Adalar, doğanın insanlara sunduğu en büyüleyici harikalar arasında yer alıyor. Kimi zaman sakin ve ıssız birer huzur köşesi, kimi zaman da yaşamın tam merkezinde yer alan kalabalık yerleşim yerleri olarak karşımıza çıkıyorlar. Ancak bazı ülkeler var ki, sahip oldukları ada sayılarıyla adeta bu konuda zirveyi kimseye bırakmıyorlar. İsveç’ten Filipinler’e kadar uzanan bu listede, her bir ülkenin eşsiz coğrafyası ve adalarının taşıdığı benzersiz hikayeler, dünyanın dört bir yanına yayılmış adaların gizemli dünyasını keşfetmek için ilham veriyor. Hazırsanız, en çok adaya sahip ülkeler yazımıza başlıyoruz.
1. İsveç – 267.570 ada
İsveç, 267.570 ada ile dünyada bu alanda açık ara birinci! İsveç adeta bir ada cenneti desek yanlış olmaz. Fakat, şaşırtıcı olan şey şu ki, bu devasa sayının sadece 984’ü (%0,4) yerleşim yeri. Geriye kalanlar ise ya terkedilmiş ya da doğanın elinde kaderine terk edilmiş. İsveç’in bu kadar adaya sahip olması, ülkenin doğasına ve geniş sahil şeridine ne kadar hakim olduğunu bir kez daha gösteriyor.
2. Norveç – 239.057 ada
Norveç, 239.057 adasıyla ikinci sırada yer alıyor. Ama burada da oldukça ilginç bir durum var: Bu kadar adanın sadece dördünde insan yaşıyor! Gerisini doğada kendi başına bırakmış gibi görünüyor. Norveç’in vahşi doğası ve etkileyici fiyortlarıyla ünlü olduğunu düşünürsek, bu adalar aslında tam da o doğal güzelliklerin bir parçası!
3. Finlandiya – 178.947 ada
Finlandiya, 178.947 adasıyla listede üçüncü sırada. Ama tabii ki adaların büyük bir kısmı ıssız ve sadece doğanın hüküm sürdüğü yerler. Yine de, adaların sayısı o kadar fazla ki, Finlandiya’yı “binlerce adanın ülkesi” olarak tanımlamak kesinlikle yerinde olur.
4. Japonya – 120.729 ada
Tam anlamıyla adalardan oluşan bir ülke olan Japonya, 120.729 adasıyla dördüncü sırada yer alıyor. Ama burada biraz daha ilginç bir durum var. Japonya’daki adaların 430’unda insanlar yaşıyor. Japonya’nın en çok bilinen adası olan Honshu dışındaki bu adalar, Japon kültürünün çeşitli renklerini ve tarihini taşıyor.
İlginizi çekebilir:
Ziyaret Etmekten Epey Hoşlanabileceğimiz 22 Egzotik Ada
5. Kanada – 52.455 ada
Kanada, 52.455 adasıyla beşinci sırada. Kuzey Amerika’daki bu devasa ülke, özellikle doğa severlerin gözdesi. Ancak, bu adaların çoğu, sakinlerinin sayısının oldukça düşük olduğu ıssız yerler. Kanada’daki adalar, çoğunlukla ülkenin geniş, doğal alanlarının bir parçası.
6. Şili – 43.471 ada
Şili, 43.471 ada ile altıncı sırada yer alıyor. Şili’nin bu kadar adaya sahip olması, Pasifik Okyanusu’na uzanan sahil şeridinin etkisiyle açıklanabilir. Şili’nin adaları ise genellikle uzak ve keşfedilmemiş, doğal yaşamla iç içe.
7. Amerika Birleşik Devletleri – 18.617 ada
ABD, 18.617 adasıyla listeye yedinci sıradan dahil oluyor. Bu ülkedeki adalar, genellikle tropikal bölgelerde ya da Alaskan kıyılarında yer alıyor. ABD’nin en fazla yerleşim yeri olan adası ise hiç şüphesiz Hawaii! 10.000’den fazla yerleşim yeri ile adalar arasındaki yaşamı tam anlamıyla gözler önüne seriyor.
8. Endonezya – 17.508 ada
Endonezya, 17.508 adasıyla listede sekizinci sırada yer alıyor. Güneydoğu Asya’nın bu zengin kültürlü ülkesi, adalarından bazılarında oldukça yoğun yerleşim yerleri barındırıyor. Ayrıca, Endonezya’nın adaları, büyüleyici doğası ve egzotik hayatıyla da ünlü!
İlginizi çekebilir:
İnsanlar Tarafından İnşa Edilen Mühendislik Harikası 10 Yapay Ada
9. Avustralya – 8.222 ada
Avustralya, 8.222 adasıyla dev bir ada kıtası olsa da, dünya çapında fazla ada sayısına sahip değil. Ancak Avustralya’daki ada sayısının bir hayli fazla olması, ülkenin dış bölgelerinin de keşfedilmesi gerektiğini gösteriyor.
10. Filipinler – 7.641 ada
En çok adaya sahip ülkeler yazımızın sonuna geldik. Filipinler, 7.641 adasıyla bu listedeki son ülke. Ancak, bu adaların çok büyük bir kısmı tropikal cennetlere, beyaz kumlu plajlara ve muazzam biyolojik çeşitliliğe sahip. Filipinler, adalarıyla hem turistlerin hem de yerleşik halkın gözdesi bir ülke. Unutmadan belirtelim; Türkiye’nin yalnızca 64 adası var. Türkiye’nin sahip olduğu ada sayısı ile kıyaslandığında bu ülkelerin tam anlamıyla ada cenneti olduğu daha iyi anlaşılıyor.
Kaynak: 1