Türkiye’de yeni yeni popülerleşen tropik meyveler listesine adını yazdıran ejder meyvesi ya da bir diğer adıyla pitaya, sıra dışı görüntüsünün yanı sıra enfes tadıyla da herkesi cezbediyor. Tanesini 10-16 TL arasında bir ücret ödeyerek satın alabileceğiniz ejder meyvesi, içeriğindeki vitaminler açısından da tam bir şifa deposu esasında. İşte tüm bilinmeyenleriyle pitaya:
1. Ejder meyvesi, pitaya, çilek armudu; pek çok adı var!
İlginçtir, ejder meyvesinde havuçtakinden daha fazla oranda C vitamini var; haliyle bu da bağışıklık sistemine inanılmaz fayda sağlıyor. Anavatanı Meksika olan pitaya İngilizcede “dragon fruit” yani ejder meyvesi olarak geçiyor; ayrıca bazı ülkelerde “çilek armudu” olarak da adlandırılıyor.
2. Ejder meyvesinin en çok yetiştiği yerler
Hylocereus cinsi olan ağaçlardan toplanan pitayalar tatlı, ancak Stenocereus cinsine ait olanlarsa ekşi bir tada sahip. Ejder meyvesinin anavatanı olarak geçen ve en çok yetiştirildiği yerler ise Orta Amerika, Meksika ve Güney Amerika. Son birkaç yıldır da ejder meyvesi Türkiye’nin Mersin ilinde az miktarda da olsa yetiştiriliyor. Ejder meyvesinin bir diğer özelliği ise 40 dereceye kadarki sıcakları kaldırabiliyor olması, ancak çok soğuk havalarda fazla dayanıklı değildir.
3. Görüntüsü korkutmasın!
Ejder meyvesinin gecenin kraliçesi ya da ay çiçeği olarak da adlandırılmasının nedeni büyük beyaz çiçeklerinin şekli. İlk defa tadacaklar için öneri; görüntüsüne bakıp ön yargıyla yaklaşmayın, tatlı ejder meyvesi gerçekten de çok lezzetli!
4. Yer yemez ferahlatan ekşi pitayalar da oldukça lezzetli
Daha çok Amerika’nın kurak kesiminde yetiştirilen ekşi pitayaların ise yer yemez ferahlatan bir etkisi var. Bir ilginç bilgi daha; pitayaların yetiştiği kaktüsler geceleri çiçek açar ve sabahleyin de bu çiçekler solar.
5. Ejder meyvesinin birden çok çeşidi var
Kırmızı pitaya, sarı pitaya ve Kosta Rika pitayası olmak üzere 3 farklı türü olan tatlı pitayaların en sık rastlanılanı etli kısmının beyaz olduğu, kırmızı kabuklu kırmızı pitayalardır. 1 tane ejder meyvesinin yaklaşık ağırlığı 150-600 gram arasında değişir ama bazen 1 kg’lık pitayalara da denk gelmek mümkün.
6. Faydalarını saymakla bitmiyor
Domatesin içeriğinde de olan likopenin olduğu ejder meyvesi aslında kanserle savaşan güçlü bir antioksidan kaynağı. Kandaki şeker düzeyini düzenleyici görevi görmesi sayesinde diyabet hastalarına da önerilen ejder meyvesi, aynı zamanda kalp damar hastalıklarını da önler.
7. Ejder meyvesinin tadı nasıl ve ne şekilde yemeli?
Smothie trendi sayesinde popülaritesini günden güne artıran ejder meyvesi, fuşya renkli kabuğu, beyaz iç kısmıyla kividen sadece renk ve tat olarak ayrılıyor. Ejder meyvesini tadan herkesin genellikle söylediği ilk şey “kiviyle kavunun karışımı” oluyor. Aklınızda ejder meyvesi nasıl yenir sorusuna cevap olarak, tıpkı diğer birçok meyve gibi kabuklarını soyduktan sonra ince ince dilimleyip afiyetle tüketebilirsiniz.
8. Muhafaza etmesi de kolay…
Ejder meyvesini en iyi şekilde muhafaza etmenin yolu 7 santigrat derecelik, %80-90 nem oranına sahip bir ortamda saklamak.