Milyonlarca insanın ölümüne neden olan İkinci Dünya Savaşı, yalnızca cephedeki askerlerin mücadelesinden ibaret değildi. Bu kanlı savaşta ideolojiler, ekonomiler ve teknolojiler de karşı karşıya geliyordu. Savaşın tarafları, düşmanı alt etmek için oldukça sıra dışı yöntemlere başvuruyordu. Yaratıcı fikirler ve yenilikçi silahlar geliştirmek de oyunun bir parçasıydı. Ancak bu insanlık trajedisi boyunca ortaya hayli ilginç silahlar da çıkacaktı. Bazen İngiliz bilim insanları bazen de Nazi kurmayları en ilginç İkinci Dünya Savaşı silahları ile düşmanı şaşırtmayı hedefliyordu. İşte patlayan farelerden tanksavar köpeklere İkinci Dünya Savaşı’nda ortaya çıkan 7 ilginç silah.
1. Yarasa bombası
En ilginç İkinci Dünya Savaşı silahları listesinin ilk sırasında yer alan yarasa bombası, savaşın kaderini belirleyen ülkelerden biri olan Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilmişti. Ancak tasarı, bir askere veya bilim insanına ait değildi. 1942’nin başlarında, Dr. Lytle S. Adams adlı bir diş hekimi, Beyaz Saray’a oldukça ilginç bir mektup gönderdi. Adams, üzerine zaman ayarlı yangın çıkarıcıların bağlanacağı yarasaların Japonya’da etkili birer silah olarak kullanılabileceğini söylüyordu. Bu ilginç fikir ABD ordusu tarafından dikkate değer bulundu. Üstelik yetkililer Japonya’da korkunç yangınlara neden olabilecek fikri hayata geçirmeye karar verdi. Hatta bu tuhaf silah için binlerce yarasa yakalandı ancak proje 1944 yılında iptal edildi.
2. Rüzgar topu
1943 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere Nazi Almanya’sındaki stratejik noktaları bombalıyor, Naziler için işler giderek daha zorlu bir hal alıyor, kaynakları günden güne tükeniyordu. Bu çaresizlik Almanları yeni ve etkili silahlara yöneltecekti. Adolf Hitler liderliğindeki Naziler, savaş boyunca pek çok ilginç silah icat etti. Rüzgar topu da onlardan biriydi. Temelde bir uçaksavar olan rüzgar topu, mermi yerine hava kullanıyordu. Yapılan denemelerde rüzgar topu, 200 metre uzaktaki tahta parçalarını delip geçmeyi başardı. Ancak savaş alanında etkisiz olduğu anlaşılınca rafa kaldırılan Nazi silahları arasındaki yerini aldı.
3. Habakkuk Projesi
İkinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında, Alman denizaltıları Kuzey Atlantik’te terör estiriyor, İngiliz donanma gemilerinin yanında sivil gemileri de batırıyordu. En savunmasız bölge ise Orta Atlantik boşluğu olarak anılan yerdi. İşte bu savunma hattını güçlendirmek isteyen İngiltere’de oldukça ilginç bir fikir ortaya atıldı: Buzdan gemiler inşa etmek! Çünkü İngilizler bu iş için fazladan kaynak kullanmak istemiyordu. Böylece 2 milyon ton ağırlığında yüzen bir kale olan “Habakkuk Projesi” için planlar yapıldı. Hatta Kanada’da deneme amacıyla, 1.000 ton ölçekli buzdan bir uçak gemisi inşa edildi. Ancak projenin pek çok zorluğu vardı. Bu nedenle İngiltere, buzdan gemileri hiçbir zaman kullanmadı.
4. Patlayan fareler
İkinci Dünya Savaşı, zafer için her yolun mübah olduğu, her şeyin silah olarak kullanılabileceği bir savaştı, ölü farelerin bile! İngiltere, Nazi işgali altındaki Fransa’ya içerisinde güçlü patlayıcıların yerleştirildiği fare cesetleri gönderiyordu. Bunlar, Fransa’daki görevliler tarafından stratejik yapılara bırakılacaktı. Bu ölü farelerden kurtulmaya çalışan Naziler ise patlamalar sebebiyle can verecekti. Ancak plan başarılı olmadı. Çünkü Nazi askerlerinin, sayıları birdenbire artan ölü farelerin aslında tehlikeli patlayıcılar olduğunu anlaması uzun sürmedi.
5. Panjandrum
İki devasa tekerlekten oluşan bir makarayı andıran ve Panjandrum ismi verilen bu silah, Normandiya’da kullanılmak üzere İngiltere tarafından geliştirildi. Patlayıcı yüklü bu tekerleklerin düşman savunma hattında delikler açması planlanıyordu. Ancak savaş alanında pek de faydalı olmadığı kısa sürede anlaşıldı.
6. Tanksavar köpekler
Sovyetler Birliği de ilginç İkinci Dünya Savaşı silahları listesine bir ürün eklemeyi başaran ülkelerden biri. Sovyet ordusu, binlerce köpeği bir intihar bombacısı gibi eğiterek savaş alanına göndermişti. Sırtlarına bomba yüklü çantalar bağlanan köpeklerin hedefi ise Alman tanklarıydı. Köpekler, tankların altında girdiğinde, çantanın dışarısında bulunan mekanizma tankla temas edecek, bomba düzeneği harekete geçecek ve tank patlayacaktı. En azından Sovyetlerin planı buydu. Ne var ki tanksavar köpeklerden pek azı hedefine ulaşmayı başardı. Çünkü savaş alanındaki köpekler de herhangi bir düşman askeri gibi Nazi kurşunlarının hedefi oluyordu. Binlerce insan gibi ne yazık ki binlerce can dostumuz hayvanlar da bu savaşta hayatını kaybetti.
7. Kavisli tüfek
En ilginç İkinci Dünya Savaşı silahları listesinin son sırasında Almanlara ait kavisli tüfekler var. Krummlauf ismi verilen bu silahların namlusu kavisli bir yapıya sahipti. Nazi askerlerine siperlerin veya duvarların arkasından ateş etme imkânı sağlaması amacıyla tasarlanmıştı. Ancak tüfeklerin kavisli yapısı, birkaç yüz atıştan sonra namluların parçalanmasına sebep oluyordu. Bu sebeple Nazi askerlerine herhangi bir avantaj sağlamadı.
Kaynak: 1