Kraliyet taçları, tarih boyunca monarşilerin en belirgin sembollerinden biri oldu. Yüzyıllar boyunca gücü ve otoriteyi simgeleyen bu taçlar, toplumun hiyerarşik yapısında bireylerin statüsünü vurgulayan önemli birer göstergeydi. Bir anlamda, kişinin taktığı tacın büyüklüğü ve ihtişamı, o kişinin önemini yansıtıyordu. Bugün bile taçlar, kraliyet törenlerinde ve ulusal mirasın bir parçası olarak büyük bir saygıyla korunuyor ve sergileniyor. Tarihteki birçok ünlü taç, zamanla tahrip oldu ya da çalındı. Ancak yine de bazı taçlar, yüzyıllar boyunca korunarak günümüze ulaşmayı başardı. İşte tarihin derinliklerinden günümüze kadar ulaşan bazı en eski kraliyet taçları.
1. Prenses Blanche’ın Tacı
“Bohem Tacı” olarak da bilinen bu kraliyet tacı, İngiltere’de bulunan en eski taçlardan birisi. Tarihi 1370-1380 yıllarına dayanıyor. Büyük olasılıkla, İngiltere Kralı II. Richard’ın eşi Bohemya Kraliçesi Anne’a ait olan bu taç, daha sonra Kral IV. Henry’nin kızı Blanche’ın çeyizinin bir parçası olarak Wittelsbach Hanedanı’na verildi. Gotik kuyumculuğun en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilen bu taç; elmas, yakut, zümrüt, safir, emaye ve incilerle süslenmişti.
2. Aziz Wenceslas’ın Tacı
1346 yılında Kutsal Roma İmparatoru IV. Charles için yapılan bu değerli taç, Bohemya’nın taç mücevherlerinin bir parçası. 22 ayar altından yapılmış olan taç, tam 19 safir, 44 spinel, 30 zümrüt ve nadir bulunan kırmızı elbait taşına sahip. Ayrıca, bu taçla ilgili oldukça ilginç bir efsane de var. Söylentiye göre, tacı izinsiz başına takan bir gaspçı, bir yıl içinde korkunç bir şekilde ölecektir.
3. Monomakh’ın Başlığı
Kremlin’de saklanan ve Moskova’nın en eski kraliyet taçlarından biri olan Monomakh’ın Başlığı, 13. yüzyılın sonları ile 14. yüzyılın başlarından kalma. Tacın üzerindeki kürk süslemeleri ise büyük olasılıkla 16. yüzyılda eklendi. Efsaneye göre bu taç, Bizans İmparatoru Konstantin Monomakhos tarafından Kiev Prensi Vladimir Monomakh’a hediye edilmişti. Başka bir teoriye göre ise, bu altın taç, Altın Orda Hanı Uzbeg tarafından Moskova’ya gönderildi. Monomakh’ın Başlığı, son kez 1682’de, V. İvan ve Büyük Petro’nun ortak taç giyme töreninde kullanıldı.
4. Macaristan’ın Kutsal Tacı
Bu taç, günümüze ulaşan iki Bizans tacından birisi ve en eski parçalarının 11. yüzyıla kadar uzandığı düşünülüyor. Zamanla eklenen sivri uçlu ve yuvarlak tepeli plakalardan oluşan bu muhteşem taç, Macar krallarının hemen hepsi tarafından taç giyme törenlerinde kullanıldı. Tacın son kullanımı ise 1916’da, Kral IV. Charles’ın (Avusturyalı I. Charles) taç giyme töreninde oldu.
5. Kutsal Roma İmparatorluğu’nun İmparatorluk Tacı
Kutsal Roma İmparatorluğu’nun İmparatorluk Tacı, her ne kadar halk arasında “Charlemagne’ın Tacı” olarak bilinse de, aslında 10. yüzyılda Otto the Great (Büyük Otto) için yapıldı. Bu taç, Kutsal Roma İmparatoru için Bizans tarzında tasarlandı ve o dönemin görkemini ve ihtişamını mükemmel bir şekilde yansıttı. İmparatorluk 1806’da yıkılana dek, bu taç imparatorların taç giyme törenlerinin vazgeçilmez bir parçası oldu.
İlginizi çekebilir:
Hepsi Birbirinden Değerli! Nesilden Nesile Miras Bırakılan 10 Kraliyet Aksesuarı
6. Silla Krallığı’nın Taçları
Erken Orta Çağ döneminde Kore yarımadasının bir bölümü Silla Krallığı tarafından yönetiliyordu. Bu krallıktan günümüze kalan en değerli hazinelerden biri, 5. ve 7. yüzyıllar arasında yapılmış olan altın ve bronz taçlardı. Yüzyıllar boyunca, bu taçlar Silla Krallığı’nın mezarlarında sessizce bekledid. Şaşırtıcı bir şekilde, bu şaheserler 1921 yılında tamamen tesadüfen gün yüzüne çıkarıldı. Bu taçlar, Kore’nin kültürel mirasının en önemli öğeleri arasında kabul ediliyor ve o dönemin sanat anlayışını mükemmel bir şekilde temsil ediyor.
7. Demir Taç
Tarihin en eski Hristiyan tacı olarak bilinen Demir Taç’ın, 4. ve 5. yüzyıllar arasında yapılmış olduğu düşünülüyor. Bu tarihi eser, bugün Monza Katedrali’nde sergileniyor. Tacın kimin için yapıldığı kesin olarak bilinmiyor, ancak bir efsaneye göre Büyük Konstantin’in annesi St. Helena tarafından yaptırıldı. Yüzyıllar boyunca, Kutsal Roma İmparatorları bu tacı, Lombard Krallığı’ndan kalma bir hazine olarak görmüştü.
8. Ptolemaios Altın Tacı
Büyük İskender’in ölümünden sonra Mısır, Ptolemaios Hanedanı tarafından yönetildi. Bu dönemin en göz alıcı hazinelerinden biri de Ptolemaios Altın Tacı’dır. İnanılmaz bir işçilikle hazırlanan bu altın taç, büyük ihtimalle hanedanın önde gelen bir soylu kadınına aitti. MÖ 220 ila 100 yılları arasında İskenderiye’de yapılan bu eşsiz eser, tipik Yunan sanatını ve estetiğini yansıtıyor. Merkezinde yer alan Herakles düğümü ise tacın dikkat çeken detaylarından biri.
9. Prenses Sit-Hathor Yunet’in Tacı
En eski kraliyet taçları yazımızın sonuna geldik. Bu listedeki en eski taç, Antik Mısır’ın 12. Hanedanlığı döneminde (muhtemelen Senusret II’nin hükümdarlığı sırasında) yaşamış olan Prenses Sit-Hathor Yunet’e aitti. Prensesin mezarı, yüzyıllar önce mezar soyguncuları tarafından yağmalanmıştı, ancak mezardaki gizli bir niş bu yağmacıların gözünden kaçmıştı. 20. yüzyılın başlarında arkeologlar, bu gizli niş içerisinde, prensesin tacı ve diğer değerli mücevherlerin bulunduğu kutular keşfetmişlerdi. Bu antik taç, Mısır’ın zengin kültürel mirasının bir sembolü olarak büyük bir tarihi öneme sahipti.
Kaynak: 1