Yıllar geçse de dinozorlara olan hayranlığımız bitmiyor! ? İlk olarak 243 milyon yıl önce ortaya çıktıkları düşünülen bu canlılar, tam tamına 165 milyon yıl gezegenimizde yaşadılar. Hemen hemen her kıtada yaşamış olan dinozorlar, 19. yüzyılın başlarına dek pek de ilgi görmediler. Korkunç kertenkele anlamına gelen “dinozor” kelimesi, ilk olarak 1841 yılında Sir Richard Owen tarafından kullanıldı. O zamandan bu yana da zihnimizin bir köşesini meşgul ediyor! ? 1970’lerden itibaren hız kazanan dinozor araştırmaları sayesinde günümüzde ziyaret edebileceğiniz pek çok büyüleyici dinozor müzesi bulunuyor. Dünyanın en iyi dinozor müzelerini sizler için araştırdık ve yazdık. İşte mutlaka ziyaret etmeniz gereken dinozor müzeleri…
Smithsonian Museum of Natural History, Washington D.C.
Zengin koleksiyonlarıyla ünlü Smithsonian müzeleri elbette listemizin ilk sırasında yer alıyor. Derin Zaman adını verdikleri sergi; tyrannosaurus rex, diplodocus, Alaska palmiye ağacı ve yünlü mamut başta olmak üzere 700 fosil örneği içeriyor. Serginin amacı ise insanlığın gezegenimizle olan etkileşiminin ekosistemler üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekmek.
National Dinosaur Museum, Kanberra
1993 yılında kapılarını ziyaretçilere açan National Dinosaur Museum, Avustralya’daki en büyük dinozor fosillerini içeriyor. Müzede dinozor kafatasları, dinozor iskeletleri ve duvar resimleri bulunuyor. Müzenin bahçesinde de çeşitli dinozor heykelleri yer alıyor. Müzenin yılda 200 bin ziyaretçiye ulaştığını da söyleyelim!
Zigong Dinosaur Museum, Zigong
1987 yılında açılan Zigong Dinosaur Museum, ılıman iklimi sayesinde pek çok dinozor fosiline ev sahipliği yapıyor. Müzede 30’u tamamlanmış 100’den fazla dinozor iskeleti bulunuyor. Üç kata yayılan müze Jura dönemine adanmış sergilerin yanı sıra dashanpu fosil kazı alanına da bir bakış sunuyor. Müzede iskeletlerin dışında ayak izleri, cilt fosilleri ve çeşitli buluntular yer alıyor.
Fernbank Museum of Natural History, Atlanta
Atlanta’da yer alan Fernbank Museum of Natural History, Patagonya’da ortaya çıkarılan dünyanın en önemli tarih öncesi buluntularından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Müzede T-rex’e yakın büyüklükteki Gigantosaurus iskeleti yer alıyor. Ek olarak ziyaretçiler, şimdiye dek sınıflandırılmış en büyük dinozor Argentinosaurus’u da görebiliyorlar. İskeletlerin yanı sıra tarih öncesi manzaraların yer aldığı duvar resimleri de oldukça ilgi görüyor.
Museum für Naturkunde, Berlin
Berlin’de yer alan Museum für Naturkunde’de çoğunlukla Tanzanya’dan çıkartılan kemikler sergileniyor. Müzenin en dikkat çeken parçası ise kuşkusuz dünyanın en önemli paleontolojik buluntularından biri olarak kabul edilen 41 metrelik Brachiosaurus iskeleti. Müze aynı zamanda kuşlar ve dinozorlar arasındaki önemli benzerlikleri gösteren Archaeopteryx fosiline de ev sahipliği yapıyor.
Royal Tyrrell Museum of Paleontology, Alberta
Önde gelen dinozor müzelerinden biri olan Royal Tyrrell Museum of Paleontology, Borealopelta markmitchelli olarak bilinen zırhlı bir dinozor iskeletine ev sahipliği yapıyor. 2011 yılında keşfedilen bu dinozor, Alberta’da bulunan en eski dinozorlardan biri. Bölgenin ılıman iklimi ve zengin doğası, Alberta’yı harika bir dinozor merkezine dönüştürüyor. Müzede çeşitli dinozor kafatasları yer alıyor.
Natural History Museum, Londra
Londra’da yer alan Natural History Museum, dünya üzerindeki en eski dinozor örneklerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Müzenin öne çıkan parçaları arasında Iguanodon ve Tyrannosaurus Rex iskeletleri yer alıyor. Bunlara ek olarak ziyaretçiler çeşitli dinozorların kafataslarını da görebiliyorlar.
Royal Belgian Institute of Natural Science, Brüksel
1846 yılında açılan bu müze, 1800’lü yıllarda keşfedilen fosilleri içeriyor. Belçika’daki bir kömür madeninde keşfedilen iskeletlerin yer aldığı müzede zengin bir dinozor koleksiyonu bulunuyor. Ek olarak bu kazıların nasıl gerçekleştirildiğini açıklayan etkileşimli görüntüler de yer alıyor. Son olarak bu harika müzede birbirinden ilginç tüylü dinozorların korunmuş fosillerini de görebilirsiniz.
Iziko Museum, Cape Town
Cape Town’da yer alan Izikio Müzesi, Karoo bölgesinden çıkartılan önemli fosillere ev sahipliği yapıyor. Onlarca büyüleyici sergiye ek olarak Cape Town’dan Marakeş’e dek yaşamış dinozorların ve hayvanların iskeletleri sergileniyor. Bir zamanlar bir T-rex’ten daha büyük olan Afrika dinozorları içinse ayrı bir bölüm oluşturulmuş. Burada Jobaria ve Carcharodontosaurus gibi dinozorların kafatasları bulunuyor.
Kaynak: 1