Televizyon dünyası da ilerleyen teknolojiyle birlikte zengin içerikler geliştirmeye başladı. Ancak teknolojinin ilerlemediği ve rayting savaşlarının başladığı dönemlerde, kanallar izleyicileri çekmek için birbirinden ilginç diziler ve TV şovları üretiyordu. Bu şovlardan bazıları son derece sevildi ve uzun ömürlü yapımlara dönüştü. Ancak bazıları son derece tuhaf karşılandı ve kısa ömürlü yayın hayatları oldu. Nitekim hepsi “en garip yabancı diziler” listesinde kendine yer buldu. Kuklalardan çıplak şovlara kadar tüm zamanların en garip 22 dizisi ve TV programını listeledik.
1. Most Haunted
Most Haunted, 2002 yılında yayın hayatına başladı. İngiliz yapımı bu televizyon serisi tam 21 sezon yayınlandı. Başrollerinde
Yvette Fielding ve Karl Beattie’nin oynadığı dizinin türü korku. Paranormal olayların konu alındığı dizi son derece tuhaf. Çünkü dizide “hayaletler” sık sık kullanılıyor. Ancak herhangi bir hayalet figürü gösterilmiyor. Ancak oyuncuların “şu an çok soğuk”, “sanki yanımdan bir şey geçti” gibi cümleleriyle ya da çığlıklarıyla sahnelerde hayaletlerin olduğunu anlayabiliyorsunuz.
2. Twin Peaks
1990 yılında ABC kanalında yayınlanmaya başlanan ve Körfez Savaşı yüzünden 1 yıl sonra yayını durdurulan dizi, Mark Frost ve David Lynch tarafından yaratıldı. Dizi 90’ların tuhaf imgelerini ve diyaloglarını barındırıyordu. Konu olarak polisiye-gerilim diyebileceğimiz dizide, Twin Peaks isimli kasabada bir kadın cinayetinin ardından yaşananlar ele alınıyor. Ancak bu kasabada herkesin hatta kasabanın bile bir sırrı var. Twin Peaks en garip yabancı diziler arasında yer alıyor.
3. The Twilight Zone
Kült dizilerden biri olan The Twilight Zone, her bölümde farklı bir korku hikayesini işleyen bir antoloji dizisi. 1959’dan 1964’e kadar CBS’de beş mevsim süren Rod Serling tarafından yaratılan ve sunulan dizi; bilimkurgu, korku ve gerilim ögelerinin hepsini barındırıyordu. Bu dizinin 50-60 yıl önce yayınlandığını düşünürsek, şimdi yaşadığımız zamana yapılan göndermeler son derece tuhaf. Oyuncu kadrosuna gelecek olursak; George Takei, Robert Redford, Carol Burnett ve Dennis Hopper dizide yer alan büyük isimlerden sadece birkaçı.
4. The Outer Limits
En garip yabancı diziler arasında yer alan The Outer Limits, The Twilight Zone ile büyük benzerlikler taşıyordu. Ancak eleştiriler bir yana, dizinin The Twilight Zone’dan tamamen farklı olan ve son derece dikkat çeken birkaç bölümü var. Bu dizideki bazı özel efekt makyajları ve el yapımı aksesuarlar son derece tuhaf, hatta dehşet verici diyebiliriz. Bize inanmıyorsanız; “The Zanti Misfits” isimli bölümü izleyip dizi hakkında fikir edinebilirsiniz.
5. Tim And Eric Awesome Show Great Job!
Tim Heidecker ve Eric Wareheim tarafından yaratılan, 2007 yılında yayın hayatına başlayan bu dizinin türü aslında komedi. Ancak komedi ikilisi Tim Heidecker ve Eric Wareheim’ın birlikte yaptığı her şey genellikle çok özel insanlara hitap ediyor. Ya onları seviyorsunuz ya da kesinlikle nefret ediyorsunuz. Yani ya tamamen delisiniz ya da toplumun çok yönlü bir üyesisiniz! Hiciv benzeri mizah ögeleri barındıran bu dizi, hem rahatsız edici hem de tuhaf diyebiliriz.
