Türk Lirası’nın değer kaybı hızla devam ederken geleceğimiz hakkında endişelerimiz de hızla artıyor. Malumunuz sosyal medya hepimize bir kimlik verdi ve bilsek de bilmesek de bazı konularda sık sık fikir beyan edip bilgi kirliliğine yol açabiliyoruz. Özellikle ekonomi gibi hassas bir konuda işi bilen birilerinin yorum yapması kuşkusuz hepimiz için sağlıklı olacaktır.
Bu bilgi kirliliğini önlemek için işi bilen birilerini takip etmenizi öneriyoruz. Bu yüzden özellikle ekonomi alanında yaptıkları analizlerle öne çıkan, alanında uzmanlaşmış bazı isimleri sizler için derledik.
1. Özgür Demirtaş
Sosyal medyada ve de televizyon kanallarında sık sık gördüğmüz ve açıklamalarıyla zihnimizi açan Özgür Demirtaş, finans konularında güvenebileceğiniz insanların başında geliyor. Üniversite yerleştirme sınavında Türkiye’de ilk 50 öğrenci arasında yer alan ve Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’ni başarı ile tamamlayan Demirtaş, Boston College’da ana dalından farklı bir dal olan Finans alanında 5 yıl içerisinde doktora çalışmalarını tamamlayarak 27 yaşında (2003 yılında) doktor ünvanını kazandı.
https://twitter.com/ProfDemirtas/status/1027834585768443905
Çalışmaları dünyanın önde gelen akademik dergilerinde (Journal of Monetary Economics, Management Science, Journal of Financial and Quantitative Analysis ve Journal of Business Economic and Statistics) yayınlanırken, 25’in üzerinde İlki 2004 yılında olmak üzere, araştırmaları City University of New York tarafından 6 sene boyunca ödüllendirildi.
2. Ozan Bingöl
Yine sosyal medyada öne çıkan isimlerden olan Ozan Bingöl’ü daha çok vergiler konusundaki bilgilendirmelerinden tanıyoruz. 1998’de başladığı Gazi Üniversitesi öğrenimini 2004’te tamamladı.
Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi alanında çalışmalar yapmaya başlayan Ozan Bingöl, kısa süren memuriyet görevinin ardından, uzun bir süre akademik hayatına devam etmiş olup doktorasını tamamladı. Prof. Dr. Şükrü KIZILOT‘un asistanı ve yakın çalışma arkadaşı olan Bingöl, bir denetim şirketinin “Mevzuat, Eğitim, Araştırma Başkanı” olarak görev yapıyor. Ayrıca birçok programda yararlı bilgiler paylaşırken, bir de TedX konuşması bulunuyor.
3. Daron Acemoğu
Türk-Amerikalı ekonomist Daron Acemoğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde İktisat Profesörü olarak görev yapıyor. IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, “Dünya’daki En Çok Alıntı Yapılan ilk 10 Ekonomist” arasında yer alan Acemoğlu, özellikle ekonomi konusunda öncü isimlerden biri.
2013’te T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle Sosyal Bilimler dalında Prof. Dr. Daron ACEMOĞLU’na verildi. Ayrıca “Review of Economics and Statistics” ve “Journal of Economic Growth” dergilerinin yardımcı editörlüğünü yürütüyor.
4. Uğur Gürses
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun olan Uğur Gürses, çalışma hayatına 1986’da T.C. Merkez Bankası’nda başladı. Döviz kuru politikası, portföy yönetimi, döviz rezerv yönetimi ve açık piyasa işlemleri konularında çalışan Gürses, 1994’te özel sektöre geçti. 2000 Eylül ayına kadar ticari bankalarda da üst yöneticilik yaptı.
Her krizin bedeli yoksula çıkar. Krize giden yolu hazırlayan, payı olan siyasetçiler, bedel ödeyecek o yoksul kesime "dış düşman" dozlu hamaset zerkederek "dayanışma" aşısı yapmaya kalkar.
— Uğur Gürses 🌞 (@ugurses) August 11, 2018
Daha sonra bankacılığı bırakan Uğur Gürses, 2000-2005 arasında CNN TÜRK televizyonunda ekonomi yorumculuğu ve ekonomi haber yöneticiliği yaparken, başta Hürriyet olmak üzere birçok gazete ve dergide yorum ve görüşleri bulunuyor.
5. Atilla Yeşilada
1980’de ST Georg Avusturya lisesi mezunu olan Yeşilada, ekonomi ve işletme dalında üniversite diplomasını ABD’nin Illinois Eyaleti’nde Eastern Illinois Üniversitesi’nden aldı. Ekonomi branşında Kaliforniya Üniversitesi Santa Barbara Kampüsü’nde üst lisans yaptıktan sonra, New York Eyaleti;Troy, Rensselaer Polytechnic Institute Üniversitesi’nde Finansal Ekonomi dalında doktora çalışmaları yaptı. Yeşilada daha sonra The Jerome Levy Institute’da araştırma uzmanı olarak görev yaptı ve eş zamanlı dersler verdi.
2001’de GlobalSource Partners’ın Türkiye danışmanlarından biri oldu. 2001-2011 yılları arasında CNBC-E, Habertürk, Business Channel ve CemTV’de ekonomi ve haber analiz programlarını da sundu.
