IQ, zekâ söz konusu olduğu zaman öne çıkan en önemli kavramlardan birisi. IQ, genel olarak içerisinde pek çok farklı bilişsel yeteneği barındıran zekâ düzeyini ifade ediyor. Örneğin, analitik düşünme becerisi, mantık yürütme kabiliyeti, beynin verileri işleme ve değerlendirme hızı gibi, pek çok nörolojik süreç kişinin IQ düzeyine göre değişkenlik gösteriyor. Bu durum, IQ’yu zekâ ile ilgili en önemli kavramlarda birisi haline getiriyor. Ancak, IQ “zekâ ölçümünde” tek faktör değil. Her ne kadar, IQ kadar popüler olmasa da kişinin zekâ düzeyi hakkında önemli ipuçları barındıran başka bir kavram daha var: EQ veya diğer adıyla duygusal zekâ. Duygusal zekâ, genel olarak kişinin kendisinin veya başkalarının duygularını anlama, değerlendirme ve kontrol etme veya yönlendirme yeteneği olarak ifade ediliyor. Bu sebeple duygusal zekâ, toplumsal yaşam içerisinde oldukça önemli bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Duygusal zekâsı yüksek kişilerin, kişisel ilişkilerinde başarılı ve mutlu olmaya daha yakın oldukları kabul ediliyor. Bu sebeple, sosyal hayatta veya iş hayatında da duygusal zekâsı yüksek kişilerin bir adım önde olduğunu söylemekte hiçbir sakınca yok! Bu içeriğimizde duygusal zekâsı yüksek kişilerin sahip olduğu 12 alışkanlığı listeledik. Keyifli okumalar!?
1. Çevrelerine dikkat ederler
Duygusal zekâya sahip kişilerin en belirgin alışkanlıklarından birisi, son derece dikkatli olmalarıdır. Bu kişiler, etraflarına gerçekleşen hemen her şeyi rahatlıkla fark edebilirler. Aynı ortamda bulundukları insanların duygularını yüz ifadelerinden veya beden dillerinden kolaylıkla anlayabilirler. Duygusal zekâsı yüksek insanlar, diğer insanların duygularını anlamadaki eşsiz yetenekleri sayesinde çoğu zaman bulundukları ortama liderlik ederler.
2. Ayrıntıları anında yakalarlar
Duygusal zekâsı yüksek insanlar “anlatılanlardan, anlatılmayanı” anlayabilirler! Duygusal yönleri oldukça gelişmiş olan bu insanlar var olan detaylardan, son derece isabetli çıkarımlar yapabilirler.
3. Kendilerinin farkındadır
Yüksek duygusal zekâ düzeyindeki kişilerin bir diğer ortak özelliği ise öz farkındalıklarının son derece yüksek olmasıdır. Bu sebeple, duygusal zekâsı yüksek kişiler, kendi duygularını kontrol ve ifade etmekte oldukça başarılı kişilerdir.
4. Sakinlerdir
Olumsuz bir durum karşısında sakin kalmak, her zaman kolay olmayabiliyor. Üstelik bazen, sakinliğin kaybolması işlerin daha da beter hale gelmesine sebep olabiliyor. Ancak bu durum, duygusal zekâları yüksek kişiler için geçerli değil! Çünkü sakin kalmak bu kişilerin en önemli özellikleri arasında! Duygusal zekâsı yüksek insanlar, sakin kalabilme yetenekleri sayesinde, çoğu zaman daha doğru kararlar alabiliyorlar.
5. Yapıcılardır
Toplumsal yaşamda, duygusal zekâsı yüksek insanları avantajlı konuma getiren şey, çoğu zaman yapıcı olmalarıdır. Böylece hemen hemen herkesle rahatlıkla iletişim kurabilirler… Duygusal zekâsı yüksek insanlar, yeni tanıştıkları insanlarla bile kısa sürede ortak bir payda bulabilirler. Böylece hemen herkesle iyi geçinmeyi başarabilen ve sevilen insanlar olarak anılırlar.
6. Açık fikirli olurlar
Yüksek duygusal zekâ, yüksek bir empati yeteneği anlamına geliyor. Duygusal zekâsı yüksek insanlar, diğer insanların duygu ve düşüncelerinin anlamak konusunda oldukça becerikliler. Bu sebeple, başka insanların duygularını ve düşüncelerini değerlendirirken çok daha hoşgörülü ve açık fikirli davranırlar.
7. Acele etmezler
Duygusal zekâsı yüksek insanlar, bir olayı veya bir durumu değerlendirirken aceleci davranmazlar. Herhangi bir karar verirken aceleci davranmanın, çoğu zaman beladan başka bir şey getirmeyeceğinin farkındadırlar! Bu sebeple, en doğru kararları alabilmek ve yeteri kadar düşünmek için kendilerine zaman tanırlar.
8. Uzlaştırıcı insanlardır
Eğer sosyal ilişkilerinizde bir çatışma ortamında kalırsanız, yanınızda duygusal zekâsı yüksek bir kişinin bulunması son derece faydalı olacaktır. Çünkü bu kişiler olaylara sakin ve makul yaklaşımları sayesinde, çatışma ortamının sonlanmasını sağlayabilirler…
9. Yaşama pozitif bakarlar
Duygusal olarak zeki olan insanlar hayata iyi tarafından bakma eğilimindedirler. Gerektiği zaman bakış açılarını değiştirebilir bu sayede, yaşamı çekilmez hale getiren kötü düşüncelerden uzaklaşabilirler. Böylece, pozitif düşüncenin gücünü yaşamlarında da hissederler.
10. Sınırların farkındalardır
Duygusal zekâsı yüksek insanlar, insan ilişkilerinde sınırların önemini gayet iyi bilirler. Bu sebeple hem kendi kişisel sınırlarına hem de diğer insanların sınırlarına karşı son derece dikkatli ve saygılıdırlar. Kişisel sınırlarını aşılması halinde bu duruma karşı tedbir almaktan çekinmezler.
11. Duygularını kontrol edebilirler
Duyguları kontrol etmek veya edebilmek, zaman zaman küçümsenen ve değersiz görülen bir şey olsa da son derece önemlidir. Duygusal zekâsı yüksek insanlar, duyularını kontrol altına almakta diğer insanlardan çok daha başarılıdır. Özellikle yoğun ve kuvvetli duyguları kontrol altında tutabilmek, nerdeyse bir süper güç bile sayılabilir!
12. Empati yetenekleri gelişmiştir
Empati, bir insanın duygu ve düşüncelerini anlayabilme, hissedebilme becerisi olarak ifade ediliyor. Bu beceri, yüksek duygusal zekâya sahip insanların sahip olduğu en önemli özellikler arasında bulunuyor! Yüksek empati yeteneği, bu insanların çevrelerindeki insanlara karşı çok daha hassas ve dikkatli olmalarını sağlıyor. Bu sebeple, bir kişinin fazladan desteğe ihtiyaç duyduğu zamanlarda, yardıma ilk koşanların duygusal zekâsı yüksek kişiler olması hiç de şaşırtıcı değil…
Kaynak: 1