İngiliz yazar H.G. Wells’in 1895 yılında Zaman Makinesi’ni yazmasından bu yana; zamanda yolculuk filmlerde, kitaplarda, oyunlarda ve TV şovlarında ciddi bir popülerlik kazanmıştır. Karakterlerin farklı zaman dilimlerinde yolculuk etme imkanları için genellikle bilimsel nedensellikler kurulduğundan, bu kavramı kullanan eserlerin çoğunun olağan durumda bilim kurgu türüne girmesi gerekir. Ancak, birkaç fantastik eser de bu konsepti bütünüyle ele almıştır.
TV dünyasında, zamanda yolculuk temasının kökeni The Twilight Zone’un uyarlandığı eser olan “The Time Element” e kadar uzanıyor. Bahse konu antoloji dizisi bu kavramı çok az ele alsa da, zaman yolculuğu fikrini senaryonun merkezine koyan çok sayıda dizi var. Ve bu dizilerin çoğu eğlenceli olsa da, birkaç dizinin bu fikri çok daha iyi işlediği açık. Bu nedenle, bugün sizler için en iyi zaman yolculuğu dizileri listesi hazırladık.
Keyifli okumalar…
1. Paper Girls (2022) – IMDB: 7.3
Karakterler ve gelecekteki benlikleri arasındaki etkileşimlerden hoşlanan diziseverler, tam olarak bunu işlediği için Paper Girls’ün konusunu da beğeneceklerdir. Zamanda yolculuğu anlatan dizi önerileri serimizin bu ilkinde; The Cleveland Preserver’da gazete dağıtımcısı olarak çalışan dört kız, “Old Watch” olarak bilinen kötü bir yapının da dahil olduğu bir zaman değiştirme programı içinde kendilerini bulacaklardır.
Genel olarak, dizi daha çok seçimlere ve sonuçlara dair bir sorgulama niteliğindedir, çünkü hayattaki en basit kararların bile insanların geleceklerini büyük ölçüde etkileyebileceğini göstermektedir. Bazı kızların gelecekteki hallerinden tamamen memnun oldukları, diğerlerinin ise olmadığını göreceğiz. Ayrıca, Paper Girls çizgi romanları ile dizisi arasındaki sayısız fark olumsuz bir durum değil, tersine diziyi daha iyi hale getirmiştir. Dizide, çizgi romandan farklı olarak diziye özel birkaç ilgi çekici karakter ve ilişki daha var.
2. Timeless (2016-2018) – IMDB: 7.6
Çoğu zaman yolculuğu dizisi, kahramanı dizinin dünyasındaki en yetenekli kişi olarak resmeder ancak Timeless’ta, eski bir NSA ajanı olan ve zamanla bir kötüye dönüşen Garcia Flynn’in daha fazla parladığını göreceksiniz. Tarihin akışını değiştirme çabalarında Flynn her zaman ana karakterden iki adım öndedir.
Zorlu ve çok yetenekli bir düşman karakteri barındırmasının ve olay örgüsü içerisinde etkileyici zaman yolculuklarına yer vermesinin yanı sıra, Timeless geçmiş olayları bazen tartışmalı yollarla ve akıllıca değiştiriyor. İster Abraham Lincoln’ü öldürmek için modern bir ateşli silahın kullanılması, ister Charles Lindbergh’in ilk uçuşunu engelleme girişimi olsun, dizi senaryo söz konusu olduğunda emsallerinin bir hayli ilerisinde kalıyor.
3. 12 Monkeys (2015-2018) – IMDB: 7.7
Özellikle pandemi sonrası dönemde popülerleşen 12 Monkeys, ölümcül bir virüsün yayılmasını önlemek için 2015 yılına geri dönen, 2043 yılında yaşayan bir çöpçüyü olayların merkezine alıyor. Dizi ayrıca, bu tür salgınların asla doğal olarak gerçekleşmediğini öne süren komplo teorilerine de selam veriyor. Uğursuz amaçlarla yan yana gelen bir grup tarafından düğmeye basılıyor.
