Küresel ısınma ve çevre krizi, etkileri gün geçtikçe daha şiddetli şekilde hissedilen ölümcül sorunlar. Fosil yakıt kullanımı ise bu sorunların daha da derinleşmesine neden oluyor. Bu hususta bilim insanları, fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacağı “geri döndürülemez bir kritik eşiğe” ulaştığımızı dile getiriyor. Bu doğrultuda elektrik ihtiyacını büyük oranda yenilenebilir enerjiden üreten ülkelerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Yine de rakamlar, pek iç açıcı değil. Çünkü büyük endüstri ülkelerinin de aralarında olduğu çoğunluk, bugün dahi elektrik üretimi için geleneksel ve çevreye zararlı yöntemler kullanıyor. Ancak elektrik üretimini bütünüyle temiz hale getiren ülkeler de var. Ne var ki bu ülkelerin sayısı oldukça az. Gelin, elektriğin tamamını yenilenebilir enerjiden sağlayan ülkeler hangileri birlikte bakalım.
İlginizi çekebilir:
Karapınar Güneş Enerji Santrali: Türkiye’nin Tek Çöl İklimi Bölgesinde Devasa Bir Güneş Tarlası
Fosil yakıt kullanımı küresel ısınma sorununun gün geçtikçe daha da derinleşmesine neden oluyor
Yine de fosil yakıtlar günümüzde, yaşamın hemen tüm alanlarında yoğun şekilde kullanılıyor. Pek çok ülke elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için de fosil yakıtlara yöneliyor. Bilim insanları ise fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacağı “geri döndürülemez bir kritik eşiğe” ulaştığımız görüşünde birleşiyor. Üstelik bu doğrultuda atılan önemli adımlar da var.
Bilim insanlarına göre önümüzdeki yıllarda elektrik üretimi için güneş enerjisi kullanımı çok daha popüler hale gelecek
Çünkü son yıllarda Güneş pillerinin verimlilik oranlarının iyileştirilmesinde önemli ilerlemeler kaydediliyor ve bu ilerlemelerde mucize malzeme olarak isimlendirilen perovskit ve diğer teknolojik gelişmeler büyük rol oynuyor.
Çok sayıda bilim insanı, güneş enerjisinin 2050’ye kadar gezegenimizin ana enerji kaynağı haline geleceğini iddia ediyor
Bazı ülkeler elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiyle karşılayabilmek için önemli adımlar atıyor
Örneğin Birleşik Krallık 2022 yılında, elektriğinin yüzde 41,5’ini yenilenebilir kaynaklardan üretti
Yani ülkedeki temiz elektrik üretiminde bir önceki yıla kıyasla yüzde 10,5 oranında artış yaşandı.
Çeşitli veriler ise temiz elektrik üretimine yatırım yapan ülke sayısının her yıl arttığını gösteriyor
Örneğin Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) verileri 2021 ve 2022 yıllarında, aralarında 11 Avrupa ülkesinin de olduğu 40 ülkenin daha tükettikleri elektriğin en az yüzde 50’sini yenilenebilir enerji teknolojilerinden ürettiğini ortaya koyuyor.
Elektrik ihtiyacının neredeyse “tamamını” yenilenebilir enerjiden karşılayan ülkeler de var
Bilimsel raporlar farklı coğrafyalardaki bazı ülkelerin, tükettikleri elektriğin neredeyse tamamını yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak ürettiğini gözler önün seriyor. Veriler, bu ülkelerin kullandıkları elektriğin yüzde 99,7’sinden fazlasını jeotermal, hidroelektrik, Güneş veya rüzgâr enerjisi ile ürettiğin oraya koyuyor. Peki, elektrik ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerjiyle karşılayan ülkeler hangileri?
Elektriğin tamamını yenilenebilir enerjiden sağlayan ülkeler şu şekilde:
- Arnavutluk
- Bhutan
- Nepal
- Paraguay
- İzlanda
- Etiyopya
- Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Kaynak: 1