Hayatını erken yaşta resim yapmaya adayan Egon Schiele’in hayat hikayesinin gidişatı biraz sıra dışı. Ünlü ressamın çetrefilli bu yaşamının arka planı ve yaşamını farklı noktalara savuran yönleri oldukça fazla. Sanatının süreç içerisinde bilinmeye başlaması ve ölümüne kadar başına gelen birbirinden farklı durumları sizler için derledik.
1. Avusturyalı ünlü ressam Egon Schiele 1890 yılında Viyana yakınlarındaki Tulln’de doğdu. Annesinden aldığı destekle sanat eğitimi alan ressam 16 yaşında akademi öğrencisi oldu.
2. İlk zamanlarına ait çalışmaları Klimt’e oldukça yakın olmakla beraber, kısa süre içinde kendi kişiliğini ortaya koydu.
3. Genellikle çalışmalarını sulu boya ve kurşun kalem kullanarak yaptı. Çizimleri hastalıklı insanlar ve bozuk vücutlardan oluşur, buna rağmen kişilerin yüz hatları belirgindir ve figürleri erotiktir.
4. Çoğunlukla parası olmadığı için bulduğu her kağıda çizimler yaptı.
5. Bir süre sonra akademiden ayrılarak bir grup öğrenciyle birlikte Neukunstgruppe’u (Yeni Sanat Grubu) kurdu.
6. Egon Schiele hayranı olduğu ve ustası olarak gördüğü Gustav Klimt’e çalışmalarını gösterme fırsatını burada elde etti.
7. Eksprestyonist(dışavurumculuk) akımın önemli ressamlarından sayılan Egon Schiele’in eserlerinde otoportresini de görüyoruz.
8. Gerek kendi otoportresindeki çizgilerini yorumlamaktan, gerekse kadınlarla ilgili yaşadığı şeylerden; hakkında birçok sanat tarihçisi onun narsist bir karaktere sahip olduğunu ifade eder.
9. Kadınlarla hayatı boyunca problemler yaşayan sanatçı küçük yaşta bir kızı suistimal etmekle suçlanıp tutuklandı. Duruşmada şikayet geri alınsa da daha sonra başka benzer türde suçlamalardan birinden ötürü yirmi dört gün hapis yattı.
10. Mahkeme kararınca sorun yaratan yapıtlarından birinin merasimle yakılmasına tanıklık etme yaptırımı ile karşı karşıya kaldı.
11. İlk kez 1913’de Viyana Sezesyonu’nda resimlerini sergileyen sanatçı aynı yıl Berlin’de yayımlanan ve sanatçıya, yapıtlarına ayrılmış özel bir sayı yayımlama vaadinde bulunan Die Aktion dergisinin ekibine katıldı.
12. Kendini resmettiği tablo etkileyici olduğu kadar ürkütücüdür de…
13. Freud’ün psikanalitik teorilerinden esinlenerek, eserlerinde bilinçaltını resmetmeye çalıştı.
14. Tek başına ilk sergisini Viyana’nın önemli galerilerinden Miethke’de açtı.
15. 1. Dünya Savaşının şiddetinin arttığı yıllarda askere alınıp İspanya’daki grip salgınından ölene kadar askerlik görevini sürdürdü.
16. Egon Schiele’in son yapıtı, aynı zamanda kendi ölüm yılı da olan 1918’de karısını çizdiği bir portre.
17. Öldüğünde yirmi sekiz yaşında olan sanatçı sekiz yıllık kısa sanat hayatında 3000’den fazla çizim ve 300’e yakın tablo üretti.
18. Schiele’in desenleri, eskizleri ve tabloları, Viyana’da Museums Quartier’da bulunan Leopold Museum’da hayranlıkla izlenebilir.
Kaynak: 1, 2, 3