Sağlıklı bir yaşam sürmek, günümüzde giderek zorlaşıyor! Çünkü günümüzdeki stresli ve yorucu yaşam biçimi, özellikle psikolojik olarak sağlıklı kalmayı ciddi şekilde zorlaştırıyor. Bu psikolojik rahatsızlıkların hepsi de ne yazık ki, hastalığa yakalanan insanların yaşamını son derece olumsuz bir şekilde etkiliyor. “Duyarsızlaşma bozukluğu” (depersonalizasyon bozukluğu) da oldukça tehlikeli ve ilginç psikolojik rahatsızlıklardan biri…
Duyarsızlaşma bozukluğu, kişinin kendisi ile olan bağını yitirmesi anlamına geliyor! Bu bozukluğa sahip olan kişiler kendilerini hem vücutlarından hem de bedenlerinde kopuk hissediyorlar! Yani kendi benliklerine karşı yabancılaşıyorlar! Bu kişiler çoğu zaman kendilerini “dışarıdan izliyormuş” veya rüyadaymış hissine kapılıyorlar! Bu tehlikeli ve ilginç psikolojik rahatsızlık, çevresel ve biyolojik faktörler nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Travma, madde kullanımı, depresyon ve stres de duyarsızlaşma bozukluğunun önemli sebeplerinden. Ayrıca, bu rahatsızlık çoğu durumda daha ciddi psikolojik rahatsızlıklarla beraber veya onların belirtisi olarak ortaya çıkıyor! Bu nedenle, duyarsızlaşma bozukluğunun belirtilerine karşı oldukça dikkatli olmak gerekiyor! İşte, duyarsızlaşma bozukluğunun 5 belirtisi…
1. Kendini dışarıdan izliyormuş gibi hissetmek
Duyarsızlaşma bozukluğunun en yaygın belirtilerinden biri, kişinin kendisini dışarıdan izliyormuş hissine kapılmasıdır. Bu anlarda kişi, sürekli bir rüyanın içerisindeymiş gibi hisseder. Bu ilginç durumun son derece zor ve sancılı olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil.
2. Benlik duygusunda azalma
Duyarsızlaşma bozukluğunun bir başka belirtisi de, kişinin kendi benliğine dair düşüncesindeki değişimdir. Duyarsızlaşma bozukluğuna sahip olan kişi, sanki hiçbir zaman var olmadığı hissine kapılır! Ya da kendi kimliği ve varlığı zamanla silikleşiyormuş gibi hisseder!
3. Hafıza problemleri
Bu tehlikeli psikolojik rahatsızlığın tipik semptomlarından biri de hafıza problemleridir. Duyarsızlaşma bozukluğu yaşayan kişi, yaşadığı şeyleri hatırlamakta zorlanır. Hatta, kendi düşüncelerini, hislerini bile çoğu zaman hatırlayamaz! Yaşadığı şeyleri hatırlayamamak bir yana, kişi yaşadığı şeyler gerçekleşirken de farkında değildir!
4. Zaman algısının bozulması
Duyarsızlaşma bozukluğu yalnızca kişinin kendi benliği ile arasındaki bağın kopmasına nende olmaz! Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerin, zaman ile olan bağları da büyük oranda kopar!
5. Gerçek olmadığını hissetmek
Bu his, belki de duyarsızlaşma bozukluğu ile ortaya çıkan en kötü şeylerden biridir! Duyarsızlaşma bozukluğu, kişinin gerçekte var olmadığını hissetmesine neden olur! Bu his, duyarsızlaşma bozukluğu olan bir insanın çok daha tehlikeli psikolojik sorunlar yaşamasına yol açabilir.
Kaynak: 1