Eğitim alanında uzun yıllar boyunca çalışarak fark yaratmış ve fark yaratmaya devam eden kadın eğitimcileri derledik. TÜİK 2013 Nisan ayı araştırmasında 15 yaş üzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranları erkelerde 1.74, kadınlarda ise 8.40 oranında. Kadınların eğitime ve topluma daha fazla katılımları ile gelişmişlik oranı arasında pozitif bir bağlantı var. Bu nedenle bizlere ilham olacak kadın eğitimcilerimizi aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
1. Türkan Saylan
Deri ve Zührevi Hastalıklar uzmanı olan Türkan Saylan Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurdu. 1986’da kendisine Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü” verildi. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yapmıştır. Uluslararası Lepra Birliği’nin (ILU) kurucu üyesi ve başkan yardımcısıdır. 1989 yılında, “Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak” amacı ile oluşturulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) kurucularındandır ve uzun bir süre Genel Başkanlığını yürüttü. Bir çok kız çocuğunun okumasını, kendi hayatlarını değiştirmelerini ve toplumda büyük bir değişimi başlattı. Yaptıkları ile kadınların geleceği için büyük bir ilham ve fark yaratan oldu.
2. Burcu Aybat
Burcu Aybat Öğretmen 2.0 kitabının yazarı ve teknoloji ile eğitimi birleştirerek sınıf içi uygulamalara entegrasyonu için çalışan bu konuda öğretmenlere ilham olan bir eğitimci. Robert Koleji eğitim teknolojileri koordinatörlüğü ardından şu an İELEV okulları müdürü olarak görev yapmaktadır. Yeni nesil öğretmenlerin nasıl olabileceği üzerine kafa yoran, düşünen hayal kuran Burcu Aybat eğitim alanında geleceğin öğretmenlerinin nasıl yetişmesi ve gelişmesi gerektiğine dair eğitim ile ilgilenen herkese geleceğe dair büyük bir umut ve ilham veriyor.
3. Çiğdem Kağıtçıbaş
1940’da İstanbul’da doğan Prof. Dr. Kağıtçıbaşı ,makalelerine en çok atıf yapılan sosyal bilimcilerinden biri olarak bilinirken, okul öncesi eğitime verdiği önemle de tanınıyordu. Birçok ulusal ve uluslararası bilim ödülünün sahibi olan Çiğdem Kağıtçıbaşı, Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi kurucu üyesi olan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (1969-1973) ve Boğaziçi Üniversitesi’nde (1973-1995) öğretim üyeliği yaptı. A.B.D.’nde Berkeley, Princeton, Colombia ve Harvard Üniversitelerinde ders verdi ve araştırmalar yürüttü. Dünya’nın önde gelen biliminsanlarından olan Çiğdem Kağıtçıbaşı’nı geçtiğimiz yıl kaybettik. Kendisi yaptığı araştırmalar ve uluslararası tanınan kişiliği, makaleleri ve yayınları ile bizlere ilham olmaya devam ediyor.
4. Canay Atalay
Canay Atalay, insan-insan öğrenme ve gelişim platformu olan Patica.co’nun kurucu ortağıdır. Patica’yı kurmalarının amacı sürekli değişen bir dünyada bireylerin, çalışanların ve girişimcilerin hedeflerine uygun şekilde bilgi ve yeteneklerini geliştirmelerini hızlandırmaktır. Canay Atalay şirketleri daha zeki ve tutarlı hale getirmek için felsefe, ahlak ve etik değerlere dayalı, şirketlere radikal bir müdahale değişikliği modeli olan, Humberto Schwab tarafından geliştirilen Sokratik Tasarım’ın uluslararası bir elçisi ve Sokratik Diyalog Başkanı’dır. Eğitim ile iş yaşamını birleştiren ve devamlı gelişimin önemini bizlere attığı her adımı ile tekrar gösteren Canay Atalay herkesin örnek alacağı bir kişi.
5. Refet Angın
Cumhuriyet’in ilk kadın öğretmenlerinden olan Refet Angın, Tarih öğretmeni olmasını Mustafa Kemal ile olan bir karşılaşmasındaki diyalog ile gerçekleştiğini aktarır; “Atatürk ne öğretmeni olmak istediğimi sordu. ‘Matematik’ dedim. Bunun üzerine “Hayır tarih öğretmeni olacaksın. Çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir.” Dedi. Bunun üzerine tarih öğretmeni olmaya karar verdim.” der. Uzun yıllar boyunca öğretmenlik yapmaya devam eden ve 90 yaşındayken hala ders veren Refet Angın, kadınların toplumda var olmasının önemini bizlere güzel hatırası ile hatırlatmaya devam ediyor.
