Genelde duygularımızdan kaçmanın zararlı olduğu söylenir fakat bazı durumlarda duygulardan kaçmak gerekir ve birçok insan bunu yapmak için çeşitli yollara başvurur. Bir rutin oluşturmak ve bu rutine bağlı kalmak duygularınızı bastırmanızın bir yolu olabilir. Her cuma iş çıkış boş bir eve gittiğinizde kendinizi kötü hissediyorsanız bu durumdan kaçmak için endişelerinizi geride bırakacak aktiviteler planlayabilirsiniz. Duygusal olarak birçok uzman bunun daha sağlıklı olduğunu ve hayata yeni bir bakış açısı kazanmamız gerektiğine vurgu yapıyor. Duygularınızdan kaçmanızın 8 farklı yolunu bu yazımızda listeledik.
Duygulardan kaçınmamız gereken durumlar neler?
Başa çıkması zor duygulardan sürekli olarak kaçınmanın bir sorun olduğunu söylememiz gerek. Psikolojik olarak daha sağlıklı ve daha başarılı insanlar, zor duygulardan kaçmaya çalışmak yerine bunları bir avantaja çevirebilirler. Bu sayede bu duyguları aşarak hayatınıza daha kaliteli devam edebilirsiniz. Böyle durumlarda hangi duyguları aşmanız ve yüzleşmeniz gerektiğine karar vermelisiniz. Bu yazımızda fazla duygu yüklemesinden gelen sorunları aşmanız için bazı yollara değindik.
1. Baskın duygularla hayatı yönetirsiniz
İnsanların çoğu öfke ve endişe gibi baskın duygulara sahip. Diğer duygulardan kaçınmak için tüm enerjinizi öfkeyle ve endişeyle açığa çıkarıyorsanız belki de başka duygulardan kaçmak istiyorsunuz. Baskın duyguların hayatınızı yönettiği zamanlarda her zaman tek bir duygu öne çıkar. Günlük hayatta duygusal kapasitenizde sadece öfke ve endişeye yer varsa bu durumda sakinleşmek ve neden böyle hissettiğinize odaklanmak gerekir.
2. Başkalarına yardım edersiniz
Başkalarına yardım etmek daha iyi ve hissetmenin harika bir yolu. Fakat bazı insanlar başkalarına yardım etmeyi kendi acılarını ve duygularını bastırmak için kullanır. Başkalarının sıkıntılarını ve dertlerini dinleyerek kendi dertlerinizden uzaklaşıyorsanız, bu durum duygularınızdan kaçtığınızı gösterebilir.
3. Sık sık uyumak istersiniz
Uyku duygusal olarak başa çıkmamız gereken her şeyi sıfırlama görevi görür. Bazen kendinizde yaşamak için enerji bulamazsınız ve duygularla baş etmek de büyük bir enerji gerektirir. Böyle durumlarda uyku bir kaçış olarak görülür. Uzun bir uykudan sonra kendinizi dinlenmiş hissetmemek de bunun bir işareti olabilir.
4. Sevmediğiniz işleri ertelersiniz
Sevmediğiniz işleri erteleyip sevdiğiniz işlere yoğunlaşarak ortaya çok daha yaratıcı işler koyabilirsiniz. Bu ertelemeyi de belirli bir düzene göre yapmak gerekir. Çok fazla ertelemeden kaynaklı işler giderek zorlaşır ve zamanı yetiştiremeyebilirsiniz.
5. Geçmişi düşünüp nostaljik hissetmek istersiniz
Duygusal teselliye ihtiyacı olan insanların geçmişe dönmeyi istediği biliniyor. 1980’ler-1990’ların içeriklerini tüketmek ve bu zamanları hatırlamak bunlardan birisi. Sizi çocukluğunuza ve mutlu hissettiğiniz zamanlara götüren bu düşünceler, yaşadığınız şu anda olan olaylarla yüzleşmekten kaçırıyor olabilir.
6. Başkalarını suçlarsınız
Başınıza gelen her kötü olayda başkalarını suçlamak da kendi duygularından kaçınmanın bir yolu. Bu sayede hissettiğiniz acılardan uzaklaşmış olursunuz. Fakat bunu yapmak size yüklü bir faturayla dönüş yapabilir. Hayatınıza ve ilişkilerinize zarar verebilirsiniz.
7. Podcast veya radyo dinlersiniz
Her zaman kendinizi izlemek ya da dinlemek ihtiyacında hissetmek düşüncelerden uzaklaşmak ve kendinizi başka duygulara kaptırmanın bir sonucu olabilir. Sadece kendinizle ve kendi düşüncülerinizle baş başa kalmak yerine her gittiğiniz yerde müzik dinlemeyi ya da bir podcast açmayı istiyor olabilirsiniz.
8. Her zaman öğrenmek istersiniz
Her zaman öğreniyor ve kendinizi geliştiriyorsanız bu durum muhtemelen hayat başarınıza da yansır. Bununla birlikte, insanlar bazen her zaman kendilerini geliştirme odaklı olabilir. Böyle durumlarda kendinizi kötü duygulardan kaçırıyor olabilirsiniz. Her zaman bir meşguliyet aramak yerine kendinize zaman ayırmayı bilmeniz gerekir. Duygulardan sık sık kaçtığınızı fark etmeye başladıysanız psikolojik destek alarak bu durumu aşabilirsiniz.
Kaynak 1