Birleşmiş Milletler (BM) iyi niyet elçisi seçilen Harry Potter’ın sevimli yıldızı Emma Watson’ı geçtiğimiz eylül ayında o kararlı ve heyecanlı sesiyle konuşurken dinlemiştik. BM iyi niyet elçisi seçilmesi vesilesiyle feminizm, kadın hakları, kadın ve erkek eşitliği üzerine büyük beğeni toplayan bir konuşma gerçekleştiren Emma Watson, bu konuda doğru isim gibi görünüyor.
1. Başarılı oyuncunun feminizm yolculuğu
Emma Watson oldukça genç bir yaşta (çocukken) ün ve şöhret ile karşılaşan ve bazı dönüşümleri de erken yaşamak zorunda kalan, bu durumun birçok artı ve eksisini gören, değerlendirebilen isimlerden biri. Kendisi nasıl feminist olduğunu şu sözlerle anlatıyor:
“14 yaşıma bastığımda basının bazı unsurları tarafından cinsel bir obje olarak görülmeye başlandım. 15 yaşımda kız arkadaşlarım spor takımlarından ayrılmaya başladı. Çünkü kaslı görünmek istemiyorlardı. 18 olduğumda erkek arkadaşlarım duygularını ifade etmek konusunda çekingenlerdi. Ve artık feminist olmaya karar vermiştim. Bu benim için çok basit bir karardı. Ama yaptığım araştırmalar bana feminizmin sevilmeyen bir kelime haline geldiğini gösterdi.”
2. Yeni bir projeye ilk adımlar: HeForShe
BM çapında, türünün ilk büyük kampanyası olarak Emma Watson ile tanıdığımız HeForShe; kadın erkek eşitliği hakkında somut adımlar atmayı planlıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği hakkında herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine inanan proje farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu olmak için mümkün olduğunca çok sayıda erkekten yardım isteyerek bir açık çağrı yapan proje herkesin yardımlarını bekliyor. Emma Watson projeyi BM konuşmasında şu sözlerle tanıtmıştı.
3. Ona, “Neden Kadın Hakları?” diye sorulduğunda
Cinsiyet eşitliği alanında görev alacak olan Watson; kadın haklarına karşı olan hassas yaklaşımını şöyle ifade ediyor: “Kadın hakları, benim ayrılmaz bir parçam. Bu konu benim için çok kişisel ve hayatımda yeri büyük, dolayısıyla daha büyük bir fırsat düşünemiyorum.”
4. “Feminizm” ve “Erkek Düşmanlığı” arasındaki ince çizgi
Watson, feminizm ve erkek düşmanlığının aynı görülmesinden oldukça şikâyetçi. Bu iki kavram arasındaki çizginin üzerini ısrarla çiziyor. Feministlerin erkek düşmanı görünmesinden bir hayli rahatsız olan oyuncu, bu yanlış anlamanın nedenini sorguluyor.
BM Kadın Örgütü’nün iyi niyet elçisi seçilen Watson, feminizm kelimesinin; kadın üstünlüğü veya kadın hakları savunuculuğundan öte, kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olmasının derdinde olduğunu ifade ediyor.
5. “2014’ün En Feminist Ünlüsü”
“Ms. Foundation for Women” adlı sivil toplum kuruluşunun internet sitesinde Cosmopolitan dergisiyle ortaklaşa yapılan oylama sonucunda, Emma Watson bu yılın en feminist ünlüsü seçildi.
En feministler listesinin devamı ise şu şekilde; Orange is the New Black dizisinin yıldızı Laverne Cox, haber sunucusu Rachel Maddow, Beyoncé, Cher, Amy Poehler, Tina Fey, Meryl Streep, Mindy Kaling ve gazeteci Ann Curry.
6. Mayısta Uçan Süpürge’ye bekleniyor
Güzelliğiyle kıskandıran oyuncu, Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin 18. yılında festivalin önemli konuklarından biri olmaya hazırlanıyor. 8-18 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival ile ilgili detaylar buradan takip edilebilir.
7. “Bu Harry Potter kızının ne işi var burada?”
Kendisiyle dalga geçebilme özgüvenine sahip olan Watson, BM’deki konuşmasında; “’Bu Harry Potter kızının burada ne işi var?’ diyor olabilirsiniz. Ben de kendime bu soruyu sordum.” diyerek konuya esprili bir dille yaklaşıyor.
“Bu sorunu umursuyorum ve çözüm sunmak istiyorum.” diyen genç yıldız, konu hakkındaki kararlılığını bir kez daha gösteriyor. Harry Potter kızının iyi niyet elçiliği ve kadın hakları savunucusu olmakla ne alakası olduğunu siz de sorguluyorsanız Watson’ın konuşmasını bir an evvel dinlemeniz ısrarla tavsiye edilir.
8. Watson son olarak Davos’taydı
Feminizm hakları savunuculuğunu bir an olsun unutmayan ve ertelemeyi aklından bile geçirmeyen Emma, en son Davos’a katıldı. Davos Ekonomik Forumu’nda kadın hakları üzerine konuşan Watson, “Dünya çapında kadınların ve genç kızların eşitsizliğine son verilmelidir” dedi.
9. Kadınlar Günü’ne özel videolu kutlama
Kadının önemine dikkat çeken ve bu konuda savunucu kimliğiyle tanınır hale gelmeye başlayan Watson, Kadınlar Günü öncesinde de bir video paylaştı.
10. Arınç’a inat, diren kahkaha!
Emma Watson’ın unutulmaz tweet’lerinden biri de Bülent Arınç‘a yönelikti. Arınç’ın, “Kadın herkesin içerisinde kahkaha atmayacak” sözlerine tepki gösteren aktivist, kahkaha attığı bir fotoğrafını “#direnkahkaha” yazarak paylaştı.