Sonsuz alev, ebedi alev veya sönmeyen ateş gibi isimlerle anılan sıra dışı bir fenomen, gezegenimizin farklı noktalarında hayli ilginç manzaraların ortaya çıkmasına neden oluyor. Fenomen kısaca, kömür veya doğal gaz yataklarında kendiliğinden oluşan veya insan eliyle oluşturulan ve hiç sönmeyen alevleri ifade ediyor. Çevre koşullarının uygun olduğu bazı bölgelerdeki sonsuz alevler, binlerce yıldır yanıyor ve ilgi çekici birer cazibe merkezi olarak varlığını sürdürüyor. İşte dünya üzerindeki en etkileyici sonsuz alevler.
1. Sonsuz Ateş Şelalesi
Amerika Birleşik Deevletleri’nin New York eyaletinde bulunan ve Sonsuz Ateş Şelalesi gezegenimizdeki en ünlü sonsuz alevler arasında yer alıyor. 35 metrelik bir şelalenin ardında bulunan mağaranın içerisindeki küçük bir yarık binlerce yıllık bir aleve ev sahipliği yapıyor. Bu sonuz alevin kaynağı tam olarak bilinmese de bilim insanlarına göre mağaranın yüzlerce metre altında bulunan doğal gaz, alevin hiç sönmemesini sağlayan temel unsur.
2. Yanartaş
Dünyadaki en ünlü sonsuz alevler listesinde yer alan Yanartaş, Antalya’nın Çıralı köyü yakınlarında bulunuyor. Olimpos Vadisi üzerindeki bu ilginç doğal oluşum Olimpos’un Sönmeyen Alevi olarak da anılıyor. Buradaki alevlerin 2500 yıldır sönmediği düşünülüyor.
3. Erta Ale
En etkileyici sonsuz alevler söz konusu olduğunda Erta Ale ismini anmamak haksızlık olur. En etkileyici doğal sonsuz alevler listesinde yer alan Erta Ale, aslında Etiyopya’nın Afar çöküntüsünde bulunan bir yanardağ. Ancak 613 metre yüksekliğindeki bu yanardağ aynı zamanda bir sonsuz alev!
4. Yanar Dağ
Azerbaycan’ın başkenti Bakü yakınlarındaki Abşeron Yarımadası’nda bulunan bir yamaç binlerce yıldır alevler tarafından kuşatılmış durumda ve bu nedenle Yanar Dağ olarak isimlendiriliyor. Bu etkileyici sonuz alevi besleyen şey ise bölgedeki gözenekli kum taşı tabakasından sızan doğal gaz.
5. Cehennem Kapısı
Cehennem Kapısı, dünyadaki en popüler sonsuz alevler arasında yer alıyor. Fakat Türkmenistan’daki bu sonsuz alev aslında bir krater. Derveze Çukuru veya Derveze Gaz Krateri olarak isimlendirilen bu oluşum 1970’li yıllarda Sovyet mühendisler tarafından keşfedildi. Cehennem Kapısı, varlığını da yine bu mühendislere borçlu. Çünkü ateş, bölgede meydana gelen bir çöküntünün ardından oluşan gaz birikintisini kontrol edebilmek adına onlar tarafından tutuşturuldu. Ne var ki yaklaşık 50 yıldır yanmaya devam alevlerin, çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle söndürülmesi gündemde.
6. Baba Gurgur
Irak’ın Kerkük kenti yakınlarında bulunan Baba Gurgur, dünyanın en büyük petrol sahalarından biri. Bu önemli petrol sahası, pek de şaşırtıcı olmayan bir şekilde sönmeyen ateşlere de ev sahipliği yapıyor. 1920’li yıllarda keşfedilen alevler, bölge halkının kültür ve inanç dünyasında büyük bir önem taşıyor. Söz gelimi ateşe tapmanın yaygın olduğu eski dönemlerde erkek çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının bu sonsuz ateşleri ziyaret ettiği biliniyor.
7. Su ve ateş mağarası
Sonsuz alevlerin var olabilmesi için çevresel koşulların uygun olması gerekiyor. Söz gelimi yağmur, bir sonsuz alevin en büyük düşmanı. Ancak suyun ve ateşin yan yana görülebileceği bazı yerler de var. İşte Tayvan’daki Guanziling Su ve Ateş Mağarası da o yerlerden biri.
8. Kawah Ijen
Endonezya’daki bir yanardağ olan Kawah Ijen, sonsuz alevler listemizin son sırasında yer alıyor. Bu önemli dağ gezegenimizdeki en ünlü ve özel sonsuz alevlere ev sahipliği yapıyor. Kawah Ijen, büyüleyici bir güzelliğe sahip olan mavi alevleriyle tanınıyor.
Kaynak: 1