Günümüzde her müzik türüne iştigal etmiş ve alt yapıların bu denli çeşitli, zengin ve ilgi çekici olmasını sağlayan ritimlerin temelini elektronik müzik oluşturur. Bu temelin oluşumunu sağlayan elektronik müzik hakkında ise bilmediğiniz bir gerçek var. Yeni peydah olmadı! 19. Yüzyıl’dan beri hayatımızda.
Taddeus Cahill tarafından 1897’de Telharmonium adında bir elektronik müzik aleti icat edilir. Bu alet tam tamına 200 ton ağırlındadır.
Geliştirilmiş bir örneğinin sesini bu videoda duyabilirsiniz.
Dönemin müzisyenlerinin teknolojiyi geliştirme çabaları müziğe de sıçramış, klasik aletlerden sıkılan insanlar müziğe yeni bir dinamik kazandırma çabasına girmişlerdir.
Taddeus Cahill tarafından icat edilen Telharmoniu’u ise sırasıyla Leon Theremin’in icadı Theremin ve Maurice Martenot’in icadı Ondes Martenot izler. Bu aletler elektronik müziğin temellerini oluşturur.
Theremin’in icat ettiği elektronik müzik aleti için yukarıdaki videoyu izlemenizi öneriyoruz.
Maurice Martenot’un icat ettiği Ondes Martenot ise elektronik müziğin günümüz yorumlamasına daha fazla benzemektedir.
Bu gelişmeler ışığında kollara ayrılan ve dipsiz bir kuyuya dönen elektronik müzik, 1950’li yıllardan sonra iki yeni gelişmeye şahitlik eder. Bilgisayar teknolojisi ile doğru orantılı olan bu değişiklikle elektronik müzik günümüz şeklini almaya başlar.
Bu aletlerin ilki Max Matthews tarafından icat edilir. İkincisi ise RCA firması tarafından piyasaya sürülen, Martk II Sound Synthesizer adındaki elektronik birleştiricidir.
1970’li yıllarda ise MIDI teknolojisinin ortaya çıkmasıyla elektronik müzik cd player ve turntableların doğuşuyla son halini alır.
Bonus – “Son hali nasıl ola ki?” diye soranlar için ise cevabı göstermek boynumuzun borcu…
29-30 Temmuz’da İstanbul’da Electronica Festival’de sizleri bekliyor. Elektronik müziğin geldiği son noktayı keşfetmek ve kafanızdaki tüm soru işaretlerini gidermek için harika bir fırsatınız var. Kaçıran sonrasında pişman olacağı için 29-30 Temmuz’unuza bu festival dışında plan yapmayın deriz! 🙂 Detaylı bilgi alayim diyenleri buraya alalım…