Dünyanın her yerinde insanlar kırsal alanlardan veya banliyölerden şehirlere göç ediyor. İnsan nüfusunun artması kentleşmenin de artmasına sebep oluyor. Ancak entleşme arttıkça ne yazık ki doğaya verdiğimiz zarar da artıyor. Son yıllarda pek çok şehirde nüfus hayli arttı. Bu nüfus artışı şehirlerin büyümesini sebep oldu ve kalabalık şehirler ortaya çıktı. Bir şehri büyük olarak tanımlamak için birkaç kriter bulunuyor. Yüz ölçümü, nüfusu, metre kareye düşen insan sayısı gibi… Biz bu listemizde büyükşehirlerin genel nüfusuna odaklandık. İşte nüfusa göre dünyanın en büyük 10 şehri.
1. Tokyo – Japonya / Nüfus: 37.435.191
Tokyo, 37.435.191 kişilik nüfusu ile dünyanın en büyük şehri. Tokyo o kadar kalabalık ki nüfusu Kanada ülkesini geride bırakıyor. “Şehirciliğin zirvesinde” bir kent olduğu düşünülen Tokyo, dünyanın en önemli ticaret ve endüstri merkezlerinden biri.
2. Delhi – Hindistan / Nüfus: 29.399.141
Delhi veya Delhi Ulusal Başkent Bölgesi, Hindistan’ın en kalabalık şehri. Etkileyici büyüklüğü ve 29.399.141 kişilik nüfusunun yanı sıra Delhi, aynı zamanda dünyanın en eski şehirlerinden biri. Delhi, MÖ 6. yüzyıldan beri tarihinin büyük bir bölümünde önemli bir şehir merkezi olarak kabul edilmiştir.
3. Şangay – Çin / Nüfus: 26.317.104
26.317.104 kişilik nüfusu ile Şanghay, endüstri, finans, ekonomi, araştırma, bilim ve daha fazlası için küresel bir merkez olma özelliğine sahip. Kalabalık şehirler arasında yer alan Şangay, Çin’in en önemli liman kenti. Öte yandan Şangay eyalet sistemine sahip ve 19 bölgeden oluşuyor.
4. Sao Paulo – Brezilya / Nüfus: 21.846.507
São Paulo 21.846.507 kişilik nüfusu ile tüm Güney Amerika’nın en kalabalık şehri olma özelliğini taşıyor. Öte yandan tüm Batı Yarımküre ve Güney Yarımküre’deki en büyük şehir. Aynı adı taşıyan eyalette bulunan São Paulo, bilimsel araştırma geçmişine sahip olan kritik bir şehir merkezi.
5. Mexico City – Meksika / Nüfus: 21.671.908
Mexico City, 21.671.908 kişilik nüfusu ile tüm Kuzey Amerika’daki en kalabalık şehir. Dünyanın en fazla İspanyolca konuşulan şehri olan Mexico City, hem Kuzey hem de Güney Amerika’nın en eski başkenti. Mexico City aslen Aztekler tarafından antik Tenochtitlán şehri olarak kuruldu. Ancak İspanyol yönetimi ve tasarımı altında yeniden inşa edildi. Bu şehir, her iki tarihin kalıntıları da barındırıyor.
6. Kahire – Mısır / Nüfus: 20.484.965
Kahire, tüm bölge dikkate alındığında Afrika’nın en büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Antik Mısır uygarlığından birçok eserin bulunduğu bu tarihi şehir her yıl milyonlarda turisti ağırlıyor. Öte yandan Kahire, ünlü eğitim ve eğlence kurumlarıyla da çağdaş bir şehir olarak biliniyor.
7. Dakka – Bangladeş / Nüfus: 20.283.552
Bangladeş’in başkenti olan Dakka 20.283.552 kişiye ev sahipliği yapıyor. Şehir, ülkenin ekonomik ve kültürel merkezi konumunda. Ayrıca tarihi bir geçmişe sahip. Dakka Orta Çağ’da ticaret için önemli bir merkezdi. Bugün şehirde bulunan birçok tarihi ve mimari yapı hâlâ korunuyor.
8. Mumbai – Hindistan / Nüfus: 20.185.064
Mumbai eski adıyla Bombay kalabalık şehirler listesinde yer alan ikinci Hint kenti. 20.185.064 kişilik nüfusuyla Mumbai dünyanın ticari merkezlerinden biri. Bir dönem Portekiz ve İngiltere’nin sömürgeleri arasında yer alan şehir daha sonra Hindistan’ın bağımsızlığı için verilen mücadele için kritik bir konum haline geldi. Bugün Mumbai, Bollywood ve diğer kültürel endüstrilere ev sahipliği yapıyor.
9. Pekin – Çin / Nüfus: 20.035.455
Pekin mega kenti, 20.035.455 kişilik nüfusu ile Çin’in Şanghay’dan sonra ikinci büyük şehri olma özelliği taşıyor. Pekin’de başka herhangi bir şehirde olduğundan daha fazla milyarder yaşadığından, genellikle dünyanın milyarder başkenti olarak tanımlanıyor. Pekin kültür, finans, ekonomi, işletme, bilim ve teknoloji merkezidir; bu da onu Çin ve dünya için kültürel ve finansal bir merkez haline getiriyor.
10. Osaka – Japonya / Nüfus : 19.222.665
Osaka, 19.222.665 kişilik nüfusuyla kalabalık şehirler listesine giren ikinci Japon şehri. Ayrıca bu şehir Japon kültürü, finansı ve araştırması için önemli bir merkez olarak kabul edilir. Osaka aynı zamanda Osaka Kalesi ve ülkedeki en eski Budist tapınaklarından biri olan Shitennō-ji gibi Japon tarihinin önemli bölgelerine de ev sahipliği yapmaktadır.
Kaynak: 1