20 Ağustos’ta start alan ve 25 Ağustos tarihinde finalinin yapıldığı The International (TI) 2018 Dota 2 Şampiyonası günümüzde dünya çapında en popüler ve en çok para ödülü veren e-spor turnuvası olarak biliniyor. Her sene düzenlenen turnuvanın mazisi de ilginç. Dota 2, daha yeni oyuncuların beğenisine sunulurken ‘’Valve’’ adlı dijital oyun platformu, oyunu daha büyük kitlelere duyurma hedefiyle ilk turnuvalarına (TI1) 1 milyon dolarlık ödül havuzu koydu. Almanya’da düzenlenen ilk turnuvayı EHOME karşısındaki 3-1’lik zaferle büyük hayran topluluğuna sahip Ukrayna ekibi Natus Vincere ‘’NaVi’’ kazandı. İlk İnternational finallerinden TI7’ye dek turnuva Amerika’nın Seattle kentinde düzenlendi. Geçen sene 11 milyon kişinin izlediği turnuvanın bu sene 25 milyon dolarlık ödül havuzu var.
Turnuvanın ‘’main event’’ olarak adlandırılan ve bu sene Kanada’nın Vancouver şehrindeki Rogers Arena’daki karşılaşmalardan önce, takımların grup mücadelelerini izledik. Kanada’nın ev sahipliği yaptığı turnuva Dota 2 Pro liginin son ayağını oluşturuyor ve dünyanın her kesiminden en iyi oyuncu ve takımları buluşturuyor. Senede bir defa gerçekleştirilen bu şampiyonayı, twitch.tv’den veya Youtube platformundan canlı olarak online takip edebilirsiniz. Bizler de TI 2018 öncesi Dota 2 ve oyunun tarihi hakkında bilmeniz gereken 6 şeyi listeledik.
1. E-spor artık çok büyük bütçeler ayrılan ve spor kulüplerinin de takım kurduğu bir organizasyon
E-spor, yani elektronik spor, genellikle belli aralıklarla düzenlenen, uluslararası büyük elektronik spor organizasyonları aracılığıyla dünyanın her bölgesinden gelen oyuncuların çevrimiçi oynanan bir oyunda rekabet ettiği spor türüdür. İnternetin ve bilgisayara erişimin artmasıyla beraber çağımızda gitgide daha fazla yer kaplayan e-spor için dünya çapında pek çok üniversite ve spor kulübü alt branşlar ve takımlar oluşturmakta. En yakın örnek ise TI 2018’in favorilerinden biri olarak gösterilen ve son olarak finalde OG’ye 3-2 yenilen Paris’in ünlü spor kulübü PSG’nin e-spor branşına bağlı PSG.LGD takımı.
2. Dota 2’yi iyi oynamak için birbirini iyi tanıyan bir takıma ve güçlü bir stratejiye sahip olmalısınız
Dota 2, Half-Life’ın yapımcısı Valve şirketi tarafından piyasaya sürülen bir çok oyunculu çevrimiçi savaş arenası oyunu. MOBA olarak anılan bu tür oyunların ortak özelliği oyuncuların seçtiği ve kontrol ettiği karakterlerden oluşan takımların belli şartlar altında oyunun belirlediği hedefleri gerçekleştirmek üzere yarışması. Dota 2 ise her zaman beşer oyuncudan oluşan iki takımın arasında, takımlar bir nehirle ortadan ikiye ayrılmış bir haritanın karşılıklı uçlarında konuşlanmış olarak oynanıyor. Oyunu kazanmak içinse karşıdaki rakip üssü yok etmelisiniz.
3. Oyunun yapılış aşamasında profesyonel gamer’larla sürekli irtibat halinde olunuldu
Dota 2 aslında Dota veya Defense of the Ancients olarak bilinen oyunun yenilenmiş bir versiyonu. Warcraft 3 adlı Blizzard yapımı oyunun sınırları dahilinde “IceFrog” lakaplı bir oyuncu tarafından oyun içinde alternatif bir mod olarak yaratılan bu harita, 2009’da IceFrog’un Valve ile çalışmaya başlaması sonucu Dota 2’ye evrildi. IceFrog’un bu denli başarılı bir oyun ortaya çıkarabilmesinin sırrı Dota 2’nin yapım aşamasında oyuncularla sürekli olarak irtibat halinde olup, onlardan geri dönüt alması ve Valve gibi bir firmanın ona verdiği maddi destek olarak görülüyor. IceFrog bugün haritanın ana tasarımcısı ve hala kimliği açığa çıkmış değil.
4. Milyonlarca oyuncunun oynadığı Dota 2 ücretsiz olarak oynanabiliyor
MOBA oyunların atası olarak anılan Dota 2’yi oynamak tamamen ücretsiz. Yalnızca Steam uygulaması üzerinden Dota 2’yi indirmeniz yeterli. Oyunun yapımcısı Valve gelirini her karakter için özel olarak tasarlanan kozmetik donanım ve eşyaların satışından elde ediyor. Dota 2’nin en büyük özelliklerinden birisi de oyuncuların deyimiyle ‘’Pay2Win’’ bir oyun olmaması. Bu sayede herhangi bir oyuncu oyuna para ödeyerek sizden daha üstün bir hale gelemiyor ve elbette oyundaki tüm karakterler level 1 olsanız dahi herkese açık.
5. Çevrimiçi oyuncu sayısının günlük ortalaması 450.000 kişi
Dota 2 Steam uygulamasında en çok oynanan oyun. 2012 yılında piyasaya sürüldüğü günden bugüne aynı anda oynayan çevrimiçi kişi sayısı rekoru 1.300.000 oyuncu. Dota 2’ye aylık 10 milyondan fazla giriş yapılıyor; sadece geçtiğimiz ay için çevrimiçi kişi sayısı günlük ortalama 450.000. Ayrıca TI 2018’e katılacak olan takımların belirlendiği bölge elemelerinin twitch.tv üzerinden 350 milyondan fazla kez görüntülenmiş olduğuna da belirtelim.
6. Profesyonel Dota 2 oyuncularının gelirleri milyon dolarları aşıyor
Günümüzde pek çok e-spor kulübü profesyonelleşen sektöre uygun olarak oyuncularla sözleşmeli çalışmaya başladı. Profesyonel oyuncular ek olarak turnuvalardan da gelir elde ediyor. The International 2018 ödül havuzu 25 milyon dolar ve şu ana kadar bir TI şampiyonluğu bulunan Alman oyuncu Salehi “KuroKy” Takhasomi, toplam 3.750.000 dolar kariyer geliri ile en çok kazanan e-spor oyuncuları listesinin başında. Onu yine Dota 2’ oyuncusu olan Johan ‘’N0tail’’ Sundstean ve Amer ‘’Miracle’’ Al-Barkawi takip ediyor. Listede ilk 40 sırayı Dota oyuncuları oluşturuyor, ilk 100’de ise 79 Dota 2 oyuncusu var. Daha altlarında ise CS:GO, Call of Duty ve LoL oyuncularını bulmak mümkün.