Düzeltilmesi gereken salgın 2010’larda yaşansa da, dizi kendini sadece iki zaman çizelgesiyle sınırlamaktan kaçınıyor. Her bölümden yaratıcı alt hikayeler çıkıyor ve sonuç olarak olaylar bir noktada 2163’e ve sonra da 1980’lere atlıyor. Ancak, tüm bu olaylar boyunca hiçbir şey anlamsız gelmiyor.
4. “11.22.63” (2015-2016) – IMDB: 8.1
Yayınlanan ve yayınlanmak üzere olan sayısız zamanda yolculuk dizisi arasında, 11.22.63 mutlaka izlenmesi gerekenler arasında çünkü dünya gündeminin şu sıralar özellikle takıntılı olduğu bir konuyu ele alıyor: John F. Kennedy suikastı. Bu dizide, İngilizce öğretmeni Jake Epping, ünlü ABD başkanına karşı gerçekleştirilecek olan suikastı durdurmak için bir portal aracılığıyla zamanda geriye gidiyor ancak bu esnada bazı komplikasyonlar ortaya çıkıyor.
Stephen King’in en popüler uyarlamalarından biri olmasının yanı sıra , 11.22.63, aynı konseptte çoğu proje gibi zaman yolculuğunu yüceltmediği için de tavsiye edilebilir. Bunu, Jake’in eylemlerinden kaynaklanan bir dizi sonucu ortaya çıkararak yapar.
5. Quantum Leap (1989-1993) – IMDB: 8.2
Zaman yolculuğunu merkeze alan bir diğer yapım olan Quantum Leap de karakterler ve hikaye örgüsü açısından çeşitlilik sunuyor. Zaman yolcusu Dr. Sam Beckett ve arkadaşı Al’ın hologramı her bölümde bulunan tek iki karakter. Bunun nedeni, Sam’in farklı bir zaman dilimine atladığı her seferinde o yılda var olan birinin kimliğini alması ve arkadaşları ve ailesiyle etkileşime girmeye çalışmasıdır.
Quantum Leap’i daha belirgin ve inandırıcı kılan konsept, bir kişinin başka bir çağda her zamanki haliyle var olabileceği fikrini çürütmeye çalışmasıdır. Ve televizyonun en zeki bilim insanlarından biri olarak Sam, bu tarz dizilerde görebileceğiniz en etkileyici karakterlerden birisidir. İster bir tren motorunu tamir etmek ister yeni bir nükleer silah geliştirmek olsun, hangi yılda olursa olsun görüp görebileceğimiz en yaratıcı fikirleri sunuyor.
6. Russian Doll (2019-2022) – IMDB: 7.7
Russian Doll dizisinde sergilenen yaratıcılık eşsizdir çünkü dizi hem zaman döngüsü hem de zaman yolculuğu konseptlerini aynı anda sunuyor. 1. Sezonda, yazılım mühendisi Nadia Vulvokov kendini 36. doğum gününü tekrar tekrar kutlarken bulmasını ve 2. Sezonda, ailesinin tarihindeki önemli olayları değiştirdiği 1982’ye geri dönmesini göreceksiniz
Dizinin 2. sezonunun hikayesi özellikle akıl almaz çünkü Nadia sadece zamanda geriye gitmekle kalmıyor, aynı zamanda daha önce zaman yolculuğu yapan hiçbir karakterin yapmadığı bir şeyi yapıyor ve annesinin rahmine geri dönüyor. Bir fetüs olmasına rağmen IQ’su yüksek kalıyor, bu yüzden annesini kelimenin tam anlamıyla kontrol edebiliyor ve kötü kararlarından bazılarını değiştirmesini sağlayabiliyor.
