Bitcoin ve diğer kripto para birimleri; yani altcoin’ler Mart 2020’den beri, inanılmaz bir yükseliş trendi içerisindeyken, mayıs ayı içerisinde başlayan düşüş sert bir şekilde haziran ayında da devam etti. Teknik açıdan yükseliş trendi devam edecek mi, etmeyecek mi bilinmez ama kripto paraların büyük bir kısmı Haziran 2021’de de büyük darbeler aldı.
Gelin şimdi hep birlikte inceleyelim, hangi kripto para ne kadar düşmüş, yatırımcılarıne hangi oranda kaybettirmiş?
KOMODO (KMD)
Listemizin ilk sırasında Komodo yer alıyor. Komodo ağına bağlı bir kripto para olan ve KMD şeklinde kısaltılan kripto para haziran ayında inanılmaz bir şekilde düştü. Bu düşüşün yüzdelik olarak oranı ise %68. Evet yanlış duymadınız! Haziran ayının en yüksek seviyesinden KMD alan bir yatırımcı, 100 TL değerinde KMD alsaydı, haziran ayının sonunda 32,77 TL’si olacaktı.
BAKE
İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance’in yönettiği, Binance Smart Chain projesi üzerinde yer alan BakerySwap’ın tokenı olan Bake, haziran ayında yatırımcısını güldürmeyen kripto para birimleri arasında.
Merkeziyetsiz bir yapıda olan Bake, Mayıs ayında 8 dolar seviyesine kadar çıkmıştı. Ancak şu an içerisinde bulunduğu durum daha da içler acısı! 8 dolardan, 1,78 dolar seviyesine düşen Bake haziran ayında %57,94 oranında bir düşüş gösterdi.
MASK
Mask Network platformunun yerel kripto para birimi olan MASK, projesi bakımından birçok kişiyi heyecanlandıran bir oluşuma sahip. Özellikle Web’de ve sosyal medyada gizliliği hedefleyen proje maalesef, haziran ayında iyi bir performans gösteremedi. Mask’ın haziran ayında gördüğü tepe noktasından, ay sonuna kadar yaşadığı değer kaybı ise %57,17 oranında.
ALICE
Erken dönem yatırımcılarına, piyasada listelendiği ilk gün çok çılgın bir getiri sağlayan Alice, bu karlı dönemi haziran ayında sürdüremedi. Halka açık satış fiyatı, 0,125 USD olan kripto paranın listelendiği ilk anda gördüğü ilgi sebebiyle 60 dolara kadar yükseldi. Yani 0,125 dolardan Alice alan bir yatırımcı, parasını 480 kat arttırabilirdi.
Elbette alice 60 dolara kadar yükseldi ama bu hızlı yükselişin de bir bedeli oldu. 60 dolar seviyelerinden 4 dolar seviyesine kadar gerileyen kripto para haziran ayında %49,21 oranında değer kaybı yaşadı.
DEGO
Dego Finance’in kripto para birimi olan DEGO, haziran ayında Bitcoin’in düşüşünden nasibini alanlar arasında yer alıyor.
NFT ve DeFi’nin birleştiği bir proje olan Dego Finance, kullanıcılarının NFT destekli uygulamalar geliştirmesine, NFT madenciliğine, NFT’lerin satışına ve ticaretine olanak sağlayan bir projedir. Eylül 2020’de başlatılan protokol, ilk başta Ethereum ağı üzerinde çalışmaya başladı. Ancak Ethereum ağında meydana gelen yüksek transfer ücretleri sebebiyle Binance Smart Chain ağına geçmek durumunda kaldı.
Haziran ayında çizdiği grafik sonunda %47,85 oranında bir düşüş gösterdi.
PNT
pNetwork’ün tokenı olan PNT, pNetwork kullanıcıların platform üzerinde çeşitli eylemleri gerçekleştirmesine olanak sağlıyor. PNT’ye sahip pNetwork kullanıcıları, ağ üzerinde kripto para birimlerini stake edebiliyor, kripto paralarını faize yatırabiliyor ve ağ üzerinde yapılacak çeşitli oylamalarda oy hakkına sahip oluyor.
Evet PNT hakkında bilgi sahibi olduktan sonra izlediği grafiğe de göz atalım! Haziran ayında %44,38 oranın düşen kripto para, Ocak ayından beri en düşüş fiyat aralığına çekildi.
BURGER
Merkezi olmayan, yani bir DeFi (decentralized finance) protokolünün tokenı olan Burger, geçmişte çok yükselen kripto paralar arasındayken, haziran ayında en çok düşen kripto para birimleri arasına katıldı.
