Emzikler, zaman zaman anne ve babaların gizli ve küçük sihri olabilir. Kullanımı kolay ve hızlı olan emzikler, çoğu zaman ağlayan bebeklerin gözyaşlarını durduran ve bebeği rahatlatan bir bebek eşyasıdır. Yeni doğan bebeğiniz eğer emzik kullanıyorsa muhtemelen emziği vazgeçemediği eşyalardan birisi olmaya adaydır. Bebeğiniz emziğini emerken ne kadar tatlı ve huzurlu görünse de annelerin aklında tabii ki endişeli sorular dönüp durur. Emzik kullanmak bebeğimin sağlığı için zararlı mı? Ya da bebeğimin emzik kullanmaya başlaması için doğru zaman ne zamandır? Emziği nasıl temizleyebilirim? Bütün bu soruların ve emzik hakkında bilmeniz gereken her şeyin cevabını sizler için araştırdık ve bu içerikte bir araya getirdik. İşte emzik kullanımı ile ilgili tüm merak edilenler…
Emzik kullanımı zararlı mıdır?
Emzik kullanmak ya da kullanmamak tamamen ebeveynlerin tercihidir. Eğer bebeğinizin emzik kullanmasını istemiyorsanız, tabii ki onları emzikle tanıştırmak zorunda değilsiniz. Ama bebeğinizin emziğe alışmasını istiyorsanız ve acaba zararlı mı diye düşünüyorsanız da, doğru yerdesiniz. Genel olarak emziklerin bebeklerin sağlığı üzerinde bir zararı olduğu düşünülmemektedir. Fakat her şey de olduğu gibi aşırı ve yanlış kullanımlar sonucu istenmeyen etkilerle karşılaşmak mümkündür. Eğer bebeğiniz emziği her zaman kullanmak istiyorsa, emziğe gereğinden fazla bağımlı hale gelebilir. Bu durumda da ne zaman emziği ağzından düşerse sürekli ağlayabilir. Emzik kullanımı aşırıya kaçtığı zaman, orta kulak iltihabı riskini artırabilir. Bebeklerde orta kulak iltihabı riski oldukça düşük olsa da emzik kullanırken aşırıya kaçılmamasına dikkat edilmedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise, ilk birkaç sene emzik kullanan bebeklerde değil ama daha uzun süreli emzik kullanımlarında, emzik diş yapısı bozukluklarına ve diş problemlerine sebep olabilir. O yüzden 2 ile en geç 3 yaş arasındaki bebeklerde emzik kullanımı bırakılmalıdır.
Emzik kullanmanın yararları nelerdir?
Yapılan araştırmalarda bebeklerde emzik kullanımı, ani bebek ölümü sendromunun yaşanma riskini oldukça azalttığı yönündedir. Bebeklerin uyurken emzik kullanması, ağızlarının düzenli hareket etmesi ve emme hareketinin devam etmesi sayesinde aniden nefes alma eyleminin durması riskini çok aza indirger, ve bu yüzden oluşabilecek herhangi bir komplikasyonu da engeller. Ayrıca ağızlarında emzik olması da ağızlarından ekstra hava girişi olmasına da yardımcı olur. Ancak eğer bebeğiniz emzik kullanmayı istemiyorsa, bebeği kesinlikle zorlamamalısınız. Bunun dışında emzik kullanmak bebeğinizin dikkatini kısa süreli de olsa başka bir yöne çevirmesine yardımcı olduğu için doktor ziyaretlerinde oldukça yararlı bir araç olabilir. İlgiyi başka yöne çekmenin dışında emziğin en belirli olan bir diğer yararı ise, rahatsızlık hisseden ve huzursuz olan bebek, eğer emzik kullanmayı seviyorsa emziği emdiği süre boyunca daha rahat ve mutlu hisseder. Emzik aynı zamanda bebeğinize uykuya teşvik ettiği için çoğu bebek uyumadan önce ve uyku esnasında genellikle emzik kullanır. Son olarak, emzik kullanmak sadece bebeği değil ebeveynleri de daha sakin ve rahat hissettirebilir. Bebeğinizin sürekli ağlamadığını ve huzursuz olmadığını bilmek anne-babaların da daha rahat bir akıl sağlığına sahip olmasına yardımcı olur.
Bebeklerde emziğe başlamak ne zaman uygundur?
Biraz mızmız ya da uyku vaktinde kimi zaman küçük bir yardımcıya ihtiyaç duyan bir bebeğiniz varsa, emzik ebeveynlerin vazgeçilmez masum silahı olabilir. Fakat emziği bebeğinize tanıştırdığınız zaman oldukça önemlidir. Öncelikli olarak emzirmede zorluk yaşamamak için bebeğin emzikle tanışmadan önce anne sütü emmeye alışmış olması gerekmektedir. Bebeklerin emmeye alışma süreci yaklaşık 3-4 hafta arasındadır. Annenin emzirmesi ile emziğin emme mekanizması birbirinden farklı olduğu için bu süreç oldukça önemlidir. Bir ya da bir buçuk aylık süreden sonra bebeğinizi emzik ile tanıştırabilirsiniz. Daha geç kalmamakta fayda var, çünkü bebeğiniz parmağını emmeyi daha önce keşfederse emzik kullanmayı tercih etmeyebilir.
