Geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz ikonik ses Chris Cornell’den sonra grunge akımının son kalesi olan Eddie Vedder kariyeri boyunca birbirinden başarılı çalışmalara imza attı. Gerek grunge’ın en büyük gruplarından Pearl Jam’a ait gerekse solo çalışmalarına ait şarkıları hayranları tarafından ezbere biliniyor. Sanatçı 1990 yılında Pearl Jam’le başlayan profesyonel müzik kariyerini filmlere hazırladığı soundtracklerle daha yukarılara taşıdı. Başarılı müzisyen bu dünyadan göçüp gitmeden hakkında kapsamlı bir içerik sunalım istedik.
1. Gerçek adı Edward Louis Severson(III) olan yetenekli müzisyen Eddie Vedder 23 Aralık 1964’te Amerika’nın Illinois eyaletinde doğdu.
2. Vedder, dedesi ve babasından sonra bu ismi taşıyan ailenin üçüncü kuşak ferdi oluyor.
3. Güçlü bir bariton sese sahip Vedder müzikle oniki yaşında annesinin hediye ettiği gitar sayesinde tanıştı.
4. Lise ve üniversite çağında çeşitli vokal ve şarkı yazım çalışmaları içine girmesine rağmen bir yandan da çalışıp para kazanmak zorundaydı.
5. 80’li yılların sonuna kadar çeşitli işler yaparak hayatını sürdürmesine karşın bir yandan da bulduğu müzik çevreleriyle iletişimini sürdürmeyi ihmal etmedi.
6. Bu ortamların birinde Red Hot Chili Peppers’ın eski davulcusu Jack Irons ile tanıştı.
7. Irons, Seattle’dan bir grubun vokal aradığını söyleyerek Vedder’a grubun demolarını dinletti.
8. Eddie dinlediği demolar için üç tane şarkı sözü yazarak bunları gruba ulaştırdı. Bu şarkılar gelecek dönemlerde müzik tarihine damga vuracak Pearl Jam’in efsane şarkılarından “Alive”, “Once” ve “Footsteps”.
9. Şarkıları beğenen grup üyeleri Stone Gossard ve Jeff Ament, Vedder’ı Seattle’a davet ederek yeni gruplarını kurdu.
10. “Mookie Blaylock” olarak düşündükleri isim plak şirketinin beğenmemesi ve yeni isim önerisi ile Pearl Jam olarak Vedder öncülüğünde bugünlere geldi.
11. Solo kariyerinin dışında, Pearl Jam’le bugüne dek birbirinden başarılı 11 albüm yaptı.
12. En başından beri kaptanı olduğu Pearl Jam’le yaptığı çalışmalar bir yana, onun bu hisli şarkılarının daha yavaş sound’a eriştiği dönem solo kariyerinin başladığı yıllara denk gelir.
13. Eddie Vedder’ın şarkılarında yalnızlığın etkili bir düşünme ve anlama yetisi vardır.
14. Şarkılarının kurgusu o kadar başarılıdır ki, anlam derinliği denizinde sözlerin ironisinin dansı vardır.
15. Vedder’ın şarkılarının derinliğinde kendisiyle içselleştirdiği Kafka’yı da bulabilmek mümkün, Pete Townshend’i de, Otis Redding’i de, Neil Young’ı da…
16. Bir rock grubu frontmani olmasının dışında film müzikleri besteleyen bir müzisyen olarak da Vedder oldukça başarılı çalışmalar hazırladı.
17. Dead Man Walking, I Am Sam, A Brokedown Melody, Body of War ve son olarak Into The Wild filmlerinin soundtracklerini hazırladı.
18. Özellikle Sean Penn’in çok sevilen Into The Wild filmi için hazırladığı soundtrack, filmin çok sevilmesine büyük katkı sağladı.
19. Öyle ki, film ünlü yönetmen Sean Penn kadar Eddie Vedder’la da özdeşleştirildi.
20. Filmin müziklerinden “Guaranteed” 2008 yılında Altın Küre’ye layık görüldü.
21. Aynı yıl “Guaranteed”, “Dünya Müzik Albümleri Ödülerinde” filmle uyumlu en iyi beste ödülünü de aldı.
22. Vedder’ın tüm albümü ukuleleyle çalıp kaydettiği mükemmel şarkılara sahip solo albümü “Ukulele Songs”, 2012’de en iyi folk albüm kategorisinde Grammy kazandı.
23. Chris Cornell’in ölümüyle grunge’ın son kalesi olan Eddie Vedder umuyoruz uzun bir ömre sahip olur ve efsane şarkılarına yenilerini ekler.
#KurtCobain, #LayneStaley and now #ChrisCornell :/ Legends of #Grunge #RestInPeace. Somebody please bubble-wrap #EddieVedder. Please. ? pic.twitter.com/twk6j837CW
— Navendu jha (@navjha) 18 Mayıs 2017