Eylül 2020’de, yine Binance Smart Chain üzerinde başlatılan BurgerSwap’ın tokenı olan Burger 30 dolar seviyelerinden 2,8 dolar seviyesine kadar düştü. Haziran ayında ise %48,78 oranında bir düşüş gösterdi.
EOS
EOS, kripto para dünyasının en inatçı üyelerinden birisi. Birçok kripto para birimi değerini 20’ye, 30’a belki de 100’e katlarken EOS değerini 5, 6 kat arttırdı. Elbette değerinin bu kadar artması aslında normal değil. Yani 5, 6 katlık artışlara az gözüyle bakmak kesinlikle doğru değil. Lütfen bunu unutmayın. Kripto paralar yüksek kazanç sağlarken, yukarıdaki kripto para birimlerinde de gördüğünüz üzere %90’a varan kayıpları da beraberinde getiriyor.
COTI
Resmi kuruluşların, (şirket, holding, vb.) kendi ödeme çözümlerini oluşturmalarına olanak sağlayan Coti platformunun tokenı olan COTI, haziran ayında düşüşten kurtulamadı ve değeri şubat ayında gördüğü seviyelere kadar geri çekildi.
Haziran ayında ise kripto para %58,33 oranında düşüş gösterdi.
MANA
Mart ayında ortaya çıkan NFT furyasıyla birlikte, ciddi bir şekilde yükseliş gösteren Mana, haziran ayında bu yükseliş grafiğini devam ettiremedi ve %35,83 düştü.
DENT
Sosyal medyanın en çok konuşulan kripto para birimleri arasında Dent’in var olduğu bir gerçek. Yükseliş trendini yakaladıktan sonra birçok kripto para fenomeni de takipçilerine bu doğrultuda, yani Dent’in yükseleceği doğrultusunda bilgi verince Dent çok hızlı bir şekilde yükseldi. Ancak bu yükselişin sonlanması da, kar almayıp içeride kalanlar için acı bir şekilde devam etmeye başladı.
Mart 2020’den, Nisan 2021’e kadar 130 kat yükselen kripto para, en tepe noktasından, %90 oranında bir kayıp yaşadı. Haziran ayında ise bu kayıp, %58,52 olarak kayıtlara geçti.
AVAX
Türkiye’de haberlere dahi çıkan kripto para birimi Avax, geleceği çok parlak olarak düşünülen kripto para birimlerinden birisi.
Avax’ın Bitcoin, Ethereum, Binance Smart Chain gibi kendi ağı mevcut. Diğer yandan bu ağdaki teknolojik ilerlemenin ve bu teknolojik ilerlemenin kurumların ve devletlerin işlerini kolaylaştırmaya başladığını da biliyoruz. Mesela bir Kuzey Amerika ülkesi olan Meksika’da 2 milyon nüfuslu bir eyaletin parlamentosu, Avax’ın bulunduğu ağ olan Avalanche’ı yasal belgelerin şeffaflığını garanti etmek için kullanacak.
Ancak burda bir yanlış anlaşılma olmasın. Meksika’nın Quintana Roo eyaleti, Avax’ı değil, Avax’ın üzerinde bulunduğu ağ olan Avalanche’ı kullanacak.
Her neyse biz konumuza dönelim. 2020’den beri bir yükseliş trendi içerisinde olan Avax, 60 dolar seviyelerini de geçerek kendi rekorunu birçok kez tazeledi. Ancak haziran ayında, kripto paranın değeri %54,95 azaldı.
NEO
Açık kaynaklı bir blok zincir projesi olan NEO da yükseliş trendini yakalayan kripto para birimlerinden birisi. NEO platformunun kripto para birimi olan NEO’nun toplam arzı 100 milyondur. Bunun yanında çok hızlı bir zincire sahip olan NEO’da transfer işlemleri de oldukça hızlıdır. Saniyede 1000 transfer işlemi geçrçekleştirebilen ağ üzerinde, 15, 20 saniye aralığında yeni bir blok çıkarılıyor.
Yani proje olarak da başarılı bir kripto para birimi. Zaten Bitcoin’in zirve yaptığı 2017 senesinde de, yine yükseliş hareketi yapmıştı.
Biz konumuza dönelim…
Kripto para piyasası genel bir düşüş gösterirken NEO’da bu düşüş trenine binmek zorunda kaldı. Bu düşüş ise haziran ayında %58,68 olarak kayıtlara geçti.
HOT
HOT birçok kripto para fenomeninin, takipçilerine aldırdığı bir kripto para birimi. Bu durum hiç etik olmasa da HOT da yükselenler arasında yer aldı ve bu yükseliş trendinden sonra düşmeye başladı. Haziran ayında %51,01 oranında kayıp yaşayan HOT, temmuz ayında nasıl bir grafik çizecek merak konusu.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.