Nerede o eski diziler… Geçmiş zamanda yapılan işlerin samimiyeti, saflığı artık karşımıza pek çıkmıyor. Dizi mecrası da artık gerçeklikten uzak, tekdüze konular ve bu konuların kısırlığı izleyenleri aşırı sıkmış durumda. Bu yüzden televizyon eskisi kadar izlenmiyor, hatta başka platformlara duyulan ilgi artıyor. Sizleri geçmişin özlediğimiz sıcaklığına götürecek olan bu liste, nostaljiyi derinlemesine hissetmenizi sağlayacak…
1. Yedi Numara (8,9)
2000 yılında yayına girmiş 3 yıl boyunca devam etmiş bir TRT dizisidir. Şehirli 4 kız öğrenci ve taşradan gelmiş olan 3 erkek öğrenci arasında geçen mizahi olayları konu alır. Oldukça samimi ve bizden olan dizideki karakterler ayrı ayrı akıllarda yer etmiş, mizah ve derinlik anlamında seyirciden tam not almıştır. Bunu kanıtı ise; sosyal medyanın aktif olmadığı o zamanlarda dizi yayından kaldırılınca dizi fanları harekete geçiyor ve e-mail yoluyla dizi yapımcıları ve gazetecilere seslerini duyurmayı başarıyorlar. Bu sayede yeniden dizinin başlamasını sağlan izleyici, rolünün ne kadar büyük olduğunu ve dizinin nasıl sevildiğini gözler önüne seriyor.
2. İkinci Bahar (8,8)
İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Samatya’da bir kebapçı dükkanında çekilen efsane dizi… Eşi vefat etmiş, 3 kızıyla birlikte yaşayan Ali Haydar, dükkanında çalışmaya başlayan Hanım ile tanışır ve olaylar gelişmeye başlar. Kebapçı dükkanında başlayan bir sevda öyküsüne şahit olacağımız dizi de, küçük insanların dünyasına yolcuğa çıkartıyor bizi… Öfke ve acılarıyla, her karakterin sahip olduğu içsel savaşları ve umutlarıyla, eski ve “Öteki Türkiye” nin hikayesi bu diziyle gönüllerimizde taht kurmuştu…
3. Süper Baba (8,8)
Üç çocuk sahibi yalnız bir baba olan Fikret, geçmişinde yapmış olduğu hataların bedelini öder. Aşık olduğu İpek’le evlenmeyip zengin bir kadınla evlenen Fikret, İpek’i bir türlü unutamaz ve eşinden ayrılarak çocuklarıyla yaşamaya başlar. Büyük kızı Zeynep; özgürlük savaşı içerisindedir, Alim’in aşka dair problemleri ve Çengelköy semtindeki esnafların yaşamları ile unutulmayacak bir aile dizisi…
4. Tatlı Hayat (8,6)
2001 yılında Show TV’de yayın hayatına başlamış olan dizi, 106 bölüm boyunca devam eden komedi dizisidir. ABD yapımı The Jeffersons adlı sitcom dizisinin Türkiye uyarlaması olan dizin başrollerini Haluk Bilginer ile Türkan Şoray’ın paylaşıyor. En geçimsiz ve huysuz insanı bile güldüren dizinin bizler gibi seveni de çok!
5. Ezel (8,5)
Babasının atölyesinde çalışarak yaşamını sürdüren temiz, namuslu bir gençtir. Sevgilisi Eyşan ile asker dönüşü evlenme planları yapan Ömer’i cinayetten hapis yatacağı ihanet dolu günler beklemektedir. Hayatı altüst olan Ömer’in hapisteyken tanıştığı Ramiz Dayı ise ikinci babası olur. Ömer hapisten Ramiz Dayı’nın yardımıyla kaçar ve estetik operasyonla kimliğini saklar. Ezel’e dönüşen karakter, Cengiz ve Ali adındaki iki arkadaşının peşine düşer ve kendini aşk, mafya, para ve entrikaların tam ortasında bulur. İntikamdan beslenmeye başlayan Ezel’i birbirinden karışık günler beklemektedir.
