Ülkece en çok hoşumuza giden mevzulardan biri de kuşkusuz mizah. Sinema salonlarında kalite ayırt etmeksizin komedi filmlerine büyük bir ilgi var… Eh insan haliyle biraz gülmek istiyor. En iyi alternatif olarak da komedi filmleri göze çarpıyor.
Halı satıcısı Arif’i, Hüseyin Badem’i, Firuze’si ve Recep İvedik’i ile Türk sinemasında 2000’li yılların en beğenilen, en çok güldüren ve unutulmayan en iyi türk komedi filmlerini derledik.
1- Aile Arasında (2017) IMDB Puanı: 8,0
Aile Arasında, son zamanların en eğlenceli, en aile filmi tadında komedisi. Senaryosunu Gülse Birsel’in yazdığı filmin oyuncu kadrosunda Engin Günaydın, Demet Evgar, Erdal Özyağcılar, Şevket Çoruh yer alıyor. Sinemalarda 5 milyondan fazla seyirciye ulaşan filmin yönetmeni ise Ozan Açıktan. Birbiriyle zıt iki karakter olan Fikret ve Solmaz’ın hayatları komik bir tesadüfle kesişiyor. Aile arasında olması planlanan bir nikahın bol şenlikli bir düğüne dönüşmesi de bundan sonra başlıyor.
2- Ölümlü Dünya (2018) IMDB Puanı: 8,0
Ali Atay’ın yönetmen koltuğuna oturduğu ikinci filmi Ölümlü Dünya, kendisine fanatik bir hayran kitlesi edinen filmlerden. Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Sarp Apak, İrem Sak, Doğu Demirkol, Feyyaz Yiğit’in bulunduğu geniş oyuncu kadrosu ile Ölümlü Dünya son yılların en eğlenceli yapımlarından biri. Film o kadar beğenildi ve kulaktan kulağa yayıldı ki, replikleri günlük hayatta duymanız mümkün. Özellikle Feyyaz Yiğit’in canlandırdığı Serbest karakterinin sorgu sahnesi, seyircinin oturduğu yerden düşmesine neden oluyor.
3- G.O.R.A. (2004) IMDB Puanı: 8,0
Çekim süreci sancılı olan ve yaklaşık 2 yıl süren G.O.R.A. vizyona girdiğinde fırtınalar estirdi desek abartmış olmayız. O yıllarda Türk sinemasının en pahalı yapımlarından biri olan G.O.R.A.’yı 4 milyon kişi sinemada izledi. Filmdeki espriler dilimize yapıştı. Cem Yılmaz, filmde kıvrak zekalı halı satıcısı Arif Işık’tan başka, komutan Logar, babası Kubar ve unutulmaz film yapımcısı Erşan Kuneri’yi canlandırdı. Uzaylılar tarafından kaçırılan Arif Işık’ın macerası A.R.O.G.’da Taş Devri’nde devam etti.
4- Arif V 216 (2018) IMDB Puanı: 7,6
Sinemalarda G.O.R.A. da dahil olmak üzere tüm Cem Yılmaz filmlerinden daha çok izlendi. Filmin kamera arkası ise Öner Biberkökü tarafından Yapmışlar Ama Nasıl adıyla belgesel haline getirildi. G.O.R.A. ile başlayan Arif ve robot 216’nın arkadaşlıkları bu filmde devam ediyor. Arif bu filmde Dünya’da yaşamaya başlayan 216’yı başına gelen kötülüklerden kurtarmaya çalışıyor. Başarılı görsel efektleri, kostüm, dekor detayları ve oyuculukları ile Arif V 216 dört dörtlük bir film. Ayrıca Çağlar Çorumlu’yu Zeki Müren ve Mert Fırat’ı Sadri Alışık rolünde görmek de büyük keyif.
5- Eyvah Eyvah (2010) IMDB Puanı: 7,1
Ata Demirer ile Demet Akbağ’ın başrollerini paylaştığı Eyvah Eyvah çok sevildi. Eyvah Eyvah’ta Çanakkale’de bir köyde ninesi ve dedesiyle yaşayan Hüseyin ile İstanbul’da gazinolarda şarkıcılık yapan Firuzan’ın yolları kesişiyor. Hüseyin ile Firuzan’ın yaşadıkları macera sona erdiğinde seyirciye ‘bitmeseydi, ne güzel izliyorduk’ dedirten sıcak bir film. Ata Demirer’in Hüseyin Badem tiplemesi ve Trakya şivesi o kadar beğenildi ki, bir sene sonra Eyvah Eyvah 2, 2014 yılında ise Eyvah Eyvah 3 vizyona girdi.
6- Çalgı Çengi (2011) IMDB Puanı: 7,3
Selçuk Aydemir’in yazıp yönettiği, Murat Cemcir ve Ahmet Kural’ın başrollerinde olduğu film, Cem Yılmaz’ın verdiği maddi destek ile gösterime girmişti. Düğünlerde müzisyenlik yapan iki teyzeoğlunun bir cinayete tanık olmasıyla başlayan olaylar herkesi ölesiye güldürmüştü. 2017 yılında ise Çalgı Çengi İkimiz adında devam filmi geldi.
7- Düğün Dernek (2013) IMDB Puanı: 7,3
Selçuk Aydemir, Murat Cemcir ve Ahmet Kural ekibinden çıkan diğer film serisi de Düğün Dernek oldu. Cemcir ve Kural’ın uyumu o kadar sevildi ki Düğün Dernek , Türkiye’de son otuz yılın en çok izlenen filmi oldu. (2014 yılında) 2015 yılında ise Düğün Dernek Sünnet adıyla ikinci film gösterime girdi.
