Havalar ısındı, tatil sezonu açıldı. Şimdi yüzmeye gitme zamanı! Sıcak bir yaz gününde kendinizi serin sulara attığınızı hayal edin. Deniz vücudunuzu sarıp sarmalıyor, bütün dertlerden kurtuluyorsunuz. Uzmanlara göre günde en az 30 dakika yüzmenin hem fiziksel hem de psikolojik birçok faydası var. Öncelikle, kasları çalıştırır, kalori yakımına ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca düzenli olarak yüzerseniz kaslarınız güçlenir, esnekliğiniz artar ve kardiyovasküler sağlığınızı destekler. Öte yandan bu aktivite stresi azaltır, zihni rahatlatır ve ruh halini iyileştirir. Peki düzenli olarak yüzerseniz vücudunuzda başka ne değişimler olur?
1. Uyku kaliteniz artar
Yüzme, kasları çalıştıran ve kardiyovasküler sistemi uyararak vücudun enerji seviyelerini artıran bir egzersiz türüdür. Aerobik egzersizler düzenli yapıldığında daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Yüzme sırasında solunum, kalp atış hızı, oksijen ihtiyacı artar ve terleme yoluyla vücut ısısı düzenlenir. Bu süreçler, vücudun daha sonra dinlenme ve uyku için hazırlanmasını sağlar.
2. Çocuklarda zekayı geliştirir
Avustralya’daki Griffith Eğitim Araştırmaları Enstitüsü kısa süre önce bu konu üzerinde bir araştırma başlattı. 5 yaşın altındaki 7.000 çocuk üzerinde çalışan enstitüsü, düzenli olarak yüzen çocuklarla yüzmeyenleri karşılaştırdı. Sonuç olarak yüzen çocukların motor becerilerinin daha iyi geliştiği, dil ve matematiği daha hızlı öğrendikleri ortaya çıktı. Yani çocuklara erken yaşta yüzme öğretmek, onların sadece uygun yüzme tekniklerini geliştirmelerine yardımcı olmakla kalmıyor aynı zamanda bilişsel yeteneklerini de geliştiriyor.
3. Akciğer kapasitesini artırır
Yüzme, kalbin kaslara oksijen pompalamasını sağladığı için mükemmel bir egzersizdir. Egzersize devam ettikçe kaslarınız daha fazla oksijene ihtiyaç duyar ve bu da talebi karşılamak için kalp atış hızının artmasını sağlar. Ayrıca ciğerleriniz egzersize devam etmek için daha çok çalışır ve zamanla akciğer kapasiteniz artar.
4. Yaşlanmayı yavaşlatır
Hiçbir şey yaşlanmayı engellemez ya da tersine çevirmez. Yine de, yüzmenin bu konuda çok sayıda olumlu etkisi vardır. Düzenli olarak yüzmek kan basıncını düşürmeye, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye, kas kütlesini, genel oksijen ve kan akışını artırmaya yardımcı olur.
5. Astıma iyi gelir
Astımı olan kişilerin, akciğerlerindeki bronşiyal tüpleri kasılır ve nefes alması zorlaşır. Bu nedenle bu kişiler soğuk veya kuru havada egzersiz yapmakta zorlanır. Ancak yüzmek, bu sorunu ortadan kaldırır. Havuzunun nemli ortamı, aktif nefes alma sırasında kaybedilen nemin geri kazanılmasına yardımcı olur. Bu sayede astımı olanlar da rahat bir şekilde spor yapabilir.
6. Enerjinizi artırır
Yüzme, kardiyovasküler sistem ve solunum sistemleri üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu egzersiz sırasında kaslar aktif olarak çalışır, oksijen ve besin maddeleri, enerjiye dönüştürülmek üzere hücrelere taşınır. Ayrıca, yüzme kalp ve akciğerleri güçlendirir. Bütün bunlar vücudunuzun enerji seviyesini artırır.
7. Endorfin seviyesini yükseltir
Endorfin, vücudun doğal ağrı kesicisidir. Yüzme sırasında, vücut hareketi ve kas aktivitesi, endorfin salınımını artırır.
8. Kas kütleniz artar
Yüzme, kas kütlenizi artırma konusunda halter kaldırmak kadar etkili olmayabilir. Ancak tüm kas gruplarını çalıştırır. Yüzme, eklemlerdeki baskıyı azaltır. Kas gerginliğini, hasarı ve metabolik stresi hafifletir. Eğer kas kütlenizi artırmak istiyorsanız, farklı yüzme stillerini deneyebilirsiniz. Düzenli olarak yüzerseniz vücudunuzda hem psikolojik hem de fiziksel olarak birçok olumlu değişiklik gerçekleşir.
İlginizi çekebilir:
Düzenli Olarak Yapılan Esneme (Stretching) Hareketlerinin Sağlayacağı 8 Fayda
Kaynak: 1