Çocukluk dönemlerimiz hayatımızın şekillendiği yıllardır. Bu dönemde özellikle aile yaşantımız, karakterimizi belirleyen en önemli unsurdur. Zaman zaman ailenizle ilgili sorunlar sizin karakterinizin daha güçlü ya da daha kırılgan olmasına yol açabilir. Ebeveynlerinizin duygusal durumu ve karakteristik özellikleri de, sizin gelişiminizi etkiler. Eğer çocukluk döneminizde duygusal açıdan kırılgan bir ebeveyne sahipseniz, bu durum sadece çocukluğunuzu zorlaştırmaz, aynı zamanda yetişkin yaşamınıza da taşınır. Ebeveyniniz depresyondaysa ve geçmiş travma ile sizden daha çok ilgiliyse, ebeveyn rolünü sizin üstlenmeniz gerekebilir. Bu durum kişiliğinizi ve dolayısıyla yaşamınızı şekillendirir. Duygusal açıdan kırılgan olan ebeveynler tarafından yetiştirilenlerin 11 kişilik özelliğini yazdık.
1. Herkesin sorununu çözmek zorunda hissetmek
Başkalarına yardım etmek istemek asil bir davranış. Ancak tanıdığınız ve sevdiğiniz herkesin sıkıntısını üstlenmek sizi de zarar verebilir. Duygusal olarak kırılgan ebeveynler tarafından yetiştirilenler, herkesin sorununu çözmek ve onlara yardım etmek için büyük bir çaba harcarlar. Çünkü çocukluk dönemlerinde de mecburen “ebeveyn” rolü üstlenip, ailelerinin problemleriyle uğraşmışlardır.
2. Yaşanan olumsuzluklardan kendini suçlu bulmak
Duygusal olarak kırılgan hatta biraz da dengesiz diyebileceğimiz biri tarafından yetiştirildiyseniz, yaşanan her olumsuzluktan kendinizi suçlu bulursunuz. Her şeyin suçunu üstlenip, yanlış bir şey yapmamış olsanız bile her küçük şey için özür dilersiniz.
3. Sürekli bir şeyler kötü gidecek diye korkmak
Duyguları değişken bir ebeveyn tarafından büyütüldüyseniz muhtemelen onun duygusal olarak yaşadığı gel gitleri onunla birlikte siz de yaşamışsınızdır. Onun mutlu olduğu zamanlar sizi bir şeylerin değişeceğine dair düşünmeye zorlarken, sonunda beklenmedik bir olay tüm gidişatı değiştirir ve kendinizi bir kaosun içinde bulursunuz. Bu durum yetişkinlik hayatınıza da yansır ve sürekli olarak bir şeylerin kötü gideceğinden korkmaya başlarsınız.
4. Karar vermek için mücadele etmek
Sizi duygusal anlamda manipüle eden bir ebeveynle yaşadığınızda, bu durum sizin karar verme yetinizi de etkiler. Sürekli ebeveyninizin gölgesinde kaldığınız ve bu şekilde yaşadığınız için, hayatlarınız üzerinde hiçbir söz söyleme hakkına sahip değilsinizdir. Bu durum ise yetişkin olduğunuzda karar verme sürecinizi etkiler. Kendi kararlarınızı kendi başınıza alırken, adeta mücadele edersiniz. Bir karar almanız gerektiğinde kendinizi sıkışmış hissedersiniz.
5. Terk edilmekten korkmak
Duygusal olarak kırılgan olan ebeveynler çocuklarını kendi yollarıyla sevse de, aslında çocuklarının onlara ihtiyaç duyduğu zamanlarda çok fazla destek olamazlar. Bir bakıma onları zor zamanlarında terk etmiş sayılırlar. Buna karşılık ise çocuklar büyüdüklerinden, her zaman terk edilmekten korkarlar.
6. İnsanlarla tartışmaktan kaçınmak
Duygusal açıdan dengesiz ebeveynlerin olması, sürekli olarak onun sözlerinizi dinlemek zoruna olduğunuzu hissettirebilir, çünkü en ufak bir şey ebeveynlerinizi harekete geçirir ve bunun sonuçlarına katlanmak istemeyebilirsiniz. Birçok yönden, yoğun duygusal tepkileri bizi, her ne pahasına olursa olsun bu tartışmalardan kaçmaya iter. Adeta bir travma etkisi yaratan bu durum, karakterinizin bir parçası haline gelir ve mümkün mertebe tartışmalardan kaçınmaya çalışırsınız.
7. Hafif bir stresi bile kaldıramamak
Ebeveynlerinizin yoğun duygularla tepki göstermesini izlemek, bize duygularımızı nasıl idare edeceğimizi öğretmede önemli bir rol oynar. Ancak, ebeveynlerimiz stresle başa çıkamadıklarında, çoğu zaman öğrenemediğimiz durum da budur. Biz de onlardan etkilenerek stresi kaldıramaz hale geliriz.
8. Toksik insanları hayatınıza çekmek
Ebeveynlerimizden en kötüsünü kabul etmeyi öğrendikçe, bu hayatımızda bir rutin haline gelir ve sürekli ebeveynlerimize benzer davranışları olan, bizi yoran ve duygusal anlamda sömüren toksik insanları hayatımıza çekeriz.
9. Yüksek empati duygusu
Her ne kadar olumsuz bazı karakteristik özellikleri almamızı sağlasa da, ebeveynlerinizin bazı davranışları ise iyi özelliklerinizin gelişmesine olanak tanır. Ebeveynlerinizin kabul edilemez davranışlarını kabul etmeyi öğrenerek, diğer insanlarla derinlemesine sezgisel bir bağlantı geliştirirsiniz. Empati eşiğiniz yükselir ve çok daha şefkatli hale gelebilirsiniz.
10. Kendi kendini sabote etmek
Kendinizini daima suçlu hissettiğiniz için, bir noktadan sonra hayatınızın yolunda gittiğini anlamayıp ya da kabullenemeyip yolunda giden şeylerin bozulması için farkında olmadan bir çaba harcarsınız. Yani kendi kendinizi sabote edersiniz. Bu durum ise çevrenizdeki kişilerle aranızın bozulmasına ve sizden uzaklaşmalarına neden olabilir.
11. Ebeveyn rolünü üstlenebilmek
Bir çocuk ile duygusal değişken bir ebeveynleri arasındaki ilişkide, roller sıklıkla tersine çevrilebilir. Ebeveyniniz duygusal olarak hassas olduğu için ona destek olma görevini siz üstlenirsiniz. Bir anda roller değişebilir ve destekleyici, yol gösterici bir ebeveyn konumuna geçebilirsiniz. Bu davranışlar ve eğilimler ise sizi yetişkinlik döneminize dek takip eder. Çevrenize karşı oldukça anaç davranışlar sergilersiniz.
Kaynak: 1