tip 6 kişiliğe sahip olduğu yönünde. Buyrun listemize.
Not: Enneagram nedir ve Tip 6 kişiliklerin genel özellikleri nasıldır? diyenler için buyrun.
1. Meraklı ve şüpheci
Rasyonel insanlarda görülen temel özelliklerden biridir şüpheci olma. Şüpheci, yani kolay güvenememe. Sürekli tetikte ve ürkek durma. Tabii şüpheci olmanın yanında meraklı olma da paket olarak yüklenir. Merak şüpheyi, şüphe merakı doğurur ve bu bir akıl yürütme şekli olarak devam eder. Bu döngü, zihinsel kişiliklerin temel motivasyonudur. Prof. Langdon da bir akademisyen olmasını (ve maceralara atılmasını) buna borçludur. (Ülkemiz sınırlarında rastlanabilen türden akademisyenlik müessesesi ile karıştırmayınız)
2. İnanmak için kanıt ister
İnsanlara kolayca güvenmez ya da bu konuda sezgilerine başvurur diyelim. Aslında bu nazik ve mesafeli duruşu fikirlere karşı da söz konusudur. Uzmanlık alanı gereği bir çok efsane ve tarihsel hikayeyi bilen Profesör Langdon, bu hikayelerin iz sürme ve bilimsel metodlar yoluyla (karbon testi, referanslı bilgi aktarımı) kanıtlanamadığı durumlarda bildiği doğruya güvenir ve maceralarında da bu bilgiyi kullanı
3. Domestik, evcimen bir adam
Önceki maddede de bahsettiğimiz gibi Prof. Langdon, hayatını insanların hayallerini süsleyen hazineler, spekülatif fikirlerle ve güç oyunlarıyla dolu maceralar gibi bir kahramana yakışacak olaylarla sürdü Bilindiği üzere kahramanlar maceranın içine kendi istekleriyle atlamazlar, öyle olsa maceranın biz okuyucular/izleyiciler için bir cazibesi kalmazdı. Bunun yerine, Prof. Langdon maceranın içine kendi isteği dışında ‘çekilmektedir’ ve bu yönüyle benzer bir kahramandan ayrılır? Bilin bakalım kimi kastediyoruz? Tabii ki Indiana Jones. Robert Langdon, Harvard’daki gıcır gıcır amfilerde zeki öğrencilerine Eski Mısır dili okuturken bir anda kendisine yollanan bir mektupla kendini Fransa’dan tarihi eser kaçırırken bulur; Dr. Jones ise macerasını kendi oluşturur, yani bildiğin aranmaktadır adam.
4. Doğal olarak entelektüel
https://www.youtube.com/watch?v=dKY4h33LooY
Merak ve para birleştiğinde insanın entelektüel olma ihtimali artar. Bu savı kanıtlayacak bir çok örnek bulmak mümkün olduğundan şimdi detayına girmiyoruz
ama (siz ayrıca girersiniz), Prof. Langdon’un maddi sıkıntı yaşamadığı gerçeğini gözardı etmemek için bu detayı hatırda tutmakta fayda var. Zengin bir anne-babanın meraklı oğlu iseniz ya bilim adamı olursunuz ya da atom fiziğine de profesörlüğe de lanet olsun der ve itliğin, hergeleliğin ordinaryüsü çıkarsını Robert Langdon ilkini seçmiş, napalım. Gördüğünüz üzere ikincisinde de hikaye çıkarmak mümkün.
5. İnsan ilişkileri iyi
Bunu söylerken, karşımızda cıvıl cıvıl ve insan canlısı (yani kısaca enseye tokat) bir adam olmadığını Kastettiğimiz, insanlara karşı nezaketle koruduğu bir iletişim kolaylığına sahip olması. Maceralarında mutlaka iyi polis/kötü polis ağına düşen Prof. Langdon, karşılaştığı karakterlerin düşman mı dost mu olduğunu uzun süre kestiremediği durumlara rağmen olayı idare etmeyi becerir.
6. Güçlü dostları var
Meraklı ve bilgili bir adamın zengin ve güçlü dostları olması da gayet olasıdı Çünkü insanlar ciddi şekilde zengin olduklarında iki şey isterler: zenginliğin devamını ve gücün kendilerinde kalmasını. Robert Langdon da kendisinden başka kimselerin bilemediği gizemler ve çözemediği sırlarla zengin ve güçlü insanların dikkatini çeker. Bu durum kendisine her zaman mutluluk getirmese de çok ihtiyacı olduğu anlarda birden ortaya çıkan dostlarının onu sevmesinin nedenini gayet iyi açıklıyor.
7. Özel yetenekleri var
Her kahramanın bir özel yeteneği olmalıdır değil mi? Bin yılların biriktirdiği gizemli tarih bilgisine hakimiyetinden ve entelektüel kimliğinden ötürü aklına ve bilgisine güvenen bir kahraman olan Prof. Langdon, karşılaştığı akıla ziyan durumları bu becerisi ile aşar. Diğer yandan, koşturmacalı maceralarda fiziksel yeterlilik gereken durumlarda da yolda kalmaması için Dan Brown tarafından ‘Düzenli olarak yüzen, spor yapan ve dengeli beslenen atletik fizikli’ biri olarak yazılmıştır.