7. Outlander (2014-….) – IMDB: 8.3
Diana Gabaldon’ın bir kitabından uyarlanan Outlander , tarih severlere olduğu kadar fantastik edebiyat hayranlarına da tavsiye edilebilir. Zaman yolculuğu sayesinde izleyiciler kurgusal kahramanlar Claire ve Jamie’nin dönemin ünlü savaşlarından Penisilin’in icadına kadar bazı önemli tarihi olayları nasıl etkilediğini gözlemleyebiliyor. 18. yüzyıldan itibaren ele alınan iki yüzyıllık ana dönemlerde izleyiciler her iki zaman çizelgesinin de en iyi ve en kötü yanlarını görüyor.
Outlander, tarihi diziseverler için de kolay izlenebilir bir filmdir çünkü bir zaman çizelgesinden diğerine geçme sürecinin inceliklerine odaklanmak yerine maceralara daha fazla odaklanır. Ayrıca, zaman yolculuğunun etkileri yalnızca tarihi olaylarla sınırlı değildir, aynı zamanda ana karakterlerin romantik hayatlarıyla da ilgilidir.
8. Life on Mars (2006-2007) – IMDB: 8.4
Life On Mars’ın çekiciliği, izleyicilerin ana karakter Sam Tyler’ın 70’lerde genç bir polis memuru olarak görev yapmasına neyin sebep olduğunu asla tam olarak anlayamamasında yatıyor. “Deli miyim, komada mıyım yoksa zamanda geriye mi gidiyorum?” Dizinin açılış monologlarında sorduğu bu soru ve cevabı finale kadar verilmiyor.
Dizi ayrıca Tyler’ın hikayesini anlatmak için gizem, bilim kurgu, dönem tarihi, doğaüstülük ve polisiye temalarını bir araya getirdiği mükemmel bir kokteyl dizidir. Dizinin en eğlenceli kısmı, çoğunlukla ideolojik farklılıklardan dolayı gelişen komik ve tuhaf olaylardır. Her vakada Sam, üstü olan Gene Hunt ile sürekli çatışma halindedir ve bundan asla vazgeçmez.
9. Doctor Who (1963-….) – IMDB: 8.5
871 bölümle Doctor Who, tarihin en uzun süredir devam eden TV dizilerinden biridir ve türdeki diğer hiçbir dizinin sahip olmadığı bir çeşitliliğe sahiptir. Dizi, tek bir ikilemle uğraşmak yerine, bir grup insanın güneşi genişleterek dünyayı yok etmek istediği veya uzaylıların insanları başarılı bir şekilde klonlamayı başardığı gelecek alternatifleri sunar.
Onlarca yıldır Doktor, TARDIS olarak bilinen zaman yolculuğu makinesini kullanarak çeşitli zaman dilimlerinde yolculuk yapmaya ve çeşitli kötü adamların masum insanlara zarar vermesini veya tarihin akışını değiştirmesini engellemeye devam etmiştir. Bugün, diğer şovlardaki zaman yolcularının yapmaya çalıştığı her şey muhtemelen daha önce Doktor tarafından yapılmıştır ancak Doctor Who’nun sahip olduğu tek dezavantaj olay örgüsünün bazı sezonlarda zayıf bağlara sahip olmasıdır.
10. Dark (2017-2020) – IMDB: 8.7
Zamanda yolculuk temalı diziler listemizin sonuna geldik. Dark, olup biten her şeyi doğru bir şekilde kavramak için tekrar izlenmesi gereken birkaç diziden biridir, ancak dizideki çoğu şeyin güzelliği de buradan gelmektedir. Basit bir cinayet ve intihar gizemi olarak başlayan dizi, Almanya’nın sessiz kurgusal kasabası Winden’de yeraltında gizli bir yerin var olduğu ortaya çıktıktan sonra karmaşık bir zamanda yolculuk dramasına dönüşecektir.
Örneğin, Mikkel adında bir çocuk kaybolur ve 80’lere geri döner, burada başka bir aile tarafından büyütülür ve 2019’da yetişkin Michael olarak geri döner ve yine de kendi canına kıyar. Neredeyse her şeyin geçmişte var olmuş bir kişiyle bağlantısı vardır ve bu, karakterlerin kendi elleriyle veya başka bir karakter aracılığıyla keşfettikleri zaman yolculuğu maceralarıyla ilişkilidir.