6. My Strange Addiction
My Strange Addiction, geleneksel ilaçların ötesine geçen bağımlılıklarla uğraşan, hayatın her kesiminden farklı insanların yaşamlarını araştıran TLC gerçeklik serisi. Her bölümde farklı biri ve onun tuhaf bağımlılığı konu ediniliyor. Kocasının küllerini yemeye bağımlı olan bir kadından, kirli çocuk bezi yemeye bağımlı olan kız da dahil olmak üzere oldukça rahatsız edici bağımlılıklar içeriyor. En tuhaf bölümler arasında ise; baştan aşağı lastik kadın kıyafetleri giymeye bağımlı olan heteroseksüel yaşlı bir adam veya havuz oyuncaklarıyla ilişki kurmak için kendini toplumdan soyutlayan genç adam gibi bölümler bulunuyor.
7. The Mighty Boosh
2004 yılında yayın hayatına başlayan bu dizi, Julian Barratt ve Noel Fielding tarafından yaratıldı. Dizi son derece tuhaf. Başroldeki iki karakterden biri, bir gün rock yıldızı olarak uyanıyor, bir diğer gün punk söylüyor ya da modayla ilgileniyor. Diğer karakter ise simetri takıntısı olan biri. Bu iki karakterin maceraları son derece tuhaf. Ayrıca dizide konuşan bir “Ay” var.
8. Off The Air
Off The Air, MTV Animation’dan Dave Hughes tarafından oluşturulan bir antoloji serisi. Şov genellikle her bölüm için bir tema işliyor ancak açıklama veya anlatım içermiyor. Bu da tuhaf çizgi filmlerin, stok çekimlerin, viral videoların, PSA’ların, genel erişim tarzı eskizlerin, saykodelik görüntülerin ve müziğin deneyimini daha gerçeküstü hale getiriyor. Her bölümdeki klipler arasında küçük bir duraklama var. Bu son derece tuhaf televizyon dizisine bir şans verebilirsiniz.
9. Rabbits
Bu avant-garde korku mini dizisi, David Lynch’in bir başka garip yaratımı. Dizide, üç antropomorfik tavşan ve bir oturma odası bulunuyor. Tavşan kostümü giyenlerden biri Naomi Watts. Dizi aslında rahatsız edici çünkü olur olmadık anlarda bir kahkaha sesi yükseliyor ve karakterler birbirlerinden kopuk konuşmalar yapıyor. Dizide sürekli söylenen bir cümle ise bu garip tavşanları daha da gizemli hale getiriyor; ” Sürekli yağmurla dolu isimsiz bir şehirde … üç tavşan korkulu bir gizemle yaşıyor. ” Geceleri David Lynch’in evinin arka bahçesinde çekilen dizi, ışık kullanımı ve rahatsız edici atmosferiyle dikkat çekiyor.
10. Eerie, Indiana
Eerie Indiana, 15 Eylül 1991’den 12 Nisan 1992’ye kadar NBC’de yayınlanan bir Amerikan korku bilim kurgu televizyon dizisi, José Dante ve Karl Schaefer tarafından oluşturuldu. Dizide, Marshall Teller adında bir çocuk, ailesi ile beraber Eerie, Indiana adlı kasabaya taşınıyor. Marshall kısa sürede kasabada gizemli olayların yaşanmaya başladığını keşfediyor ve bu tuhaf olayları çözmeye çalışıyor. Dizi, özellikle bir çocuk dizisi olarak, zamanı için biraz fazla ürpertici görünüyordu. Hangi normal çocuk dizisi “Bu belgeyi okuyorsanız, bu, ya öldüm ya da gizemli koşullar altında ortadan kaybolduğum anlamına gelir” şeklinde başlıyor?
11. Jigsaw
Jigsaw 80’lerde BBC’de yayınlanan bir başka ürkütücü çocuk dizisi, hatta bazılarına göre bu dizinin yasaklanması gerekiyordu. Jigsaw, görünüşte çoğunlukla çocuklar için eğlenceli bulmaca çözme oyunlarına ve çocuklara yönelik mizaha odaklanan sevimli bir eğitici şovdu. Bununla birlikte, Jigsaw’da en cesur yetişkinlerin bile yüreklerine korku salabilecek bir karakter vardı; Mim sanatçısı Adrian Hedley’nin canlandırdığı Bay Noseybonk. Tuhaf burnu, maskesi ve takım elbisesiyle son derece ürkütücü görünen bu karakter konuşmuyordu.
