Yaşam iyi ya da kötü pek çok sürprizle dolu. Ne yazık ki çoğu zaman işler istediğimiz ya da planladığımız gibi gitmeyebiliyor. Yaşamlarımızda genellikle kontrolümüz dışında olan durumlar var. Karşılaştığımız her durumla yüzleşmek içinse duygusal olarak güçlü olmamız gerek. Ancak bunu sağlamak kolay değil. Her zaman güçlü olmaya çalışmak da içten içe bizi tüketebilir ve bir noktadan sonra psikolojimizi etkileyebilir. Duygusal yaşamınıza dikkat etmek son derece önemli. Duygusal açıdan tükenmiş olabileceğinizi gösteren 5 işareti yazdık.
1. Duygusal olarak tükendiğinizde bunalmış hissedersiniz
Duygusal olarak tükendiğinizde genellikle bunalmış hissedersiniz. Her şeyden uzaklaşmak, kimseyle konuşmak istemezsiniz. Her şey size fazla gelmeye başlar. Bu belirtiler, depresyon ya da tükenmişlik sendromu gibi durumlarda da görülebilir. Ancak duygusal tükenme çok daha yaygındır ve pek çok farklı durumda ortaya çıkabilir. Özellikle ebeveynler, doktorlar, hemşireler gibi başkalarıyla ilgilenmek zorunda olan insanlarda daha fazla görülebilir. Aslında, bu durum üstesinden gelebileceğimizden daha fazla sorumluluk almakla bağlantılıdır. Kendinizi fiziksel olarak yorgun hissedersiniz ve yaşamınızın üzerinde kontrolünüz olmadığını düşünebilirsiniz.
2. Takdir edilmediğinizde motivasyonunuz azalır
Barselona Üniversitesi’nden Dr. Jordi Fernández-Castro ve ekibi, 96 hemşireden oluşan bir grup üzerinde çalışma yaptı. Çalışmada grubun talepleri, kontrolü, çabayı ve ödülleri nasıl algıladığını analiz edildi. Ayrıca, yapmaları istenen göreve göre algılarının nasıl değiştiği de ölçüldü. Çalışmanın amacıysa, bu faktörlerin duygusal tükenme ile bağlantılı olup olmadığını bulmaktı.
Çalışmaya katılan hemşireler özel olarak tasarlanmış bir uygulamayı kullanarak, görevleri sırasında talep, kontrol, çaba ve ödül ile ilgili 4 soruyu cevaplamak zorunda kaldı. Sonuçlar; yorgunluğun ödülle azaldığını, ancak talebin daha önemli olduğu durumlarda yorgunluğun da duygusal tükenme seviyesiyle birlikte arttığını gösterdi. Başka bir deyişle, bir görevin ne kadar önemli olduğu ve bundan ne elde ettiğimiz, işyerinde yorgunlukta önemli bir rol oynuyor. Tabii ki bununla beraber uyku eksikliği gibi kişisel faktörlerin de etkisi büyük.
3. Normalden daha fazla fiziksel yorgunluk ya da baş ağrısı hissedebilirsiniz
Bu durum “sessizce” gelebilir. Yani bunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak kendinizi gözlemlerseniz, belirtileri fark edebilirsiniz. Normalden daha fazla fiziksel yorgunluk hissedebilirsiniz. Duygusal olarak tükenme, baş ağrısı, depresyon, uykuya dalma problemleri gibi çeşitli şekillerde de kendini gösterebilir. Bununla birlikte, her semptom duygusal açıdan tükenmenin göstergesi olmayabilir. Eğer uzun süreli problemler yaşıyorsanız profesyonel yardım almanız önerilir.
4. Odaklama veya görselleştirme konusunda zorluk yaşayabilirsiniz
Birdenbire bir şeylere konsantre olmakta zorluk çekiyorsanız, duygusal olarak bitkin olabilirsiniz. Bazı insanlar zihinlerinde bir şeyleri organize etmekte veya planlamakta bile zorluk çekebilirler.
5. Yoğun olarak olumsuz duygular ve düşünceler içindesinizdir
Çalışmadaki hemşireler; işlerinin doğası nedeniyle kronik stres yaşamalarına rağmen hepsi duygusal açıdan tükenme durumu yaşamadı. Bir kişi, stresle baş edemeyecek hale gelene kadar olumsuz duygular veya düşüncelerle kademeli olarak bunalır. Yorgunluk hissi gün boyunca, özellikle işin en zorlu olduğu zamanlarda artabilir. Sadece algılanan bir ödülle telafi edildiğinde biraz daha azalır. Bu ödül kişisel veya finansal nitelikte olabilir. Olumsuz duygular ve düşünceler hissettiğinizde kendinizi ödüllendirmeye çalışın.
Duygusal açıdan tükenmiş olmanın nedenleri ise şöyle sıralanıyor;
Duygusal açıdan tükenmeyi tetikleyebilecek bir çok sebep bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir;
– Boşanma veya sevilen birinin ölümü gibi yaşamda önemli bir değişimden geçmek
– Dengesiz bir finansal duruma sahip olmak
– Baskı altında çalışmak veya aileden ve / veya okuldan sosyal baskı hissetmek
– Kronik bir hastalığa sahip olmak
– Zorlu bir çalışma ortamına maruz kalmak
Kaynak: 1