Bütün siyasi partiler birbirini zenginden oy olmakla suçluyor. İşin enteresan tarafı partilerin programları ya da icraata geldiklerinde uyguladıkları politikalar yine sadece “zenginlere” dönük oluyor.
2002 yılından bu yana Türkiye’nin en zengin yüzde 1’i servetini yüzde 54.3’üne çıkarttı; yani Türkiye’nin toplam servet birikiminin yarısından fazlası en zengin yüzde 1’lik kesime gitti.
2002’de Türkiye’deki en zengin yüzde 1’lik nüfus toplam servetin yüzde 39.4’üne sahipken ülkenin geri kalan yüzde 99’luk kesimi Türkiye’deki toplam zenginliğin yüzde 60.6’sını elinde bulunduruyordu. 2012 itibariyle en zengin yüzde 1’lik kesimin geri kalan yüzde 99’un toplam mal varlığından daha fazla birikime sahip oldu.
Durum böyleyken bile kimin kimden oy aldığı tartışması yapılması hayli enteresan olsa da gündemi işgal ettiği için araştırılmayı hak ediyor.
Konuyla ilgili bu listemiz elinde belgeyle konuşan oluşum Doğruluk Payı tarafından hazırlandı, haberiniz olsun.
Gayrimenkul veri şirketi REIDIN, Sosyo-Ekonomik Derecelendirme (SED) ile 71 ilçe ve bunlara bağlı 481 mahalleyi refah, yaşanabilirlik seviyesi ve kültürel düzey açısından inceledi
2007’den beri düzenlenen araştırmaya göre sosyo-ekonomik derecelendirmede en üst derece olan A+ sınıfında yer alan mahallelerdeki oy oranlarına bakıldığında HDP Türkiye ortalamasının biraz üstünde oy aldı. Fakat bu yerlerdeki genel oy ortalamasında AK Parti ve CHP’nin gerisinde kaldı.
Aynı raporun dezavantajlı mahalleleri içeren bulgularına bakıldığında ise HDP’nin Türkiye ortalamasının bir hayli üzerinde oy aldığı görülüyor
REIDIN’in araştırması dışında, Devlet Planlama Teşkilatı’ının 2004 yılında 872 ilçeyi kapsayan sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında bakıldığında da son sıraları işgal eden 10 ilçede HDP’nin ortalama oy oranı %75.
Bu rakam AK Parti’nin ilçelerdeki oy ortalamasından 2,5 kat daha fazla
HDP’nin İstanbul’un en zengin semtlerinden oy aldığı tartışmasının ilk fitilini seçimden sonra bazı yayın organlarında yayınlanan rakamlar ateşledi. Bu yayınlarda İstanbul’un Bebek ve Nişantaşı gibi zengin mahallelerinde HDP’ye çok oy çıktığı vurgulanıyordu. Rakamlar bu iddiaları yalanlıyor.
Bu tartışmada ikinci perdeyi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çok sert sözlerle açmıştı
“… İzmir’de Marmaris’te yazlıklarında yatıp AK Parti’nin olmasın diye oyunu MHP’ye vermeyen; ama HDP’yi Meclis’e taşıyan zavallılar, Türkiye’nin kaymağını yiyenler, boğazda yalılarda viskisini yudumlayıp oyunu HDP’ye veren şerefsizler. Şimdi, HDP ile koalisyonu kurun.”
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu sert sözlere HDP’nin Türkiye ve İstanbul’un en yoksul mahallelerinden ve semtlerinden oy aldığını iddia ederek cevap verdi
Genel değerlendirmede, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın iddiasında doğruluk payı vardır sonucu çıkıyor.