E-kitap okumak, belki kitabın kapağını, kâğıdı ve kokusunu hissetmek kadar keyif vermiyor ama hem daha ucuz olması, hem anında erişilebilmesi hem de çevreci olması bakımından giderek yaygınlaşmaya başladı. Ülkemizde de e-kitap konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Artık Türkiye’de birçok kitabın e-kitap versiyonlarını bulmak mümkün. Ancak basılı kitapla arasında henüz istenilen fiyat avantajı yok. Bu listemizde çoğu maalesef sadece İngilizce olan ücretli ve ücretsiz milyonlarca e-kitap bulabileceğiniz 14 web sitesi ve uygulamayı bir araya getirdik.
1. Project Gutenberg
Gutenberg.org adresinden girilen sitede dünyanın ilk e-kitap projesi olma özelliğini taşıyor. İlk e-kitabı 1971 yılında sunan bu proje, telif hakkı geçmiş kitapları yasal olarak ücretsiz yayımlıyor. Sitenin geçim kaynağı ise kullanıcıların yaptığı bağışlar. Sitede biz bu yazıyı yazarken tam 56 bin 908 e-kitap bulunuyordu.
2. Kindle Books
Kindle güzel bir e-okuyucu. Ama en güzeli bizce, ucuz versiyonu olan renksiz ekranlısı. Daha fazla gerçek kitap okuyor hissi veriyor insana. Neyse, konumuza dönelim. Kindle bildiğiniz gibi Amazon’un e-kitap okuyucusu. Kindle Books sitesi de Amazon’un Kindle kitaplarını sattığı site zaten. Burada çok cüzi fiyatlarla (1,99 dolardan başlayan fiyatlarla) binlerce güncel kitap bulabilirsiniz. Ayrıca, Victor Hugo, James Joyce, Charles Dickens gibi ünlü yazarların eserlerini de 0,99 dolara indirebilirsiniz.
3. Kobo
Bir diğer başarılı e-okuyucuyu piyasaya sunan Kobo’nun e-kitap sitesi. Kobo Türkiye’ye açıldığı için bu sitede Türkçe kitaplar bulabilirsiniz. Siteye ilk defa abone olduğunuzda size 15 TL kredi veriyor. Bu 15 TL ile ücretsiz kitaplar alabilirsiniz.
4. Google PlayStore
Dünya devi Google her işe el attığı gibi yayıncılık işine de girdi ve uzun süredir internette e-kitap satıyor. Google PlayStore’da yeni çıkanlar, çok satanlar, New York Times’ın önerileri, ücretsiz dünya klasikleri, ders kitapları dahil milyonlarca kitap bulabilirsiniz. Ayrıca akıllı ve telefon ve tablet gibi cihazlarda kullanılabilen Google Books uygulaması ile kitapları satın almadan özetini okuyabilirsiniz.
5. Apple iBookStore
Bir diğer dünya devi Apple da en büyük rakibi Google gibi internette kitap satıyor. iPhone, iPad, iPod Touch gibi cihazlarla okunabilen kitapların satıldığı Apple iBookStore’da tüm dünyadan geniş bir koleksiyon var. Ancak Türkiye’de sadece ücretsiz yabancı dilde yazılan kitapları indirebiliyorsunuz. Kitapları indirmek için bir Mac ya da iOS cihaza sahip olmalı ve bu cihaz ile iTunes ya da Apple’ın iBooks uygulamasına giriş yapmalısınız. Eğer dünya klasiklerinin İngilizce versiyonlarını okumak istiyorsanız Apple’ın iBooks servisi işinizi görecektir.
6. FreeBooksy
Bu site Kobo, Kindle, Apple, Nook gibi e-okuyucuların internet sitelerinin kısa süreliğine ücretsiz olarak kullanıcılarına sunduğu kitapları takip ediyor ve listeliyor. Böylece ücretsiz kitapları kaçırmamanızı sağlıyor. FreeBooksy’in e-bülten servisi, ücretsiz kitapları kaçırmamak için faydalı. Abone olun, ücretsiz kitapları kaçırmayın.
7. Forgotten Books
Londra merkezli, kurgu ve kurgusal olmayan eski kitapların restorasyonu konusunda uzmanlaşmış Forgotten Books isimli yayıncının, PDF olarak yüz binlerce e-kitabı kullanıcılarına sunduğu site. Sitede çevrim içi okunabilen, e-kitap olarak indirebilen ve basılmış versiyonları satın alınabilen toplam 945 bin 609 kitap bulunuyor. Siteden kitap indirebilmek için aylık 8,99 dolar olan üyelik ücretini ödemek gerekli. Üye olduktan sonra dilediğiniz kadar kitabı indirebiliyorsunuz.
8. eReaderIQ
Bu sitede birçok formatta e-kitap bulabilmeniz mümkün. Ücretsiz kitapları kaçırmak istemiyorsanız siteye girdikten sonra “Current Freebies” kategorisine göz atın. Ayrıca eReaderIQ’un soldaki filtrelerinden kitapları fiyat aralıklarına göre sıralayabilirsiniz.
9. FeedBooks
Bu sitede, farklı dildeki pek çok kitabı ve dünya klasiklerini ePUB, PDF ve Kindle formatında bulabilirsiniz. FeedBooks’ta ücretsiz kitaplar da bulunuyor. Kendi kitaplarınızı bu sitede yayımlayabilirsiniz.
10. BookBoon
Bu siteden akademik, teknik ve ders kitaplarını ücretsiz indirebilirsiniz. Sitenin gelir modeli ise kitapların içine yerleştirdiği sponsor firmaların reklamları. BookBoon’da reklamsız olarak kitap almak isterseniz 30 günlük ücretsiz deneme süresinden sonra aylık 5,99 Euro’ya abone olarak 800’den fazla kitaba erişebiliyorsunuz. Kitapları tek seferlik indirmek isterseniz de kitap başına 8,99 Euro ödemeniz gerekiyor.
11. Scribd
San Francisco merkezli bu sitede binlerce e-kitap, gazete, dergi ve sesli kitap bulabilirsiniz. Scribd’i 30 gün ücretsiz denedikten sonra devam etmek isterseniz ayda 8,99 dolara üye olup tüm kitaplara erişebilirsiniz. Kitapları kendi uygulamasından okuyorsunuz. iOS, Android ve Kindle Fire için uygulaması bulunuyor.
12. 24symbols
Aylık üyelikle sınırsız kitap okuyabileceğiniz bir başka site de 24symbols. Gerçi ücretsiz üyelik başlatıp bazı kısıtlamalarla ücretsiz kitapta okuyabilirsiniz ama tüm kitaplara sınırsız erişim isterseniz ödemeniz gereken ücret yine ayda 8,99 dolar. 24symbols’ta iOS, Kindle Fire, PC ve e-Reader formatında kitaplar bulabilirsiniz.
13. Bookshout
E-kitap alabileceğiniz bir başka site Bookshout. Sitede kitapları tek tek satın alabilirsiniz. İlgi çekici bir yanı kitapları ne kadar sürede okuyabileceğinizi göstermesi.
14. Bookmate
Bookmate e-kitaplara ulaşabileceğiniz bir uygulama. App Store’dan, Google Play’den ve Windows Store’dan indirilebiliyor. İlk 3 ay için üyelik 9 TL. Devam etmek isterseniz ayda 34,99 TL ödemeniz gerekiyor. Arşivinde 12 dilde kitap bulmak mümkün.