Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim aylardır dünya gündeminden düşmüyor. Geçtiğimiz gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tüm barış çabalarını boşa çıkaracak bir hamle yaptı. Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’nin “bağımsızlık” talebini tanıdıklarını açıkladı. Bu iki bölgedeki ayrılıkçılar, 2014 yılından beri Ukrayna güçleriyle çatışıyorlardı. Rusya’nın desteklediği ayrılıkçılar, Ukrayna ordusunu sürekli saldırı düzenlemekle suçluyor. Ancak bu saldırılar fazlasıyla şüpheli ve kanıtlanmış değil. Ukrayna’nın doğusundaki kriz derinleşirken ABD ve İngiltere, Rusya’nın işgal için bahane yaratmak amacıyla “düzmece saldırı” (false flag) planladıklarını iddia etti. Peki düzmece saldırı nedir? Tarihte ne zaman kullanıldı? Detaylara birlikte bakalım.
Düzmece saldırı, “düşmanı” ya da “muhalifleri” suçlama amacı taşıyan siyasi ve askeri eylemlerin tamamını kapsayan bir kavram
Tarihte bazı ülkeler, kendi topraklarına bir saldırı düzenleyerek bunu düşmanlarını suçlamak için kullandı. Ardından da bu saldırı, savaş başlatmanın bahanesi olarak gösterildi. Bu yöntemle, halk kışkırtılabilir karşıt güçlerin harekete geçmesi sağlanabilir ve dünya ülkeleri kolayca aldatılabilir. Bu kavram ilk olarak 16. yüzyılda kullanılmıştı. O dönemlerde korsanlar, gemilerine dost bir ülke bayrağı çekerek ticaret gemilerine yaklaşıyordu. Sonra da saldırı düzenliyordu. İşte korsanların bu yöntemi, false flag yani düzmece saldırı kavramının doğmasına neden oldu.
Düzmece saldırı tarihte birçok kez kullanıldı. Bunlardan en dikkat çekeni 1939 yılında Almanya’nın Polonya’yı işgali sırasında gerçekleşti
II. Dünya Savaşı başlamadan hemen önce, 7 Alman SS askeri Polonya askeri kılığına girdi. Bu askerler Polonya sınırının Almanya tarafında bulunan Gleiwitz radyo kulesine sahte bir saldırı düzenlediler. Daha sonra buranın Polonyalıların eline geçtiği açıklandı. Almanlar aynı zamanda çatışmada ölmüş süsü verilen bir cesedi geride bıraktılar. Ertesi gün Adolf Hitler, bu düzmece saldırı üzerine konuşma yaptı ve hemen ardından Polonya’nın işgali gerçekleşti.
Düzmece saldırı yöntemi, aynı yıl Rusya tarafından da kullanıldı
1939 yılında Rusya’daki Mainila köyüne kaynağı belirsiz bir saldırı düzenlendi. Mainila köyü, Finlandiya sınırına yakındı. Dönemin Sovyetler Birliği, Mainila köyü saldırısını gerekçe göstererek Finlandiya ile saldırmazlık anlaşmasını bozdu. Böylece “Kış Savaşı” adı verilen savaş başlamış oldu. Tarihçiler, Finlandiya’nın Mainila köyüne saldırmadığını, saldırının Sovyetlerin güvenlik örgütü NKVD tarafından gerçekleştirildiğini savunuyor. Tarihçilerden ziyade Rusya Federasyonu’nun ilk devlet başkanı Boris Yeltsin, 1994 yılındaki bir konuşmasında bu saldırıyı Rusya’nın gerçekleştirdiğini kabul etti.
1964 yılındaki Kuzey Vietnam ve ABD arasındaki Tonkin Körfezi olayında benzer bir yöntem kullanıldı
1964 yılında Vietnam’ın Tonkin Körfezi açıklarında Kuzey Vietnam’a ait bir hücumbot ve ABD destroyeri arasında bir deniz savaşı gerçekleşti. Bu savaşta her iki taraf da bazı zararlar gördü. Kuzey Vietnam güçlerinden 4 kişi hayatını kaybederken 6 kişi de yaralandı. Bu olaydan iki gün sonra Amerika, denizde yeni bir çatışmanın yaşandığını iddia etti. Ancak bugün tüm dünya Kuzey Vietnam’ın ikinci bir saldırıyı gerçekleştirmediğini düşünüyor. 2005 yılında ortaya çıkan belgeler de Kuzey Vietnam’ın saldırmadığını kanıtlıyor. Ancak o dönemde Amerika, Kuzey Vietnam’ın saldırdığını iddia ederek, bölgeye bombalama saldırıları başlattı.
Düzmece saldırı olarak bilinen savaş başlatma yöntemi sadece bu örneklerle sınırlı değil. 2014 yılında Kırım’ın ilhakı sırasında ve 2020 yılında Keşmir’de bu yöntem kullanılmıştı. Ülkeler tarih boyunca düzmece saldırılar planlayarak savaşı meşrulaştırmaya çalıştılar. Nazilerin 1939 yılındaki düzmece saldırısı, II. Dünya Savaşı’nı başlatmıştı. O gün yaşananlar ne ilkti ne de son. Günümüzde ise tüm dünya benzer bir yöntemi Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kullanacağını düşünüyor. Hatta bazıları bu yöntemin hali hazırda kullanıldığını düşünüyor.
İlginizi çekebilir:
Rusya – Ukrayna Krizi: İki Ülkeyi Savaşın Eşiğine Getiren Tarihteki 7 Önemli Olay