Bu sefer kültür sanatın edebiyat ve felsefe kolunda yer almak isteyeceğiniz etkinlik rehberini sizler için hazırladık.
1. Dante ve Öte Dünya Tasvirleri – 23 Kasım
Dante’nin bizim için, dünyanın belki de en güzel şiir kitaplarından biri bugüne değin tüm canlılığıyla ‘öteki’ dünyayı tasvir etmişti. İtalyan edebiyatının öncüsü Dante ile İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Batu Duru’nun yorumuyla her bir katına ineceğinizi unutmayın.
2. Nietzsche ve Özgür Ruh – 24 Kasım
Akbank Sanat ile hazırlanan ‘Felsefe Seminerleri Dizisi’, kasım ayından mayıs ayına kadar devam edecek olan bir seminer dizisi. ’18. Yüzyıldan Günümüze Felsefenin Bazı Uğrakları’ genel başlığı ile Örsan K. Öymen’in Nietzsche ve Özgür Ruh anlatacağı tartışmada siz de bulunmak isteyebilirsiniz.
3. Noesis Felsefe Atölyesi – 24 Kasım
Atölye etkinliği kurgul yöntem temelinde insan usunun, doğa ve insan bilimlerinin dizgesel bir çözümlemesi üzerinde odaklanıyor. Klasik Felsefe Tarihi ile karşılaştırma içinde Mantıksal Görgücülük, Analitik Gelenek ve Kıta Geleneğini konu alacak Aziz Yardımlı ile yönetiliyor olacak.
4. Rönesans’ta Felsefeye Yolculuk II – 26 Kasım
Devlet ile siyaset ayrımını, değişime uğramasını süregelen siyaset anlayışını Doç. Dr. Ahu Tunçel ile özellikle Machiavelli anlayışını benimseyerek anlatacağı etkinlikte siz de yer alabilirsiniz.
5. Hieronymus Bosch ve Onun Eşsiz Öte Dünya Tasvirleri – 30 Kasım
Rönesans’ın öncülerinden olan Hollandalı ressamla cennet, cehennem tasvirleri ve günümüzde de etkisini koruyan doğaüstü yaratıkların gizemli dünyasında konuşmacı Batu Duru olacak.
6. Husserl ve Bellek – 8 Aralık
Felsefe Seminerleri Dizisi’nin aralık konuğu Sanem Yazıcıoğlu. Husserl anlatıp ‘bellek’ konuşulacağı seminer ise İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleşecek.
7. Herkes İçin Felsefe – 16 Aralık
21. yüzyılın en etkili filozoflarından biri olarak görülen Slavoj Zizek’in ‘paralaks bakış açısı’ kitabı ve felsefesinden yola çıkarak özne olarak başkalaşım, farklı perspektiflere sahip olmanın ihtimalleri, bakış açısı değiştirmenin mümkün olup olmadığından yola çıkan bir felsefe tartışması gerçekleştiriliyor. Ezgi Emel eğitmenliğinde gerçekleşecek olan “Herkes için Felsefe” etkinliği, Pera Müzesi’nde gerçekleşecek.
8. Yazının Hâlleri Edebiyat Atölyesi – 22 Eylül – 1 Aralık
Roman kuramı ve klasik naratolojinin ağırlıklı bir biçimde tartışılacağı derslerde Hardy, Conrad, Woolf ve Joyce’un romanları karşılaştırmalı bir okumayla ele alınıyor. Bu okumalar, özellikle modernist yazının anlatı stratejileri bağlamında, çok sayıda pasaj analizinden hareketle ve yazının siyasi işlevi göz önünde tutularak yapılıyor. Geç kaldım diye üzülmeyin, tek ders ücreti ödeyerek de derslere katılma şansınız var.
9. Foucault ve Öznellik – 26 Ocak
Seminerler dizisi bu kez Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Ferda Keskin’in Foucault ve ‘öznellik’ konuşmasını kesinlikle kaçırmak istemezsiniz.
10. Kant ve Aydınlanma – 16 Şubat
Akbank Sanat’ın Felsefe Seminerleri dizisinde Bülent Gözkân’ın Kant ve ‘aydınlanma’ konuşması Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Katılım ücretsizdir.