Türkiye’deki en popüler sosyal paylaşım sitelerinden biri olan Ekşi Sözlük, dün (21 Şubat) akşam saatlerinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellendi. Karar, kurumun internet sitesinden yayımlandı. Ekşi Sözlük, son dönemde farklı kullanıcıların yaptığı deprem paylaşımları ve yorumları nedeniyle, bazı kesimler tarafından eleştiriliyor, hedef gösteriliyordu. Çok sayıda kullanıcısı ve takipçisi bulunan internet sitesine erişimin engellenmesi, sosyal medyada tepkiyle karşılandı. Bazı sosyal medya kullanıcıları kararı “sansür” olarak değerlendirdi. Detaylara birlikte bakalım.
Ekşi Sözlük, dün akşam BTK tarafından alınan kararla erişime engellendi
BTK, 21 Şubat 2023 tarihli ve 490.05.01.2023 sayılı kararla Ekşi Sözlük’e erişimin engellendiğini açıkladı. Erişim engeli hakkındaki karar kurumun internet sitesinden yayımlandı. Yapılan açıklamada “eksisozluk.com 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir.” ifadeleri kullanıldı.
Ekşi Sözlük, erişim engelini Twitter üzerinden duyurdu
İnternet sitesinin resmi Twitter hesabında “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız.” şeklinde bir açıklama yapıldı.
merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. bilgi aldıkça paylaşacağız.
Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut da erişim engeli hakkında bir sosyal medya paylaşımı yaptı
Purut, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Biraz önce @sozluk hakkında bir engelleme kararı olduğunu öğrendik, konuyu araştırıyoruz, bilgi edindikçe paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.
Gazeteci Cüneyt Özdemir de erişim engeli kararı hakkında Başak Purut ile görüştüğünü duyurdu. Özdemir konuyla ilgili Twitter paylaşımında “Ekşi Sözlük ne oldu diye Başak Purut’a sordum. Şu cevabı aldım: ‘Saatlerdir BTK’da kimseye ulaşamıyoruz. BTK kendi karar vermiş ancak bize karar içeriği verilmedi, herhangi bir içerik kaldırma talebi/bildirimi de gönderilmemiş.’ Çok tuhaf...” ifadelerine yer verdi.
Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirilmesi sosyal medyada büyük bir tepkiyle karşılandı
Aralarında çok sayıda ünlü ismin ve siyasinin de bulunduğu Twitter kullanıcıları, BTK tarafından alınan erişim yasağı kararına sert bir şekilde tepki gösterdi. Bazı kullanıcılar ise BTK kararının sansür oluğunu ifade eden paylaşımlara imza attı. İşte, o paylaşımlardan bazıları.
1.
Kurtarma çalışmaları sırasında Twitter'ı engelleyen BTK, bugün de Ekşi Sözlük'ü engellemiş: https://t.co/EiGr90TJtu
Ekşi Sözlük benim 20 yıldır kullandığım inanılmaz kıymetli bir kaynak. Tabii ki her yerde olduğu gibi orada da zırla deli var, kötü niyetli vs var. Ekşi'yi ya da internet üzerindeki herhangi bir yeri bu şekilde kapatmak işe yaramaz. Suçlu varsa dava edersin, tutuklarsın
7418 sayılı Kanun ile 5651 sayılı İnternet Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile nasıl bir sansür düzenine geçildiğini anlatan makalemi yazmayı bir türlü bitiremiyorum. Zira getirilen sansür ve baskı düzeni yazmakla ve anlatmakla bitmiyor! Geçmiş olsun @sozlukhttps://t.co/JoCyFFXDD8
Yola “3Y ile Mücadele” diyerek çıktılar. Y’lerden biri Yasaklardı. Uzun bir yasaklar listesi olan bir ülke haline döndük. Ne yazık ki; bu akşam da yasaklılar listesine Ekşi Sözlük eklendi. Gün gelecek, devran dönecek, bu yasaklar bitecek!
Twitter'dan sonra Ekşisözlüğe de BTK tarafından erişim engeli getirildiğini görüyoruz. Haberleşme ve iletişim ANAYASAL HAK'TIR. Düşüncelerden bu kadar korkmayın!#eksisözlük@sozlukpic.twitter.com/6aiV3PMFol
Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildiğini gördüm. Yahu bırakın çocuklar öfkelerini de, sevinçlerini de, umutlarını da, eleştirilerini de özgürce yazsınlar. Ne istiyorsunuz bu gençlerden. Benimle ilgili de eleştiriler yazıyorlar, okuyorum, yararlanıyorum. Bu kadar korkak olmayın..
Ekşisözlük, Türkiye’nin yansımasıdır. Sokakta, okulda, işyerinde karşılaştığımız her türlü fikir, düşünce, bilgi, yorum ve saçmalığı barındırıyor. Hakaret ve küfür de var. Bunlar bireysel suçlardır. Sokakta küfredilince sokağı kapatmak mı yoksa küfredeni dava etmek mi doğru?
Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engeli apaçık sansürdür. Tüm Türkiye'nin, yüzbinlerce konu hakkında fikrini belirttiği bir platform engellenmemeli.Bu kararı alan insanları anlamak zor. #ekşisözlükaçılsın#ekşisözlük