ChatGPT ve diğer yapay zeka temelli sohbet robotları insanların hayatlarını değiştirmeye başladı. Bununla birlikte ABD’li bilim insanları teknolojiyi bir adım daha ileri taşıyarak insanların düşüncelerini eş zamanlı olarak metne dönüştüren yeni bir yapay zeka programı geliştirdi. Tabii ki, bu durum “kişisel mahremiyet” ile ilgili tartışmalara da neden oldu. Çoğu uzmana göre bu teknoloji, filmlerde, kitaplarda gördüğümüz gibi yanlış ellere düşerse gerçekten kötü şeylere neden olabilecek bir teknoloji. Detayları birlikte inceleyelim.
Texas Üniversitesindeki bilim insanları, insanların düşüncelerini okuyabilen bir yapay zeka programı geliştirdi
Araştırmada, üç katılımcıya MRI makinesinde yatarken çeşitli hikayeler dinletildi. Daha sonra katılımcılardan, farklı bir hikaye okumaları veya kendi hikayelerini oluşturmaları istendi. Ardından, bir kod çözücü yazılım gerçek zamanlı olarak MRI verilerini metne dönüştürdü.
Çalışmanın başyazarı Jerry Tang, teknolojinin kötü amaçlarla kullanılması konusunu çok ciddiye alıyor
Ekip, geliştirdikleri bu teknolojinin yanlış ellere düşmemesi için yoğun bir şekilde çalışıyor. Ayrıca insanların zihinsel mahremiyetini korumaya yönelik yasalar çıkarılması gerektiğinden bahsediyorlar. Ayrıca yapay zeka bir kişinin düşüncelerini başarılı bir şekilde yorumlayabilmek için 16 saatlik eğitim alıyor. Bu nedenle program, henüz insanların kişisel mahremiyetlerine bir tehdit oluşturmuyor.
Bu teknoloji şu anda, katılımcıların okuduğu ya da oluşturduğu hikayeyi tamamen kopyalamıyor
Yapay zeka sadece bu hikayelerin ana noktalarını yakalıyor. Örneğin, “Daha ehliyetim yok” diyen bir katılımcının düşünceleri “henüz araba kullanmayı öğrenmeye bile başlamadı” diye metne döküldü. Ancak ileride, teknoloji gelişince insanların zihinsel mahremiyetini korumak için yeni politikalar oluşturulması gerekecek. Bu politikalar insanların düşüncelerine ve haklarına saygı duyulmasını sağlayacak ve teknolojinin kötüye kullanımını önleyecektir.
Uygulama şu şekilde gerçekleşti?
Çalışmaya katılan 3 kişi beyin aktivitelerini toplayan bir MRI makinesine girdi. Bu katılımcılara hikayeler dinletildi. Daha sonra elde edilen MRI verileri ve dinledikleri hikayeler, “kod çözücü” adı verilen bir yapay zeka aracına verildi. Program, bu beyin aktivitelerini belirli kelimelerle ilişkilendirilmesi için özel olarak geliştirildi. Sonrasında katılımcılar tekrar MRI makinesine girdi. Hikaye okumaları ya da kafalarından bir şeyler uydurmaları istendi. “Kod çözücü” daha sonra MRI verilerini gerçek zamanlı olarak metne dönüştürerek yeni hikayelerin ana noktalarını yakaladı. Bu gelişme biraz korkunç görünüyor! Bakalım, ilerleyen zamanlarda bizi neler bekleyecek.
İlginizi çekebilir:
Bu Da Oldu! Yapay Zekâ, Drake ve The Weeknd’in Seslerini Klonlayarak Şarkı Söyledi
Taylandlı Bir Adam Yapay Zekâ Sohbet Botu ChatGPT’nin Tahmin Ettiği Sayılarla Loto Kazandı
Kaynak: 1