Gençlik yıllarını yoğun depresyon ve anksiyete içinde geçiren, 29 yaşında büyük bir ruhani aydınlanma yaşayan Eckhart Tolle’ün yazdığı kitaplar tüm dünya genelinde milyonlar sattı. Öyle ki eleştirmenler özellikle “Şimdi’nin Gücü” kitabını belirterek, böyle bir kitabın çok nadir olarak meydana geldiği konusunda görüş birliğine vardılar. Okuyucular ise yaşamlarında olağanüstü değişimlerin meydana geldiğini bildirdi. Evrensel kabul edilen öğretileri, sıra dışı tespitleriyle milyonlara etki eden bu garip adamın hayatındaki kırılma noktalarına ve ilaçtan daha tesirli olduğu iddia edilen sözlerine yakından bakalım…
Echart Tolle, 1948 yılında Almanya’da Ulrich Tolle adıyla dünyaya geldi. Mutsuz bir çocukluk geçirdi. Kuşkusuz o dönemki mutsuzluğuydu yıllar geçtikçe kazandığı farkındalığına zemin hazırlayan…
Evlerinde annesiyle babasının şiddetli kavgaları ve sonrasında ayrılmaları çok etkilemiş onu. İspanya’ya taşınan babasının yanına yerleştiğinde 13 yaşındaymış ve okula gitmeyi reddetmiş.
Çünkü babasının da kendisinin de çok onaylamadığı okul sisteminin bir parçası olmayı istemiyormuş. Evinde felsefe, yabancı diller, astronomi ve edebiyat konularında aldığı kitaplarla kendini epey geliştirmiş.
19 yaşına geldiğinde ise İngiltere’ye taşınmış. Hayata dair kafasında milyonlarca soru dönüyor, bir yandan da kronikleşmeye başlayan depresyonunun üstesinden gelmeye çalışıyormuş.
Bitmek bilmeyen merak dolu sorularına ve depresyonuna çözüm bulabileceği umuduyla, felsefe ve edebiyat dersleri almaya başlamış. Hatta kendini biraz daha geliştirdikten sonra Londra’da King’s College’a yazılmış.
Hayat, tam da “şimdi iyiyim” dediğimiz anlarda yeni sürpizler çıkarmayı sever bazen. Eckhart Tolle’un da 29 yaşına geldiğinde karşılaştığı şey tam olarak bu olmuş. Beklenmedik anda, yeni bir depresyon…
Kendini korkunç çaresizliğinin tam ortasında hissettiği bir gecede, düşünceleriyle taaruz halindeyken edinmeye başlıyor en aydınlanmış farkındalıklarını… Şöyle anlatıyor Eckhart Tolle o hiç unutmadığı anı;
“Artık kendimle yaşayamıyordum. Birden çok çarpıcı bir şey fark ettim. Peki, ben kendimle yaşayamıyorsam, kendiyle yaşayamayan bu içimdeki kim? Peki “kendi” dediğim şey kim?”
“İşte o anda derin bir boşluğa düştüm. Ve o andan itibaren, şimdi anlıyorum ki, tüm ağırlığı ve sorunlarıyla pişmanlık dolu geçmişle, korkulası gelecek arasında yaşayan bu zihnimin ürettiği “kendim” tamamen çöktü ve yok oldu. Ertesi sabah uyandığımda, her şey çok huzurluydu. Çünkü artık o ‘kendi’ dediğim şey yoktu. Sadece var olmak, sadece hayatı izlemek ve gözlemlemek vardı.”
Bizim saniyeler içerisinde okuduğumuz fakat Eckhart’ın ulaşmak için belki de 29 yıl beklediği bu farkındalık cümleleri, onun için yeni bir hayatın başlangıcıydı…
İlerleyen yıllarda, milyonlarca kişinin onlarca dilde okuduğu kitaplarını düşünecek olursak, sadece tek bir hayatın yeniden inşaasına vesile olmadı…
Eckhart Tolle inanılması zor bir coşku yaşamış. Yeni farkındalığının getirdiği yaşam sevinci, huzuru içinde evsiz biri olarak, iki yıl boyunca parklarda veya arkadaş evlerinde, bazen de Londra’daki Budist manastırında kalmış.
