Çevre kirliliği sorunu günümüzde en zorlayıcı konulardan biridir. Atıklarla mücadelenin uygun olmama yöntemleri, okyanuslarımızın ve nehirlerimizin kirlenmesine, ekosistemin tahrip olmasına ve hayvanların neslinin tükenmesine neden oldu. Fakat en azından ekolojimizi geliştirmek için bir şeyler yapmaya başlarsak, gezegenimizi koruma şansımız olabilir. İşte, bu yola baş koyup gezegeni kurtarmak için yapılmış 12 örnek…
1. Havayı temizleyen genetiği değiştirilmiş bitkiler
Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar havayı temizleyebilen bitkilerden oluşan eşsiz bir yöntem geliştirdiler. Şehirlerdeki yüksek kirlilik seviyesi nedeniyle, birçok insan alerjilerden ve diğer hastalıklardan muzdariptir. Bu durum için ekip, tüm memelilerde bulunan bir geni kullanmaya ve onu Epipremnum aureum bitkilerine nakletmeye karar verdi . Bu gen bazı kimyasalları karbondioksite dönüştürür, böylece bitki havayı etkili bir şekilde temizler. Genetiği değiştirilmiş bitkiler mükemmel sonuçlar veriyor. 8 günde benzen miktarını% 75 oranında düşürdüler ve 6 gün içinde kloroform odadan tamamen çıkarıldı. Bu bitkiler sadece 2019 kışından beri var, ancak yaratıcılar bir an önce bitkileri satmaya başlamak istiyor.
2. Cam şişe yerine karton şişe
Geri dönüşümlü kartondan yapılmış bir şişe patenti, yaratıcı Jason Murray tarafından alındı. Bu şişeler şarap, süt vb. için kullanılabilir. Bu üretim yöntemi çevre için daha ucuz ve daha az zararlıdır, çünkü geri dönüştürülmüş karton birkaç ay içinde parçalanırken, cam neredeyse ebedidir.
3. Yiyecekler için ikinci bir şans
WeFood mağaza sahipleri fazla ürünü atmaya değil, ikinci bir şans vermeye karar verdiler. WeFood, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri, kötü görünen ürünleri ve hasarlı ambalajları olan ürünleri satın alıp, % 50’ye varan indirimlerle satıyor. Şu an itibariyle, Danimarka’da bu mağazalardan 2 tane var ve gerçekten oldukça popüler.
4. Biyogaz ile taşınabilir çanta
Alman bir şirket, gübre ve organik atıklardan biyogaz üretiyor. Bu alternatif, geleneksel enerji kaynaklarına erişimi olmayan veya erişimin kısıtlı olduğu yerlerde yaşayan insanlar için gerçekten çok iyi bir fikir. Özel reaktörler içerisinde gaz üretildikten sonra 4 kg ağırlığındaki özel torbalara aktarılıyor. Bu torbalar kolayca taşınır ve bir brülörün 4 saat boyunca çalışmasını sağlamak için bir torba yeterlidir.
5. Finlandiya atık konteyneri
Finlandiya’da, atık sıralama evde başlar. Evlerin yakınında, farklı atık türleri için farklı konteynerler vardır. Ayrıca bırakma merkezleri ve kağıt, karton, cam, metal, plastik, pil ve motor yağı gibi malzemelerin geçici olarak tutulması için de imkanlar vardır. Parklarda, caddelerde ve mağazalarda, farklı çöp türleri için çöp kutuları da bulunur.
6. Paket iadesi
Birçok Avrupa ülkesinde, müşteri bir ürünü alırken poşetini de öder. Bu poşet ve bunun için ödenen tutar iade edilir. Fişinizde, Pantti hattında, iade edilebilecek tutarı her zaman görebilirsiniz.
7. Bebek bezlerini temiz enerjiye dönüştürme
Hollanda’daki bir atık arıtma tesisi olan ARN, çocuk bezi geri dönüşümü için bir tesis inşa etmeyi planlıyor. 248° C’ye ısıtılmış bir reaktör yardımıyla, çocuk bezleri sıvıya dönüşecek ve farklı malzemelere parçalanacaktır. Yüksek sıcaklık tüm virüsleri ve bakterileri yok edecektir ve geri dönüştürülmüş ürün ekolojik olarak güvenli olacaktır. Bu proje ile çocuk bezleri çevre dostu bir gaz, plastik ve biyokütle olarak geri dönüştürülecek.
8. Elektronik atıklardan yapılan 2020 olimpiyat madalyası
Olimpiyat oyunlarının Tokyo Organizasyon Komitesi, Tokyo vatandaşlarından kullanılmayan tüm elektronik cihazlarını bağışlamasını istedi. Cihazlardaki tüm değerli metaller Olimpiyat madalyası yapmak için kullanılacak. Bronz madalya için hedef olan 2.698 kg ağırlığındaki cihaz, Haziran 2018’de toplandı. Bugün itibariyle, ihtiyaç duydukları cihaz ağırlığı gümüş için 4.09 kg ve altın için 3.50 kg.
9. Buğday ve arpa saplarından yapılmış 6’lı paket halkaları
Ekolojistlere göre, plastik (özellikle plastik bira 6’lı halkaları) yılda yaklaşık bir milyon deniz kuşunu ve 100.000 deniz memelisini öldürüyor. Floridalı SaltWater Brewery, plastikten değil, buğday ve arpa saplarından yapılmış 6’lı yeni bir halka tipi yarattı. Bu halkalar, hem toprakta hem de suda hızlı bir şekilde ayrışıp, onları yutan hayvanlara zarar vermiyor.
10. Geri dönüştürülmüş Coca-Cola etiketlerinden kapaklar
Fitzroy daha az plastik üretmenin başka bir yolunu yarattı. Bunlar geri dönüşüm Coca-Cola etiketleri! Bu etiketler rom şişeleri için kapaklar oldu. Bu kapaklar mermerden yapılmış gibi görünüyor.
11. Mantarlardan yapılmış mobilyalar
Тerreform, mantarlardan mobilya oluşturmak için Mycoform bir yüzey sistemi geliştirdi. İç dolgu maddesi, misel substratı, atılan tahta yongaları, alçı taşı ve yulaf kepeğinden oluşuyor. Bunlar daha sonra misel tarafından tüketilir ve sert, dayanıklı bir malzemeye çevrilir. Mimari uygulamalara uygun sert bir biyopolimer olmak için bütünleşirler.
12. Yeniden kullanılabilir hijyenik ped
Hijyenik pedlerin geçmişi gerçekten uzun ve iyi-kötü pek çok fikirlerle dolu. Çok sayıda kullanılmış kadın hijyen ürününün problemi göz önüne alındığında, Lunapads yeniden kullanılabilir hijyenik ped geliştirmeye karar vermiş. Bu pedler özel düğmelerle iç çamaşırlarına kolayca bağlanıyor. Kullandıktan sonra soğuk suyla yıkanabilir, kurutulabilir ve tekrar kullanılabilir. Üretici, bu pedlerin doğal havalandırma sağladığını, böylece herhangi bir tahrişe veya mantar enfeksiyonuna neden olmadıklarını iddia ediyor.
Kaynak: 1