Bebeğe ilk kez emzik nasıl verilir?
Bebeğiniz için düzenli ve sürekli bir emzirme sistemi oluşturmadan bebeğinizi emzik ile tanıştırmayın. Çünkü eğer bebeğiniz sürekli olan bir emme düzenine sahip değilse, emzik ve meme arasında kafa karışıklığı yaşayabilir ve bu durumda emziği memeye tercih edebilir. Bunun dışında 1-2 aylık emme sistemi oturmuş bir bebeğin ağzına emziği basitçe vererek ilk denemeyi yapabilirsiniz. Eğer bebeğiniz ilk denemede emziği kabul ediyorsa, emziğe de muhtemelen kolay bir şekilde alışacaktır. Ama bu demek değildir ki bebeğiniz emziği ilk seferde kabul etmiyorsa emziğe alışma ihtimali yoktur. Zaman içinde bebeğinizi emzikle tekrar tanıştırmayı deneyebilirsiniz. Bebeğiniz emzik yerine baş parmağını emmeyi tercih ediyorsa bu telaşlanmanız ya da engellemeniz gereken bir durum değildir.
Emzik nasıl seçilir?
Emzikler diğer bebek eşyalarıyla kıyaslandığında genellikle pahalı olmayan kategoride yer alırlar. Bebeğinizi sakinleştirmek için kullanacağınız emziğin seçimini büyük ihtimalle bebeğinizin kendisi yapacaktır, çünkü çoğu zaman bebekler biberon ve emzik tercihlerinde katı fikirlere sahiptirler. Ağızlarına uygun olan ve emme gücü kendilerine uygun olan emzikleri tercih ederler. Geleneksel emzik modelleri meme ucu, kalkan ve halka olmak üzere üç parçadan oluşmaktadır. Meme ucu genellikle silikon veya lateks malzemeden yapılmaktadır ve bebeğinizin rahat emeceği bir şekle sahiptir. Emziğin meme ucu basit iki farklı şekilde gelmektedir. Birincisi yuvarlak meme ucu, diğeri ise ortodontik meme ucudur. Yuvarlak şekildeki meme ucuna sahip olan emzikler, küçük top şeklindedirler ve daha çok annenin memesine benzetilirler. Ortodontik meme ucuna sahip emzikler ise, tabanı düz ve üst kısmı yuvarlak olan bebeklerin dili ile damağına daha çok uyum sağlayan bir şekildedir. Kullanıldığı malzemeden emziğin meme ucunun şekline kadar emzik seçimi, hem siz ebeveynin hem de bebeğin tercihine göre değişiklik gösterebilir. Fakat bilmekte fayda olduğundan, 1999 yılından beri bütün emzikler BPA kullanılmadan üretilmektedir ve kimi paketlerde bu ifade belirtilirken kimilerinde belirtilmez. Paket üzerinde belirtilmese dahi emzikte BPA içeren malzeme kullanılmamıştır ve bebeklerin emzik kullanması güvenlidir.
Emzik nasıl temizlenir?
Kirli emziklerden bebeğin ciddi bir şekilde hasta olması pek olası bir durum değildir. Ama yine de bebeğinizin emziğini temiz tutmak için bir çaba harcamanız gerekmektedir. Yere düşen emzikler ya da bir yerlere sürtünen emzikler çok büyük bir ihtimalle mikrop ve bakteri toplar. Bebeğiniz bakteri ve mikrop olan emziği emdiği zaman hasta olma ihtimali de ister istemez artar. O yüzden yere düşen veya başka bir yüzeye temas eden bir emziği bebeğinize vermeden önce temizlemekte her zaman yarar vardır. Peki ama emziği nasıl temizleyebilirsiniz? Bebeğinizin emziğini temizlemenin birden fazla yolu vardır. Emziğin bakteri ve mikrop taşımadığını düşünüyorsanız, basit bir şekilde çeşmede temiz içerikli bir temizleyici deterjanla emziği yıkayabilirsiniz. Buna rağmen birçok ebeveyn daha güvenli bir yol olan emziği kaynatma methodunu tercih etmektedir. Kaynayan suyun içinde birkaç dakika emziği tutarak emzikte olan bakteri ve mikropların ölmesini ve emziğin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu temizleme metodunu uyguluyorsanız, emziği bebeğinize vermeden önce emziği soğutmayı unutmamalısınız. Bir diğer yöntem ise, emzik ve biberon sterilize eden makinelerden satın alıp emzik ve biberonları bakterilerden uzak tutabilirsiniz. Bu yöntemin diğer yöntemlerle kıyaslandığında tek olumsuz etkisi belki de bu sterilize makinelerin pahalı olması olabilir.