6. Dilek Livaneli
Fark Yaratanlar arasında yer alan Dilek öğretmen Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi tarafından “Dünyadaki en iyi 50 öğretmen” arasında yer aldı. Dilek öğretmen, öğrencilerini operaya, tiyatroya, sinemaya, götürüp buz pateni pistinde paten yapmalarını sağladı. Dilek öğretmen, çocuk aile arasındaki iletişimin güçlenmesini sağlamak amacıyla öğrenci velilerine İlçe Halk Eğitim Merkezi desteğiyle aile eğitimi kursu açtı. Veliler her hafta okulda kurs kapsamında eğitim görmeye başladı. Ayrıca açtığı okuma-yazma kursuyla köyde okuma yazma bilmeyenlere yardımcı oldu. Öğretmenin girişimleri ardından Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün sanatçıları köye gelip köylülere özel mini konser verdi. Ayrıca yine 30 köylü kadın operaya götürülerek bu sanatı yerinde izleme fırsatı buldu. Tek başına öğrencilerini, velileri, köyü ve Samsun’u değiştirmeye başlayan Dilek öğretmen, değiştirmek için adım attığımızda oluşacak büyük etkiyi görmemiz için harika bir ilham.
7. Nurten Akkuş
Nurten Akkuş, Samsun’un Ayvacık ilçesi Merkez Anaokulu’nda 9 yıldır idarecilik yapıyor. İlk yazdığı proje olan “Baba bana masal anlat” kapsamında çocuğu anaokulunda okuyan babalara eğitimler verdi. Nurten Akkuş çocuklar için nasıl daha iyi bir gelecek kurulabilirim diyerek yola çıktı. İlk başlarda sadece bir veliyle başlanan projeye daha sonra ilçede yaşayan onlarca babayı dâhil etti. Proje kapsamında çocuğu anaokulunda eğitim gören her baba belirli bir takvim çerçevesinde en az bir kere okula geliyor. Babalar çocuklara hem hikâyeler anlatıyor, hem de birlikte bir müsamere sergiliyorlar. “Baba bana masal anlat” projesi Türkiye çapında 20 farklı ilde uygulanmaya başladı. Proje kapsamında yüzlerce babaya eğitimler verildi. Fark yaratmaya devam ediyor.
8. Sinem Vatanarttıran
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğünü ve BAU International University, Washington DC kurucu rektörlüğünü yürütmektedir. Türkiye’nin ilk ve tek Fen ve Teknoloji Lisesi’nin kurucu müdürlüğünü de yapmıştır. Eğitimde Değişim Konferansı’nda da değişime öncülük edecek öğretmenin nasıl olması ve nasıl yetiştirilmesi gerektiğini anlatmıştır. Hayalleri olan bir eğitimcinin yapabileceklerinin sınırı olmadığını bize gösteriyor.
9. Gaye Amus
Doğada Öğreniyorum’un kurucusu olan Gaye Amus, alternatif eğitim modelleri üzerine uzun yılardır çalışmaktadır. Finlandiya Çevre Okulu’nun ilk çevre öğretmenlerinden olan Gaye, Türkiye’de bir ilk olan Orman Okulu’nun kurulması için çalışmakta ve doğadan öğrenmek üzerine seminerler ve kurslar vermektedir. Doğada öğreniyorum ile Gaye, hava şartlarından dolayı iç mekânları tercih eden yetişkinlerin, eğitimcilerin, ebeveynlerin “kötü hava” algısını değiştirmek ve çocukların yeniden doğayla bağı kurabilmeleri için yola çıkmıştır. Dört duvarın dışında da eğitimin yapılabileceği anlayışını yayabilmeyi hedeflemektedir. Gaye Amus başarılı ve ilham verici yaklaşımları ile eğitime yeni ve çevre dostu bir yaklaşım getirmektedir.
Eğitmen Panda Kimdir?
Eğitmen Panda, kurumlara 3. nesil öğrenme deneyimleri tasarlayan, uygulayan ve eğitim organizasyonlarında destek olan hibrit bir eğitim ajansıdır.