8- Fasulye (2000) IMDB Puanı: 7,3
Fasulye, düşük bütçeli ama harika filmler klasmanında ilk sırada yer alır. Selim Erdoğan’ın başrolünde olduğu, Haluk Bilginer’i ak sakallı dede, Bülent Kayabaş’ı ise mafya babası rolünde izlediğimiz Fasulye’yi Bora Tekay yönetmişti. Köydeki emeklilerin vergi iade zarflarını şehire götüren Genç, yolda bir tetikçi ile karşılaşır ve yanlış anlamalarla dolu bir maceraya yelken açar. Genç’in film boyunca bir kez bile konuşmaması filmin eğlenceli detaylarından yalnızca biri.
9- Dedemin Fişi (2016) IMDB Puanı: 5,7
Güldür Güldür ekibinin sinema filmi olan Dedemin Fişi’nin hikayesi Yılmaz Erdoğan’a ait. Çirci Ailesi’nin dedesi Salih Bey’in beyin ölümü gerçekleşmiş ve yaşam destek ünitesine bağlı şekilde hayatta tutulmaktadır. Salih Bey’in çocukları ve torunları miras için dedelerinin yanına gelir ve komedi başlar.
10- Organize İşler (2005) IMDB Puanı: 7,4
Organize İşler, gerek Nil Karaibrahimgil’in dillere dolanan şarkısı, gerekse replikleri ile hala hafızalarda. Bugün bile birisi arabanın yerini sorsa, içimizden ‘para nerede’ diye sormadan edemiyoruz. Yılmaz Erdoğan’ın yazıp, yönetip, oynadığı filmde Cem Yılmaz da mafya babası rolü ile seyirci karşısına çıkmıştı. 4 Ocak 2019’da gösterime girecek olan devam filminde başrollerde Yılmaz Erdoğan ile birlikte Kıvanç Tatlıtuğ ve Ezgi Mola’yı da izleyeceğiz.
11- Ay Lav Yu (2010) IMDB Puanı: 5,6
Sermiyan Midyat’ın yazıp yönettiği Ay Lav Yu’da Güneydoğu’da yer alan Tinne köyünden İbrahim ile ABD’nin Colarado eyaletinden Jessica’nın imkansız aşkını izledik. İmkansız çünkü resmi olarak Tinne diye bir köy haritada bile yer almıyor. Bambaşka kültürlerin Tinne’de buluşmasıyla ortaya eğlenceli bir film çıkıyor.
12- Limonata (2015) IMDB Puanı: 7,5
Ölüm döşeğindeki babasının son arzusunu yerine getirmek için daha önce varlığını bile bilmediği kardeşini bulmaya giden bir adam onu nasıl ikna edip eve getirir? Filmde Ertan Saban’ı, ölüm döşeğindeki babasının son isteğini yerine getirmek için Makedonya’dan İstanbul’a gelen Sakip rolünde izliyoruz. Serkan Keskin ise Sakip’in kardeşi Selim rolünde karşımıza çıkıyor. Filmin bir sürprizi de 2014 yılında hayatını kaybeden Ciguli. Limonata, Ali Atay’ın yönettiği ilk filmdi. Samimi anlatımı ve sadece güldürmeyi değil kalplere dokunmayı başarması ile Limonata bir başucu filmi olmayı hak ediyor.
13- Recep İvedik (2008) IMDB Puanı: 4,7
Şahan Gökbakar’ın yarattığı agresif, kompleksli karakter Recdep İvedik, televizyon ekranlarından beyazperdeye çıktığı zaman beraberinde büyük tartışmaları da getirmişti. Kabalığı ve görgüsüzlüğü ile insanları aşağılayan, zor durumlara düşüren Recep İvedik’ten rahatsız olanlar ile ona gülenler olarak ikiyer ayrılmıştık. Tartışmalar bir kenara dursun, Recep İvedik 10 yılda 5 filmle seyirci karşısına çıkmayı başardı. Afrika’da geçen altıncı film ise Şubat 2019’da vizyona girecek.
14- Çakallarla Dans (2010) IMDB Puanı: 5,6
Şevket Çoruh, İlker Ayrık, Timur Acar ve Murat Akkoyunlu’nun oynadığı Çakallarla Dans, 5 filmlik bir seri haline geldi. Kolay yoldan para kazanmaya çalışan dört arkadaşın işleri ellerine yüzlerine bulaştırması, hapse düşmeleri ve başlarına gelen türlü talihsizlik seyirciyi güldürmeyi başardı. Serinin tüm filmlerini Murat Şeker yönetti.
15- Neredesin Firuze (2004) IMDB Puanı: 7,3
Ezel Akay’ın yönettiği, Levent Kazak’ın yazdığı Neredesin Firuze efsane oyuncu kadrosuyla akıllarda kaldı. Film, Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Özcan Deniz, Ata Demirer, Cem Özer, Şebnem Dönmez, Hamdi Alkan, Ragıp Savaş, Janset gibi isimleri buluşturdu. Müslüm Gürses, Erol Büyükburç, Fatih Ürek gibi isimler filmde yer aldı. Müzik sektöründe çalışan bir grup arkadaşın şöhret yolunda yaşadıklarının anlatıldığı film, Özcan Deniz’in başından geçen bir olaydan yola çıkılarak senaryolaştırılmıştı. Daha sonra filmdeki karakterlerin gerçek hayatta hepimizin bildiği isimler olduğu anlaşıldı.