Günümüzde birçok son teknoloji ürünün geliştirilmesinde başrol oynayan ve Tesla Motors, Paypal, SpaceX gibi dev firmaların kurucusu olan Elon Musk, tüm bu başarılarının sırrının kitap okumak olduğunu söylüyor. Afrika’da yaşadığı çocukluk döneminde çoğu şeyden uzak kalınca, kendisini bilimkurgu ve fantezi tarzında romanlara vermiş.
Umarız ki bizim listemizden yola çıkarak veya kendi imkanlarıyla bu tarz kitapları okuyup kendini geliştiren gençlerimiz, ileride bizleri umutla beklediğimiz aydınlık geleceğe ulaştırabilir.
1. Yüzüklerin Efendisi -J.R.R Tolkien
Yerli gazetelerin söylemlerine göre Elon Musk Afrika’da geçen yalnız günlerinde kendini fantezi ve bilimkurguya vermiş. Yüzüklerin Efendisi’ndeki kahramanların dünyayı kurtarma amacı, Elon Musk’ta da buna benzer bir vizyon yaratmış.
2. Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi -Douglas Adams
Elon Musk, 12 ila 15 yaşlarındayken yalnızlığın da getirdiği sorunlardan dolayı varoluşsal kriz yaşıyor. Hayatın amacını ve değerini sorguladığı bu dönemde Nietzsche’den Schopenhauer’a kadar birçok düşünürle başbaşa kalıyor ancak hiçbir ona çare olamıyor.
Ardından Douglas Adams’ın yazdığı bu kitap, onun için büyük bir rehber oluyor. Daha sonra bir röportajında da bu kitaptan öğütlere yer veriyor. “Eğer sorunu düzgün bir şekilde ifade edebiliyorsanız, o zaman cevap kolayca gelecektir.”
3. Benjamin Franklin: An American Life
Benjamin Franklin’in hayatını araştırdığınızda yoktan var edilen bir hayat, girişimciliğin temellerini atmış bir insan görürsünüz. Bu size birini hatırlattı mı? İşte bu yüzden bu kitap da Elon Musk’ın en çok etkilendiklerinden biri. Ancak ne yazık ki Türkçe çevirisi bulunmuyor.
4. Einstein: His Life and Universe
Türkçe çevirisi olmayan bir başka kitap… Elon Musk’ın verdiği bir röportajda dile getirdiğine göre Einsten ve Franklin gibi isimlerden gördüğü üzere bir mucit, zeka ve hırsıyla birlikte dünyanın kaderini kolayca değiştirebilir. Sizce de Elon Musk şuan tam olarak bunu yapmıyor mu?
5. Structures : Or Why Things Don’t Fall Down -J.E. Gordon
Her insan gibi Musk da dünyaya tüm bilgiler beyninin içindeyken gelmedi. Yapmayı düşündüğü şeyler için her zaman danıştığı bir büyük vardı. Bunlar da baş ucunda bulunan kitaplardı. SpaceX’i başlatmaya karar verdiğinde roket bilimi hakkında bir şeyler öğrenmesi gerektiğini de biliyordu. Bu yüzden de bu kitaba danıştı. Daha sonra bir röportajında kitap hakkında “Yapısal tasarım konusunda bilgi sahibi olmak için gerçekten muhteşem bir kitap.” diyecekti.
6. ‘Ignition!: An Informal History of Liquid Rocket Propellants’ – John D. Clark
Roket bilimi hakkında başvurduğu bir diğer kitap da “Ignition!”. Birçok teknik bilginin yanı sıra siyaset, hayat ve birçok konuda içeriğe sahip olan bu kitapta da maalesef Türkçe seçeneği yok. Hatta bir Amerikan için bile bulması zor bir kitap diyebiliriz.
7. Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies -Nick Bostrom
SpaceX, SolarCity ve Tesla gibi son teknoloji ürünler üreten şirketlerin başında olmasına karşın Elon Musk, yapay zeka konusuna temkinli yaklaşıyor. Hatta öyle ki attığı bir twitte bunu “Yapay zeka konusunda çok dikkatli olmalıyız çünkü potansiyel olarak nükleer silahlardan çok daha tehlikeli.” şeklinde açıklamıştı. Nedenini öğrenmek için de Nick Bostrom’ın bu kitabını okuyabilirsiniz. (Evet, evet… Daha Türkçe’ye çevirilmedi…”
8. Sıfırdan Bire: Startuplar Üzerine Notlar ya da Geleceği İnşa Etmenin Yolları -Peter Thiel
Elon Musk X.com’u kurduğunda Confinity (Daha sonra X.com ile birleşip PayPal oldu.) ile doğrudan rekabet halindeydi. Confinity’nin kurucusu olan Peter Thiel de Elon Musk’ın düşüncelerini onayladığı bir isimdi ki bu ortaklığın başlamasında da etkili oldu. Peter Thiel’ın bu kitabı da Elon Musk’ın vizyonuna etki eden kitaplardan biri.
9. Howard Hughes: His Life and Madness -Donald L. Barlett
Howard Hughes’ı biraz tanımlayacak olursak, kendisi dönemin en varlıklı insanlarından biri olmasının yanında uçaklara büyük ilgi duymuş, savaş sanayisinde büyük işler yapmış ve aynı zamanda film endüstrisinde de yer alıp filmler çekmiş biriydi. Biraz tanıdık geldi mi? Elon Musk şuan için savaş sanayisi alanına pek bulaşmamış olsa da (Gerçi bilmiyoruz, belki de bulaşmıştır.) geri kalan çoğu tanım birebir Elon Musk’ı anlatıyor gibi.
10. Merchants of Doubt -Naomi Orestes ve Erik M. Conway
Şüphe Tüccarları adlı bu belgesel tarzı roman, iki bilim tarihçisi tarafından yazılmış ve içeriğinde bilim insanlarının sağlık sorunlarıyla, kamusal olaylarla ilgili olan gerçekleri gizlediğini anlatıyor. Elon Musk ise bu kitabı 2013 yılında D11 konferansında tavsiye etti. Bir twitinde ise kitabın içinde geçen şu sözleri yazdı. “Sigara içenlerin ölümü inkar etmesiyle iklim değişikliğini inkar etmesi tamamen aynı.”
11. Vakıf -Isaac Asimov
Musk’ın uzay teknolojisine olan ilgisini okuduğu bilimkurgu romanlarına bağlayabiliriz. The Guardian’a 2013’te verdiği bir röportajda da Asimov’un galaktik imparatorluğun çöküşüne odaklanan “Vakıf” isimli romanının çok fazla etkisinde kaldığını söylüyor.
12. The Moon Is a Harsh Mistress -Robert Heinlein
Orjinal olarak 1966’da yayınlanan bu ödüllü bilimkurgu romanı, gelecekte çok da uzak olmayan bir distopyayı resmediyor. Tam Elon Musk’ın hayal gücüne hitap edecek fantastik ve canlı bir dünyaya sahip olan bu kitap bu yüzden Elon Musk’ın listesinde. Kitabın Türkçe çevirisi yok tabii ki. Ancak kitabın konusuna baktığımda bana The 100 isimli diziyi (Kitabı da var.) hatırlattı. Tabii birebir aynı diyemeyiz ancak benziyorlar gibi.
13. The Culture series -Iain M. Banks
Elon Musk, 2014’ten beri bu seriyi okuyor. Kitapta humanoidleri, uzaylılar ve yapay zekaları içeren kısmen anarşist ve culture (Kültür) adı verilen bir toplumun öyküsü anlatılıyor.
14. Our Final Invention -James Barrat
Söylediğimiz gibi, Musk yapay zeka konusunda oldukça temkinli. MIT’nin AeroAstrro Contennial sempozyumunda yapay zekayı “Varoluşumuzun en büyük tehlikesi.” olarak nitelendirdi. Bu kitap da tam olarak Elon Musk’ın dediği gibi yapay zekaya temkinli yaklaşarak avantajlarını ve dezavantajlarını tartıyor.
BONUS : Elon Musk-Tesla SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde -Ashlee Vance
Elon Musk’ın okuduğu ve etkilendiği güzide kitapları sizlere aktardık ancak önemli bir kısmı maalesef ülkemizde bulunamıyor. En azından ülkemizde bulabileceğiniz bu kitabı da önerelim dedik. Ashlee Vance tarafından yazılan bu kitap Elon Musk’ın hayat hikayesini anlatıyor.