12. Jam
2000 yılında yayınlanan Britanya’daki bu kara mizah serisi, yayınlandığı yıl büyük ilgi gördü. BBC Radio 1 programı Blue Jam’in avangart bir yorumu olan bu seri, tuhaf bir şekilde üzücü komedi skeçlerini ürkütücü bir müzikle birleştiriyordu. Dizi, bir şekilde bağımlılık yaratan rahatsız edici bir şeye sahipti. “Jam” kelimesi de gösteride asla normal bir şekilde söylenmezdi. Sık sık çığlık atılırdı, yanlış telaffuz edilirdi veya bir çeşit bozuk ses efektiyle söylenirdi.
13. Peppermint Park
Peppermint Park, bu listedeki birçok çocuk dizisi gibi iyi niyetliydi. Ancak cehenneme giden yol iyi niyetlerle döşenmiştir…
Bu eğitici ev video dizisinde, çocuklara matematik, yazı yazma, renkler ve hayvanlar da dahil olmak üzere farklı eğitim konuları öğreten bir dizi kukla vardı. Bu dersler genellikle şarkıları ve çoğu kişinin Susam Sokağı’nın kötü bir kopyası olduğu düşündüğü uzun dersleri içeriyordu. Dizinin rahatsız edici ve garip olmasının nedenlerinden biri, kuklalarının ortaya çıkış sahnesi ve ses oyunculuğunun tuhaflığı. Bunu anlamak için bir video izlemeniz yeterli.
14. Cop Rock
Görünüşe göre 80’ler ve 90’lar garipliklerin yılıydı ve bu 1990 yapımı ABC müzikal polis dram dizisi bu gerçeğin bir başka kanıtı. Cop Rock’ın müzikal ve drama olması gerekmiyordu ama yine de tüm bunlar ve daha fazlasıydı. Dizi yüzlerce “En Kötü” TV şovları listesinde yer aldı ve TV Guide’ın 2002 Tüm Zamanların En Kötü 50 TV Şovu Listesi’nde 8. sıraya oturdu. Bununla birlikte, aynı zamanda televizyonda yayınlanan en tuhaf küçük ekran müzikali olarak da biliniyor.
15. Dark Shadows
90’ların sonlarında doğan nesil Dark Shadows’u duyunca akıllarına genellikle Tim Burton’ın 2012 yılında çekilen filmi Dark Shadows geliyor. Ancak film, 60’ların sonlarında ABC’de yayınlanan aynı adlı gotik diziye dayanıyordu. Dark Shadows çok garip bir Addams Ailesi gibiydi. Genellikle hayaletler, zombiler, kurt adamlar, zaman yolcuları ve cadıları içeren karakterlere sahipti. Dizinin küçük bir oyuncu kadrosu vardı. Diziyi daha garip bir hale getiren ise, dizinin yaratıcısı Dan Curtis’in 1965’te gördüğü bir rüyaya dayanmasıydı. Dark Shadows ilk başlarda eleştirmenler tarafından pek iyi karşılanmadı, bazıları dizinin çok yavaş aktığını ve oyuncu kadrosunun iyi olmadığını iddia etti. Ancak, kısa süre sonra şimdiye kadar yayınlanan en tuhaf televizyon dizilerinden biri olarak tanımlanmasının yanı sıra, var olan en iyi kült dizilerden biri haline geldi. Dark Shadows gerçekten zamanının ötesindeydi.
16. Tales From The Crypt
Tales from the Crypt, 10 Haziran 1989’dan 19 Temmuz 1996’ya kadar yedi sezon boyunca devam eden korku antoloji dizisiydi. Bu dizi o dönem pek çok kişiyi etkiledi ve sebebi yalnızca ana karakter Crypt Keeper değildi. Tales from the Crypt, görsel şiddet, küfür, çıplaklık ve cinsel eylemlerin içgüdüsel kullanımı nedeniyle tartışmalı bir dizi olarak kabul edildi. HBO ise diziyi aldı ve istediği kadar tartışmalı olmasına izin verdi. Bu rahatsız edici dizi en garip yabancı diziler listesinde yer almayı hak ediyor.
