Konu müzik dinlemek olduğunda hepimizin beğendiğiyle ve severek dinlediği müzik türleri var ? Hatta bu türler öylesine çeşitli ki günümüzde birbirine zıt diyebileceğimiz türleri bile keyifle dinleyenler görebilirsiniz. Anlayacağınız iş müzik dinlemeye geldiğinde seçenekler sonsuz ? Tabii aynı durumu müzik yapmak için söyleyemiyoruz! Takdir edersiniz ki müzik üretmek çok daha çetrefilli bir uğraş. Hele konu elektronik müzik olduğunda işler bir hayli değişiyor. Elektronik müzik yapmak isteyenlerin bilmesi gereken temel bilgileri araştırdık ve derledik. İşte elektronik müzik yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz bilgiler ve elektronik müzik ekipmanları…
İlk olarak ne üretmek istediğinize karar verin
Elektronik müzik, tek kalıba sığdırabileceğiniz bir müzik türü değil. Yani birçok farklı alt türü bulunuyor. Dolayısıyla üretmek istediğiniz müziğin türüne spesifik olarak karar vermelisiniz. Bunun yoluysa elbette bol bol müzik dinlemekten geçiyor.
Soru sormaktan çekinmeyin ve araştırın
Elektronik müzik yapmak istiyorsanız özellikle başlangıç aşamasında merak ettiklerinizi sormaktan çekinmemelisiniz. Müzik tarzını beğendiğiniz, daha profesyonel bir isime aklınızdaki soruları sorabilirsiniz. Ek olarak internet çağında yaşadığımızı unutmamalısınız. Yani günümüzde birçok şeyi internetten öğrenmek mümkün. Özellikle Youtube’da çeşit çeşit eğitici videolar bulmanız mümkün.
Bütçenizi iyi planlayın
Konu elektronik müzik ekipmanları olduğunda binlerce lira harcamanız mümkün, tabii harcamamanız da ? Eğer elektronik müzik yapmaya yeni başlıyorsanız ilk olarak önceliklerinizi belirlemelisiniz. Tek seferde hayalini kurduğunuz tüm ekipmanları almak oldukça pahalıya patlayabilir. Bunun yerine ilk olarak iyi bir bilgisayar satın almalı, yazılımınızı edinmeli ve diğer ekipmanlara geçmelisiniz. Örneğin ilk etapta uygun fiyatlı bir kulaklık seçebilir, zamanla ekipmanlarınızın kalitesini arttırabilirsiniz.
Peki hangi elektronik müzik ekipmanları gerekli? Yeterli donanıma sahip bir bilgisayar edinin
En önemli ekipmanın bilgisayar olduğundan bahsetmiştik ? Elektronik müzik yapmak için genellikle MacBook tercih ediliyor. Bunun sebebi ise MacBook, özellikle de Macbook Pro, modellerinin ihtiyaç duyacağınız donanımsal özelliklere sahip olması. Tabii oldukça pratik bir arayüzü olduğunu da unutmamalısınız. Satın alacağınız bir MacBook’u normal şartlarda yıllarca kullanmanız mümkün. Yani birçok producer, konu bilgisayar olduğunda tercihini MacBook’tan yana kullanıyor. En popüler MacBook modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Ancak tek çare MacBook değil ? DAW programlarını kaldırabilecek başka bir bilgisayar da işinizi görecektir. Tercih edeceğiniz bilgisayarın özellikleri en az şu şekilde olmalı: 16 GB ram, 2.5 GHz, 1 TB saklama alanı ve en az 2 adet USB çıkışı.
Kulaklık mı yoksa referans monitörü mü?
Yeterli donanıma sahip bir bilgisayar edindikten sonra ihtiyaç duyacağınız bir diğer ekipman ise kulaklık. Üst düzey kulaklıklar oldukça yüksek fiyatlara satılsa da Sennheiser gibi markaların uygun fiyatlı kulaklıkları da işinizi görecektir. Dilerseniz ilerleyen zamanlarda daha profesyonel kulaklıklara yönelebilirsiniz. En popüler producer kulaklıklarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Eğer kulaklık satın almak istemiyorsanız referans monitörlerine yönelebilirsiniz. Kimileri daha doğru bir ses ürettiğini düşündükleri için kulaklık yerine monitör kullanmayı tercih eder. Tabii monitörlerin kulaklıklara göre daha yüksek bir fiyata sahip olduğunu unutmamalısınız. Ek olarak referans monitörünü kullanacağınız alanın akustiği de çok önemli. En popüler referans monitörlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Midi klavye
Konu elektronik müzik ekipmanları olduğunda midi klavyeleri atlamak olmaz! Müzik yaparken kullanacağınız birçok enstrüman, midi klavye aracılığıyla kontrol edilir. Normal bir klavyeyle benzer özelliklere sahip olan midi klavyeler; normal klavyelerin aksine ses çıkarmaz, bu sesleri yazılıma aktarırlar. Midi klavyeleri bilgisayarınıza bağlamak için USB girişlerini kullanabilir, bu sayede kayıtlar üzerinde oynayarak farklı altyapılar elde edebilirsiniz. En popüler midi klavye modellerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yazılımsal gerekliliklerle devam edelim: DAW
DAW yani dijital ses işleme istasyonu; bilgisayar üzerinde ses oluşturabileceğiniz, kayıt edebileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz platformlara verilen isimdir. Günümüzde pek çok farklı DAW bulabilirsiniz. Bunlardan en popüler olanlar Ableton Live, Logic Pro, Cubase ve FL Studio. Hangi DAW’ın size daha uygun olduğunu öğrenmek için internette çeşitli araştırmalar yapabilirsiniz. Bu programlar başta karmaşık ve zor görünse de öğrenmek düşündüğünüzden çok daha kolay. Tabii bu programlarda ustalaşmanın bol bol emek istediğini de söyleyelim!
DAW’ınızı yakından tanıyın ve ilk parçanızı üretin!
Tüm DAW’lar ilk bakışta oldukça karmaşık gözükür. Ancak DAW üzerinde pratik yaptıkça, DAW’ı keşfettikçe ona alışmaya başlarsınız ? Ek olarak ekipmanlarınızı da DAW’la birlikte kullanmayı öğrenmelisiniz. Yani hepsi biraz zaman ve bol emek isteyen adımlar ? DAW’ı iyi bir şekilde kullanmaya başladıktan sonra ilk parçanızı üretmek için denemelere başlayabilirsiniz.