6. Avrupa Yakası (8,4)
Yetenekli yazar Gülse Birsel’in yazdığı dizi 6 sezon boyunca ekranlarda yerini almış ve izleyenleri her bölümde kahkahaya boğmuştur. Bir Nişantaşı hikayesi olan dizi, Sütçüoğlu Malikanesi ile Avrupa Yakası dergisi arasında geçiyor. Efsanevi sahneler ve oyuncular arasında geçen bu dizi, tüm zamanların en iyi komedi dizisi başlığı altında değerlendirilmeyi ilk zamanlardan beri hak etmiş durumda. Eşi benzeri gelmeyecek olan unutulmaz dizi Avrupa Yakası, her karakteri ve farklı olaylarıyla izleyicide yer ederken samimiyetini her daim koruyabilmiştir.
7. Çemberimde Gül Oya (8,3)
1970’lerden 12 Eylül 1980 darbesine uzanan bir hikayenin merkezinde olan Yurdanur ile Mehmet farklı siyasi görüşlere sahip, birbirlerine aşık iki gençtir. Yurdanur, Mehmet için ailesini karşısına alarak onunla evlenir. Olayların bu akışta gerçekleştiği dizide, geçmişle günümüz harmanlanarak anlatılıyor ve gizem dolu olaylarla politikanın tarihi seyirciyi ekrana bağlıyor. Yayın ömrü pek uzun olamasa da Türk dizilerinde kendi türündeki en başarılı yapımlardan biri olarak görülmektedir.
8. Kaygısızlar (8,3)
Senaryosunu Tükenmezkalem Film Grubu’nun yazdığı; Kanal D, Star TV, Kanal 6’da yayınlanmış komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Üç karısı, 36 çocuğuyla köyden şehre gelen Memnun Kaygısız (Ercan Yazgan), iş bulana kadar askerlik arkadaşının evine yerleşir. Böylece apartmandaki insanların hayatları ve birbirleriyle olan ilişkileri, absürt komedi tarzında seyirciye yansıtılarak işlenmiştir.
9. Bizimkiler (8,2)
Bir apartmanda oturan 7 farklı ailenin gündelik yaşamını, aralarındaki ilişkileri konu alan dizi durum komedisi şeklinde seyirciye sunuluyor. Sıcak ve samimi çekişmelerin yaşandığı dizide kapıcısından yöneticisine kadar her ailenin içine giriliyor ve aralarındaki ilişki ayrı ayrı bölümlerde işleniyor.
10. Ekmek Teknesi (8,1)
Beş kızı olan Fırıncı Nusret Efendi eşi ve çocuklarıyla mutlu bir hayat sürmektedir. Mahallelinin oldukça saygı duyduğu Nusret Efendi’nin her sözü merakla dinlenir ve saygıyla karşılanır. Mahalledeki insanların her biri bambaşka hayat ve hikayeler sunarken, İstanbul’un eski bir mahallesinde çekilmiş olan dizinin masalsı öğeleri izleyenlere keşke gerçek olsa dedirtiyor…
11. Sıdıka (8,1)
Espri yeteneği kuvvetli olan Sıdıka, okula gitmemiş bile olsa kendini eğitmeyi başarmış bir ev kızıdır. Zekası geri olan bir abisi, baskıcı ve alkolik bir babası, kendisini evlendirmeye çalışan bir annesi vardır. Dünleri sürekli evde geçen Sıdıka’nın, dış dünyayla olan tek bağlantısı pencereden dışarı bakmak ve hayallere dalmaktır…
12. Asmalı Konak (5,9)
İstanbullu bürokrat bir ailenin kızı olan Bahar, New York’taki eğitimine devam ederken Kapadokya’nın gelişmiş aynı zamanda da geleneklerine bağlı köklü bir ailenin varisi olan Seymen ile tanışır. Birbirlerine aşık olan çift evlenmek için Kapadokya’ya giderler. Asmalı Konak denilen bir evde yaşayan ailesinin bulunduğu yöreye ve Seymen’in saygınlığına hayran kalır. Entrika, güç, aşk gibi konuların döndüğü dizi, tüm zamanların en çok izlenen dizisi unvanını almıştır. Ayrıca Ürgüp’te anıtı bile dikilmiştir dizinin 🙂