6. Mahfi Eğilmez
Türk ekonomist ve iktisatçı Ahmet Mahfi Eğilmez, bu konuda ülkemizin önde gelen isimlerinden biri. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (İktisat ve Maliye Bölümü) bitirdi ve Gazi Üniversitesi’nde Kamu Maliyesi dalında doktora yaptı. Ayrıca kendileri yeminli Mali Müşavir unvanına sahip.
"İnsanlarla konuşuyorum da sürekli bir 'keşke daha çok alsaydım' sıkıntısını dile getiriyorlar" diye söylendi N. "Ne tuhaf bir yer sizin yaşadığınız gezegen" dedi Z. (A – 831 Gezegeninde Yaşam – yazılmamış bir bilim kurgu romanı.)
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) August 9, 2018
1972’den itibaren Maliye Bakanlığı’nda ve Hazine Müsteşarlığı’nda çeşitli görevlerde bulunurken, 1997’de Hazine Müsteşarlığı’na atanmıştı. Kamu hizmeti sırasında Dünya Bankası’nda Türkiye adına Guvernör vekili ve Guvernör olarak görev yaptı
7. Murat Kubilay
Twitter’da sık sık denk geldiğimiz ve çeşitli gazetelerde yazdığı yazılar ve analizleriyle kafamızı açan Murat Kubilay, daha önce yaptığı tespitleriyle doların neden bu halde olduğunu, Türk parasının kaybının sebeplerini ve çözüm yollarımıza dair birçok bilgi paylaştı.
https://twitter.com/mmkubilay/status/1001906093264719873
Twitter hesabını aktif olarak kullanan Finans Danışmanı Murat Kubilay’ın analizlerini şiddetle tavsiye ederiz.
8. Emin Çapa
İstanbul Üniversitesi’nin gazetecilik bölümüü bitiren Emin Çapa, ekonomik entegrasyon teorileri hakkında çalışmalar yaptı. Üniversiteye başladığı yıl Hürriyet’te stajyer olarak çalışmaya başladıktan sonra Tempo Dergisi’nde ekonomi muhabirliğine başladı.
Türkiye’nin ilk özel radyolarından Genç Radyo’nun kurucuları arasında yer alan Çapa, Sabah Gazetesi’nde 5 sene ekonomi muhabirliği ve Endüstriyel İlişkiler üzerine haftalık köşe yazıları yazdı. Ardından TÜSİAD’da Muharrem Kayhan ve Erkut Yücaoğlu döneminde Başkan Danışmanı olarak çalıştı. Editör olarak başladığı CNN TÜRK hayatında, önce Ekonomi İstihbarat Şefi, ardından Ekonomi Haber Müdürü ve Ekonomi Müdürü oldu.
9. Ümit Akçay
Doç.Dr. Ümit Akçay, Berlin School of Economics and Law’da (HWR Berlin) ders veren önde gelen akademisyenlerimizden biri. 2016-2017 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi, ODTÜ ve Atılım Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak ders verdi. 2011-2015 yılları arasında New York Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve MEIS bölümlerinde misafir araştırmacı olarak, 2009-2011 yılları arasına Ordu Üniversitesi, Ünye İİBF, İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.
Uzun süredir yazdığımız, uyardığımız şeyler maalesef gerçekleşiyor. Türkiye ekonomisi bir döviz krizi yaşamaktadır. Etkileri çok ağır olacak bir döneme girmiş bulunuyoruz. Sorumlusu siyasi iktidardır.
Dolar * TL 6.19 pic.twitter.com/HIMwwEryMA
— Umit Akcay (@umitak) August 10, 2018
Akçay, Finansallaşma, Borç Krizi ve Çöküş: Küresel Kapitalizmin Geleceği (Ankara: Notabene, 2014) kitabının ortak yazarı ve Para, Banka, Devlet: Merkez Bankası Bağımsızlaşmasının Ekonomi Politiği (İstanbul: SAV, 2009) ile Kapitalizmi Planlamak: Türkiye’de Planlamanın ve Devlet Planlama Teşkilatının Dönüşümü (İstanbul: SAV, 2007) kitaplarının yazarıdır.
10. Cem Seymen
Türk gazeteci, televizyon programcısı ve ekonomist Cem Seymen, Bilkent Üniversitesi’nde turizm işletmeciliği bölümünde eğitimine tamamladıktan sonra, bir süre turizm sektöründe faaliyet gösterdi. Ardından eğitim için ABD’ye giden Seymen, City University of New York’ta siyasal ekonomi bölümü ile New York Üniversitesi’nde televizyon yayıncılığı üzerine eğitim alıp, ABC, CBS ve NBC televizyonlarında ise meslek seminerlerine katıldı.
Cem Seymen, CNN Türk kanalında ekonomi – finans haberleri sunmakta ve “Para Dedektifi” programı ile bilim, teknoloji, eğitim, inovasyon, üretim, tarım ve hayvancılık alanlarında çalışmalar yaptı. Kendileri ekonomi denilince akla gelen ilk isimlerden bir tanesidir.