Doğduğumuz andan itibaren çeşitli toplumsal normları öğrenmeye başlarız. Bu normlar, yıllar içerisinde bizi ve isteklerimizi sınırlayan şeylere dönüşürler. Örneğin bekar kalmak, küçük bir düğün yapmak ya da ikinci/üçüncü üniversiteyi okumak… Tüm bunlar, toplumsal olarak alışık olduğumuzdan farklı olduğu için çeşitli tepkilere neden olabilir. Ancak zaman hepimizi değiştirir, haliyle ihtiyaçlarımız da değişir. Hızla değişen günümüz dünyasında eleştirilmek yerine takdir edilmesi gereken kararları sizler için araştırdık ve yazdık. İşte kimin ne düşündüğü fark etmeksizin arkasında durmamız gereken 9 şey…
1. “Çocuksu” hobilere sahip olmak
Yetişkinlerin hayattaki amacını çalışmak ve bir aileye kurmak olarak algıladığımız günler geride kaldı. Bir hobiye sahip olmak elbette kötü bir şey değildir. Hepimizin stres atmak için biraz eğlenceye ihtiyacı var. Sorumluluklarınızı yerine getirdikten sonra video oyunlarına saatler harcamak tamamen sizin kararınız!
2. Yetişkinlikte de öğrenciliğe devam etmek
Kimileri iş bulamama korkusundan dolayı bir an önce hayata atılmak istiyor. Bununla birlikte eğitim hayatınızı devam ettirmenin size pek çok katkısı vardır. Bazıları eğitim almanın yalnızca gençler için olduğunu düşünse de günümüzde pek çok yetişkin, 30’lu yaşlarından sonra da eğitim almaya devam ediyor.
3. Bekar olmayı seçmek
Birçok insan, hayattaki asıl amacımızın bir eş bulmak ve aile kurmak olduğuna inanır. Belki de bu yüzden toplumumuzda bekar insanların mutsuz oldukları düşünülür. Ancak yalnız olmakla yalnız hissetmek arasında büyük bir fark vardır. Bekar olan bir kişi mutlaka yalnız hissetmek zorunda değildir. Bekar olmak kişisel bir karar olabilir ve doğru insanı bulamamakla ilgili değildir.
4. Sade bir düğün yapmak ya da gizlice evlenmek
Borçlanmadan da düğün yapmak mümkün! Hayatınızın aşkıyla özel bir günde mahremiyet istemeniz kadar doğal bir şey yok. Büyük ve kalabalık düğünler artık geçmişte kaldı! Günümüde pek çok çift, yakın arkadaşlarının ve akrabalarının katıldığı küçük düğünler tercih ediyorlar.
5. Toksik akrabalarla iletişimi kesmek
Akrabalarımızı seçemediğimiz doğru. Ancak onlarla nasıl bir ilişki kurmak istediğimize biz karar verebiliriz! Eğer bir aile bireyiniz toksik tutumlar sergiliyorsa ve birlikte yaşamayı zorlaştırıyorsa yapılacak en sağlıklı şey bu tutumlar hakkında konuşmak, ilerleme kaydedilmemesi durumunda ise o kişiden uzaklaşmaktır.
6. Sosyal medya kullanmamak
Sosyal medyanın pek çok avantajı olduğunu biliyoruz. Ancak madalyonun bir de karanlık yüzü var! Sosyal medya, mahremiyetinizi gözler önüne sererken bağımlılığa da davetiye çıkarır. Sosyal medya platformlarında geçirdiğiniz zamanı kısıtlamak, sandığınızdan çok daha büyük bir değişim yaratabilir.
7. Saygısız müşterilere hizmet etmemek
Müşterilerin daima haklı olduğu işletmelerde çalışmak, sandığınızdan çok daha zor olabilir. Bu tür insanlarla nasıl başa çıkacağınızı bilmeli, saldırgan davranışlar sergiledikleri takdirde saygı çerçevesinde bir sınır çizmelisiniz.
8. Maaş beklentilerini dile getirmek
Bir iş görüşmesi sırasında tartışılması en zor şeylerden biri de maaştır. Birçok çalışan, bunu kaybedilmiş bir savaş olarak görür. Halbuki kendine değer veren herkesin bunu bilmeye hakkı var! Maaş pazarlığı yaparken, en doğru kelimeleri seçmeye özen göstermelisiniz. Maaşla ilgili bir anlaşmaya varabilme becerisi, görüşmeci üzerinde iyi bir izlenim bırakmanıza yardımcı olabilir.
9. Yeni bir kariyer seçmek
Yaşınız ilerledikçe yeni eğitimler almanın yanlış bir tarafı olmadığı gibi belirli bir yaşta kariyer planlarınızı değiştirmekte de yanlış bir şey yok! Kimilerimiz, gençliğimizde tercih ettiğimiz mesleklerden ilerleyen yıllarda aynı keyfi alamayız. Böyle durumlarda yapılacak en iyi şey, denemek istediğimiz mesleğe yoğunlaşmak ve konuyla ilgili araştırmalar yapmaktır. Bu sayede ne istediğiniz konusunda daha net fikirlere sahip olabilirsiniz.
Kaynak: 1