Hemen hemen hepimiz, annemize ve babamıza karşı derin bir sevgi besliyoruz. Hatta birçoğumuz, iyi bir yetiştirilme tarzına sahip olduğumuza inanıyoruz. Ancak konu duygusal şiddet olduğunda uzmanlar, bazı önemli hatalara dikkat çekiyor. Duygusal şiddet uygulayan bir ebeveynle büyümek, sandığımızdan çok daha kafa karıştırıcı olabilir. Ancak bu durumu farkına vardığınızda tüm çocukluk anılarınıza farklı bir pencereden bakabilirsiniz! Duygusal şiddet ya da duygusal istismar, birini travmatik bir şekilde taciz etmeye verilen isimdir ve kişilerin kendilerini değersiz ve başarısız hissetmesine neden olabilir. Bir ebeveynin çocuğuna karşı duygusal şiddet uygulaması, sandığımızdan çok daha acı verici olabilir. Duygusal şiddet uygulayan bir ebeveyne sahip olup olmadığınızı merak ediyorsanız sizleri hemen aşağıya alalım ??
1. Genellikle aşırı karamsar ve dengesiz olurlar
Siz büyürken ebeveynlerinizin ne kadar karamsar olduğu sandığınızdan çok daha önemlidir. Eğer ebeveynlerinizden birinin ruh halindeki dengesizlikler yüzünden kendinizi gergin hissettiyseniz ya da korktuysanız bunlar duygusal şiddete uğradığınızın bir işareti olabilir.
2. Size karşı fazla eleştirel ve negatif yaklaşırlar
Uzmanlar, sizinle ilgili olumsuz şeylere odaklanan ve aşırı eleştirel bir tutum sergileyen ebeveynlerin duygusal istismarcı kategorisine girebileceğini düşünüyor. Eğer ebeveynlerinizin negatif yorumlarını hala zihninizde duyabiliyorsanız ve bu durum sizde özgüven eksikliğine yol açıyorsa bu pek de iyiye işaret değil!
3. Duygularınızı dikkate almazlar
Ebeveynlerinizin size duygusal şiddet uyguladığını gösteren bir diğer işaret de duygularınızı dikkate almamalarıdır. Bu tip ebeveynler genellikle çocuklarını fazla hassas olmakla suçlar ya da çocuklarının dikkat çekmeye çalıştığını söylerler.
4. Pasif agresif davranışlar sergilerler
Biri pasif agresif tutumlar sergilediğinde onu gerçekten neyin rahatsız ettiğini söylemez. Uzmanlara göre görünüşte hoş ama derinlerde soğuk olan bir ebeveyniniz varsa bu duygusal şiddetin bir işareti olabilir.
5. Genellikle aşırı endişelilerdir
Eğer ebeveynler aşırı derecede endişeliyse ve her zaman çocuklarının onlara yardım etmesini istiyorsa çocuklar, bu kaygının bir parçasını miras olarak alır. Artan anksiyete seviyesi, hayatın ileriki evrelerinde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir.
6. Sizi suçlama eğilimindedirler
“Senin için çok fazla fedakarlık yaptım ama sen bana böyle davranıyorsun!” cümlesi size tanıdık geliyor mu? Duygusal şiddet uygulayan ebeveynler, genellikle sizi yapmadığınız şeyler için suçlama eğilimindedir.
7. Sizi yok saymayı, umursamamayı tercih ederler
Biriyle bir şey hakkında tartıştığınızda sizi görmezden gelmesi çok sinir bozucu olabilir. Duygusal şiddet uygulayan ebeveynleri üzerseniz siz özür dileyene dek sizi görmezden gelmeyi tercih ederler.
8. Fiziksel olarak yanınızda olsalar da duygusal olarak olmazlar
Duygusal şiddetin bir başka işareti de fiziksel olarak orada bulunsa da duygusal olarak orada bulunmayan ebeveynlerdir. Alkol ya da uyuşturucu kullanan ebeveynler, siz hariç herkesle konuşan ebeveynler, sürekli çalışan ya da telefonda vakit geçiren ebeveynler… Tüm bunlar, çocuklara aslında duygusal olarak orada olmadığınızı gösterir.
