Kadına yönelik şiddet bütün dünyada en yaygın insan hakkı ihlalleri arasında. 1960’lı yıllardan beri kadın hareketleri buna karşı mücadele veriyorlar. Şiddetin kaynağında toplumun her yanında izlerini görebileceğimiz erkek egemenliğinin yattığı söyleniyor.
Hindistan’da kadına yönelik şiddetin önüne geçebilmek için ilginç bir fikir hayata geçiriliyor. Fikrin ana teması; “eli sopalı kadınlar”. Tabiri caizse değil, gerçekten sopalı…
Hindistan’da aile içi şiddete dikkat çekmek ve çözüm üretmek amacıyla ilginç bir metot geliştirildi.
Madhya Pradesh Eyaleti Devlet Bakanı Gopal Bhargava, özellikle kırsal kesimde yaşanan aile içi şiddete “DUR” diyebilmek için, toplu bir düğünde kadınlara 700 adet sopa dağıttı.
Bakan Bhargava, kadınların hangi durumda sopalarını kullanmaları gerektiğini de açıkladı; Eşlerinin “alkolik olmaları ve kendilerine şiddet uygulamaları halinde”, “Tecavüze yeltenen kişilerde”, “namus cinayetleriyle mücadelede” sopalarını çekinmeden kullanabileceklerini söyledi.
Yaklaşık 40 metre uzunluğundaki sopaların üzerinde net mesajlar yer aldı. Mesajlar şöyle; “Sarhoşları dövmek için kullanılır” ve “Polis müdahale etmeyecek”.
Fakat Bakan Bhargava bir de ricada bulundu. Kadınlardan, sopaları kullanmadan önce “aile içi şiddete başvuran sarhoş eşlerini” son bir kez daha ikna etmeye çalışmalarını istedi.
Hint bakan daha sonra gelinlerin sopalı görüntülerini Facebook sayfasında paylaştı. Ve müjdeyi verdi; Eyalette düğünlerde gelinlere dağıtılmak üzere toplam 10 bin sopa siparişi daha verildiğini söyledi.
Şunu da belirtelim. Hindistan’da kadına yönelik şiddet o kadar had safhada yaşanıyormuş ki, Hintli kadınlar “erkeklere karşı sopa sözden daha etkili” düşüncesinde birleşmişler.
Eli sopalı kadınların kendi adaletini sağlama mücadelesinin başarılı olup olamayacağı merak konusu…
Kaynak; 1