17. Monkey
En garip yabancı diziler listesinde yer alan bir başka dizi ise, Monkey. 1970’lerin sonları tuhaf bir dönemdi, sakalların, kötü müziğin, elektrik kesintilerinin ve çok sıkı futbol şortlarının popüler olduğu bu dönemde belki de en tuhafı, çılgın kült TV programı Monkey’di. Bu Japon draması, iki sezon boyunca 52 bölüm yayınlandı. Olay örgüsünü anlatmaya çalışmak son derece zor olsa da, dizinin konusu kısaca şöyleydi; Bir dağın tepesindeki bir yumurtadan doğan, sihirli güçlere sahip ölümsüz bir insan-maymun melezi, aslında hac yolculuğundaki bir kadın olan Budist bir keşişe katılır ve onunla Hindistan’a doğru yola çıkar. Onlara bir su canavarı (Sandy) ve bir domuz canavarı (Domuzcuk) eşlik ediyor.
18. Naked Jungle
Naked Jungle, televizyon tarihinin en garip programlarından birisiydi. Keith Chegwin’in sunduğu bu programda, tüm yarışmacılar ve sunucu tamamen çıplaktı. Peki “Neden?” Bu, on altı yıl sonra televizyon tarihinin arşivinde hâlâ sorulan bir soru. Neden çıplaktılar? Sunucu Keith Chegwin bu program için “Hayatım boyunca yaptığım en kötü kariyer hamlesi” diyor. Ağustos 2006’da Radio Times’da yapılan bir anket, programın şimdiye kadar yapılmış en kötü program olduğunu ortaya çıkardı.
19. Monty Python’s Flying Circus
1969-1974 yılları arasında yayınlanan bu dizi, Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin ve Terry Gilliam’dan oluşan ve “Pythons” adlı komedi grubu Monty Python tarafından yaratılan gerçeküstü eskiz komedi dizisiydi. Dizi son derece tuhaf olmasına karşın, şu an Netflix üzerinden izlenebiliyor.
20. Man v. Food
Bu da son derece garip olan programlardan biriydi. Programın formatı son derece basitti; bir adam bir restorana gidiyor ve yiyebileceğinden çok daha fazla şey yiyordu. Bu formata yöneticiler onay verdi ve izleyiciler de şaşırtacak şekilde bir adamın karşılarında tıkanırcasına yemek yemesinden hoşlandı. Programı yapan ve restoranlara gidip yemek yiyen isim Adam Richman’dı. Man v. Food kesinlikle en garip yabancı diziler arasında yer alıyor.
21. The Day of the Triffids
1981’de BBC, yazar John Wyndham Parkes Lucas Benyon Harris’in kıyamet sonrası, distopik bir romanından uyarlanan bu altı bölümlük dramın yapımcılığını üstlendi. The Day of the Triffids’in konusu dünyaya düşen bir göktaşının ardından birkaç insanın hayatta kalma çabasıydı. Dizide tuhaf olansa devasa insan yiyen çiçeklerin ortalıkta dolaşıp sürekli ziyafet çekmesiydi.
22. In the Night Garden
Hiç kendinizi çocukların neden bu kadar tuhaf olduğunu merak ederken buldunuz mu? Çünkü çocuklar için yapılan programlar çok tuhaf, nedeni bu. Onlara parlak renkli bir çılgınlık dalgası gösteriyoruz ve sonra çok yönlü bireyler haline gelmelerini bekliyoruz. In the Night Garden, 2007’de ilk kez yayınlandı. In the Night Garden’ın yaratıcısı, ülkemizde de oldukça fazla izlenen Teletubbies’in yaratıcısı Andrew Davenport’du. Tüm karakterler ise birbirinden tuhaftı. Bu nedenle de In The Night Garden son derece garipti.