9. Hayatınıza gereğinden fazla dahil olmaya çalışırlar
Çocuklarının günlüklerini okuyan, sosyal medya hesaplarını karıştıran ya da e-postalarına bakan bir ebeveyn, çocuğunun kişisel alanını ihlal ederek ona bir çeşit duygusal şiddet uygular. Bu durum da ilerleyen yıllarda çocukların özgüven problemi yaşamasına neden olabilir.
10. Başkalarının hataları için kendinizi suçlamanıza neden olurlar
Eğer başkalarının hataları için kendinizi suçluyorsanız bu durum ebeveynleriniz tarafından duygusal şiddete uğradığınızın bir işareti olabilir. Çocukken kimi zaman hayatta kalmak için bize kötü davranmak zorunda kalan insanlara katlanmak zorunda olduğumuzu öğreniyoruz. Kurduğumuz bu ilişki dinamiği yetişkinliğimizde de kendini belli ediyor.
11. Kendinize zarar verdiğiniz davranışlar sergilemenize neden olurlar
Kendine zarar veren bir çocuk, duygusal istismarcı bir ebeveynin işareti olabilir. Örneğin bağımlılık, riskli fanteziler ya da kendine zarar veren davranışlar, yoğun duyguları bastırmak için ortaya çıkmış olabilirler. Elbette bu davranışlara sahip olan herkes, çocukluğunda duygusal şiddete uğramış olmak zorunda değil. Ancak böyle olma ihtimali oldukça yüksek!
12. Derinlerde bir yerlerde onlara karşı büyük bir öfke duyarsınız
Artık ebeveyninizle iyi geçindiğiniz halde hala ona karşı öfkeliyseniz bu durum da çocukken duygusal şiddete uğradığınızın bir işareti olabilir.
13. Aldığınız kararlara nasıl tepki verecekleri sizi korkutur
Eğer hala aldığınız kararlarla ilgili ebeveynlerinizin nasıl tepki vereceğinden korkuyorsanız bu durum da duygusal şiddet uygulayan ebeveynlerin bir işaretidir. Çocuklar, ebeveynleri aşırı eleştirel bir tutum benimsediğinde seçim yapmaktan korkmaya başlarlar. Bu durum da ilerleyen yaşlarda özgüven eksikliğine yol açabilir.
14. Romantik ilişkilerinizde partnerinizin duygularını kontrol etmeye çalışmanıza neden olurlar
Eğer ilişkilerinizde partnerinizin ebeveyni gibi davranıyor ve yaşadığı duygu değişimleriyle başa çıkmak zorunda kalıyorsanız bu durum da duygusal istismarcı ebeveynlere sahip olduğunuzun bir işareti olabilir. Bu tip ebeveynler, kendi duygularıyla baş edemedikleri için çocukları onların yerine sorumluluğu üstlenir. Kurulan bu ilişki dinamiği yetişkinlikle birlikte romantik ilişkilere taşınır.
İlişkilerde göz ardı edilmemesi gereken duygusal istismar belirtileri için buraya tıklayabilirsiniz.
15. Toksik ilişkiler içerisinde bulunmanıza neden olurlar
Duygusal şiddet uygulayan ebeveynler, şu anda sahip olduğunuz ilişki çeşitlerini de belirlerler. Eğer size kötü davranan ya da sizi ihmal eden bir ebeveyniniz varsa ilerleyen yıllarda size benzer şekilde davranacak insanlara yönelebilirsiniz. Elbette bu döngüyü kırmak mümkün, yapmanız gereken tek şey bunu farkına varmak. Pek çok insan, yaşlanmaya başlayana dek ebeveynleri tarafından duygusal şiddete uğradığını farkına varamaz. Ancak bunun çok yaygın bir ihtimal olabileceğini unutmamalısınız!
Kaynak: 1