Üzüldüğümüzde göğsümüze bir ağırlık çöker ya da kimi zaman mutluluktan uçacak gibi hissederiz. Aslında tüm bu benzetmelerin bilimsel bir nedeni varmış! ? Günümüzde pek çok kişi, yoğun hayat temposundan dolayı vaktini duygularını bastırarak geçiriyor. Dilediğimiz gibi gülemiyor, ağlayamıyoruz. Halbuki yaşanmayan tüm bu duygular, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımıza zarar veriyor. Tüm bu duyguların vücudumuza etkilerini anladığımızda onlarla baş etmemiz çok daha kolay olacak! Mutluluk, heyecan ve korku gibi günlük hayatta tecrübe ettiğimiz duyguların vücudumuzdaki işaretlerini sizler için araştırdık. İşte duyguların haritası…
Duygularımız, sandığımızdan çok daha “ağırlardır”
Bastırılmış duygular, vücudun belli bölümlerinde titreşimlere ve frekanslara neden olurlar. Eğer bu duyguları serbest bırakmassak yarattıkları enerji vücudumuzdan çıkamaz, bu da ağrı ve gerginliğe neden olur.
Bu durumun farkında olan bir grup Finli araştırmacı, yüzlerce katılımcının da yardımıyla duygularımızla vücudumuzu ilişkilendirmeyi başardı. Gelelim bu çalışmanın sonuçlarına! ??
Mutluluk ve sevgi, tüm vücutta kendini belli eder
Mutluluk, midenizi, bağırsaklarınızı ve mesanenizi etkiler. Yani midedeki kelebekler gerçek! ? Aşk ise, mutluluğa kıyasla, bacaklarda hissedilmez. Her iki duygu da dopamin ve serotonin salgılamamızı sağlar.
Öfke, esas olarak vücudun üst kısmında hissedilir ve kalbi etkileyebilir
Bir şeye sinirlendiğimizde yumruk atmak istememizin nedeni de budur! Duygusal enerji, kollarda yoğunlaşır ve onu serbest bırakma ihtiyacı hissederiz. Öfke, aynı zamanda adrenalin salgılanmasına neden olur. Bunun sonucunda ise kaslarımız gerilir, tansiyonumuz yükselir. Bastırılmış öfke, kalp hastalıklarına yol açabilir.
Korku ve iğrenme, vücudun üst kısmında hissedilir
Korktuğumuzda vücudumuz kendini kaçmaya hazırlamak için epinefrin ve norepinefrin salgılar. Bu hormonlar, kalp ve akciğerdeki aktiviteleri arttırır. Tıpkı diğer olumsuz duygular gibi sürekli korku da hafızayı etkiler ve kardiyovasküler hastalık riskini arttırır.
Üzüntü baş ve göğüs bölgesinde hissedilirken depresyon alt vücudu hissizleştirir
Sıkıntı hissi kimi şeylere olan ilginizin kaybolmasına neden olabilir, bu da vücut haritalarında uzuvların vurgulanmamasının nedenini açıklar.
Endişe, pelvis bölgesinde hissedilir
Korku gibi endişe de adrenalini tetikler ve nefes alma hızımızı etkiler. Böylece beynimiz daha fazla oksijen alabilir. Hızlanan kalp atışı, göğüs ağrısı ve mide bulantısı, bir anksiyete atağının belirtisi olabilir. Sürekli kaygı, vücudumuzun işleyişini bozar ve bizi hastalıklara karşı savunmasız hale getirir.
Kıskançlık, göğüs ve baş bölgesinde hissedilir ve kalp sorunlarına neden olabilir
Kıskançlık, korku, stres ve öfkenin bir karışımıdır. İçinizdeki bu canavarı ortaya çıkarmak, kalp hastalıklarına ve uyku problemlerine neden olabilir.
Duygularınızı “atmak” ve vücudunuzu rahatlatmak için ??
- Duygularınızı kabul etmeyi deneyebilir, bunun için bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.
- Enerjinizi başka şeylere yönlendirebilirsiniz. Örneğin meditasyon ya da yoga iyi bir seçenek olabilir!
- Masaja gidebilirsiniz! Tetik noktalarına uygulanan manuel basınç, kaslarınızı gevşetmeye ve ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olur.
Kaynak: 1