Bu dönemden sonra Londɾa Üniveɾsitesi ve Cambɾidge Üniveɾsitesi’nde eğitim almış.
Eckhart Tolle hiçbir din ve gelenek ile bağıntılı değilim diyor. Ancak dünyada çok satan kitaplar arasında yıllardır yerini koruyan “Power of Now” adlı kitabında etkilendiği kişi ve felsefeleri şu şekilde sıralamış;
Meister Eckhart, Advaita Vedanta, mistik İslam, Sufilik, Mevlana’nın şiirleri, Zen Budizm’i.
“Ruhsal farkındalık öğretmeni” olarak tanımlanan Eckhart, insanların bireysel ve toplumsal ruhani uyanışına destek olmaktadır.
Yoğun depresyon ve anksiyete duygularının ardından gelen aydınlanmadan yola çıkarak yazdığı, etkisi kanıtlanmış ve ilaçlardan daha etkili sözlerine bir göz atalım;
-Geçmiş, şimdiki zamanı etkilemekten acizdir.
-Sıkıntı, kızgınlık, üzüntü ya da korku size “ait” ve kişisel değil. Hepsi, insan zihninin bir ürünü. Gelip geçiciler ve gelip geçen hiçbir şey size ait olamaz.
-Bazı değişiklikler ilk bakışta olumsuz görünse de bir süre sonra hayatınızdaki yeni alanda, yeni bir şeyler yarattığınızı fark edebilirsiniz.
-Mutsuzluğun temel nedeni içinde olduğunuz durum değil, bu durum hakkındaki düşüncelerinizdir.
-Kendinizi düşüncelerinizin sonucu olan bir Varlık, zihinsel gürültünün sonucu olan sessizlik, acının sonucu olan sevgi ve neşe olarak düşünün. Böylece özgürlüğe ve aydınlanmaya ulaşırsınız.
Dünyanın dört bir yanından destek ve teşekkür mesajları aldığı bilgisi de şöyle dursun. Biz sözlerini okumaya devam edelim…
-Şimdiki zamana her zaman “evet” deyin. Halihazırda var olana karşı çıkmaktan daha boş ve çılgınca ne olabilir ki? Her zaman, şimdiki zamanda kalacak olan hayata direnmekten daha delice bir şey var mı? Şimdiki zamana teslim ol. Hayata “evet” dedikten sonra o da size “evet” diyecek ve karşı çıkmayı bırakacak.
-Ruhsallığa önem vermek, inançlarınızla veya bilinç durumunuzla ilgili değildir.
-Önce kabullenin, sonra harekete geçin. Şimdiki zaman ne barındırıyorsa, sanki bu sizin seçiminizmiş gibi kabul edin. Her zaman şimdi için çalışın, ona karşı değil.
-İyi olmaya çalışarak iyi bir insan olamazsınız. Zaten içinizde olan iyiliği bulup ortaya çıkmasına izin vermelisiniz. Ancak bu iyilik, sadece bilinç durumunuzda önemli bir değişiklik olduğunda ortaya çıkar.
-“Kafanızın içindeki ses”, sizi siz yapan şey değildir. Bunu bilmek sizi daha özgür kılsa da “O zaman ben kimim?” diye kendinize sormanız gerekir.
Eckhart Tolle günümüzde Kanada’nın Vancouver şehrinde yaşamakta ve çalışmalarına devam etmektedir.
“Dünyayı kelimeler ve etiketlerle kaplamaktan vazgeçtiğiniz zaman, uzun süre önce kaybettiğiniz mucizevi bir his, yaşamınıza geri gelir. İnsanlığın, düşüncelerinin esiri haline geldiğinde kaybettiği bu hisse ulaşmak, düşünceleri kullanmayı öğrenmekten geçer.”